مرزنیوز به نقل از ایرنا در روزگاران نه چندان دور سیستان به انبار غله ایران معروف بود و این سرزمین با داشتن تنوع محصولات كشاورزی و باغی شهرت خاصی داشت، صیادان در تالاب هامون به ماهی گیری می پرداختند و همه در كنار همدیگر به خوبی و با نشاط زندگی می كردند.
تابستان كه هوا گرم بود وزش باد با عبور از روی دریاچه هامون كه سراسر سیستان را احاطه كرده بود، هوایی دلچسب و دلپذیر را به مردم شمال و مركز سیستان و بلوچستان هدیه می كرد.
سیستان زمینهای مستعد و خاك حاصلخیزی برای كشاورزی دارد به طوری كه با اندك بارانی تمام دشت های این سرزمین كهن سرسبز و با طراوت شده و گندم به طور خود رو در آن رشد می كند.
به گفته مسئولان دستگاههای قضایی، امنیتی و انتظامی، بر اساس آمارهای موجود هر گاه آب به منطقه سیستان سرازیر شده میزان تخلفات نیز به حداقل رسیده است.
قهر طبیعت به یكباره دامنگیر منطقه شد و قطع آب رودخانه هیرمند از ۱۸ سال پیش تاكنون تالاب بین المللی هامون را به كویری خشك و بی آب و علف تبدیل كرده كه با وزش بادهای ۱۲۰ روزه معروف سیستان خاك های بستر این تالاب یا دریاچه چون دیوی سیاه بر سر مردم فرود می آید.
مردم سیستان بعد از خشك شدن دریاچه هامون از طریق تجارت مرزی به امرار معاش پرداختند اما با ایجاد دیوار امنیتی در مرز، این اندك معاش را نیز از دست دادند.
با احداث دیوار امنیتی در مرز مهاجرت ناخواسته شماری از خانوارهای ساكن در روستاهای سیستان آغاز شد و آنانی كه باقی مانده اند نیز با مشكلات زیادی به زندگی خود ادامه می دهند.
هر ساله با آغاز فصل بهار و ریزش باران و ذوب شدن برف در كوههای مركزی افغانستان آب بصورت دشت مال و سیل آن هم خارج از توان كنترل كشور همسایه، وارد سیستان می شود كه تداوم زیادی ندارد امسال نیز سیلاب وارد رودخانه هیرمند شد اما با حجم بیشتری بطوری كه در ۱۸ سال گذشته بی سابقه بوده و به گفته برخی كارشناسان ارتفاع ورودی آب به بیش از ۳ متر می رسد كه این امر باعث خوشحالی مردم سیستان شده و روحی تازه به ساكنان سرزمین كهن زابلستان بخشیده است بطوری كه بیشتر مردم در كنار سدها و ورودی های آب به تماشای سیل آمده اند و خداوند را به خاطر این نعمت شكرگزاری و با اشتیاق زیادی به این زیبایی ها نظاره می كنند.
با تمام خوشحالی كه مردم سیستان از ورود آب به رودخانه هیرمند دارند اما برخی مناطق به ویژه روستای لورگباغ از توابع شهرستان نیمروز به سبب ورود سیلاب به زمین های كشاورزی و بعضا آبگرفتگی اطراف منازل و كوچه ها، مردم را دچار مشكل كرده است.
به گفته شماری از مردم این روستا خشكسالی مداوم و لایروبی نكردن رودخانه و انهار باعث شده تا آب به بخشی از روستا و زمین های كشاورزی وارد شده و به محصولات كشاورزی این روستا خسارت وارد كند.
محمد شعیبی یكی از ساكنان روستای لورگ باغ در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: تاكنون اقدام مهمی از سوی مسئولان دست اندركار برای مهار كردن این آب صورت نگرفته و خسارت های زیادی به زمین كشاورزی من وارد شده و دسترنج یك سال تلاشم از بین رفته است.
دهیار این روستا نیز اظهار داشت: دلیل عمده بالا آمدن آب رودخانه عدم لایه روبی آن توسط اداره امور آب سیستان است.
علی پودینه افزود: تلاش زیادی از سوی مسئولان سیستان صورت گرفته اما كافی نبوده و نیازمند تلاش بیشتر است.
ماهرخ پودینه یكی دیگر از اهالی روستای لورگ باغ نیز گفت: از سه روز قبل كه آب در رودخانه جاری شده منزل مسكونی من بدلیل نزدیكی به این رودخانه به زیر آب رفته و تمام زندگی من را مختل كرده است و از مسئولان درخواست رسیدگی به وضع كنونی روستا را دارم.
این در حالی است كه تعدادی دستگاه سنگین مانند بیل میكانیكی و لودر در اطراف رودخانه حضور دارند تا در صورت بروز هرگونه حادثه ای به آسیب دیدگان كمك كنند.
پس از برگزاری ستاد بحران استان با حضور استاندار سیستان وبلوچستان در سرسرای فرمانداری زابل دستگاههای امدادی، علوم پزشكی و دیگر دستگاهها در حالت آماده باش كامل هستند.
تلاش خبرنگار ایرنا برای گفت وگو با فرمانداران و مسئولان امور آب سیستان و اطلاع از وضعیت سیلاب به نتیجه نرسید و فرمانداران زابل، زهك، نیمروز و هیرمند از انجام مصاحبه در این زمینه خودداری كردند.
لینک خبر: http://marznews.com/?p=97927