بالگردهای آمریکایی که این روزها بصورت علنی در حال کمک رسانی به داعش از طریق یک خط هوایی هستند، کار را به جایی رسانده که واشنگتن دیگر نمی تواند انکار کند و این موضوع درحال تبدیل به یک رسوایی بین المللی برای این کشور است که مدعی رهبری مقابله با تروریسم جهانی است.
به نظر می رسد دولت عراق تاحالا سعی کرده موضوع رفتارهای مشکوک آمریکا و نیروهای ائتلاف و نیز کمک رسانی آنان به داعش را نادیده بگیرد، اما انگار دیگر نمی توان آن را انکار کرد و ندیده گرفت.
کار از شایعات و شنیده ها گذشته و ماجرا بصورت فیلم و عکس و اسناد مختلف به رسانه ها و شبکه های اجتماعی کشیده شده است و رفته رفته عراقی ها دارند روی دربایستی ها را با این متحد خود که یک توافق نامه امنیتی محکم با آن بسته اند، کنار می گذارند.
اکنون موضوع حتی از کمک رسانی هم گذشته و ائتلاف آمریکایی گویا وظیفه ترابری و نقل و انتقالات نیروهای داعش را هم به عهده گرفته است، بطوری که مقامات امنیتی استان دیالی اواخر هفته گذشته رسما موضوع تخلیه ۳۰ تن از نیروهای داعش از دو بالگرد ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا را به اطلاع نخست وزیر العبادی رسانده و خواستار تحقیقات فوری دراین زمینه شده اند.
دیروز جمعه، کتائب حزب الله نیز اعلام کرده که در منطقه عملیاتی فلوجه در استان الانبار به سمت بالگرد آمریکایی که قصد کمک رسانی به داعش را داشته، شلیک کرده تا از منطقه دور شود. این تازه ترین خبر در این خصوص است.
ماجرای مشکوک عملیات نیروهای آمریکایی در عراق اولین بار در تابستان گذشته با اخباری مبنی بر بمباران مواضع نیروهای ارتش و مردمی در خط تماس با گروه داعش آغاز شد که آمریکایی ها مدعی شدند بمباران ها به اشتباه صورت گرفته و بعدها هم آن را به اطلاعات غلط داده شده منتسب کردند.
اما درادامه موضوع پرتاب محموله های کمک های نظامی و تسلیحاتی برای داعش بصورت جسته و گریخته دررسانه های عراق مطرح شد که آمریکایی ها آن را تکذیب می کردند تا اینکه در آذرماه امسال و در جریان عملیات پاکسازی در الضلوعیه، گزارش های مستند از پرتاب محموله تسلیحاتی برای داعش در فرودگاه این شهر در شبکه های اجتماعی منتشر شد تا دیگر قابل تکذیب نباشد.
در آن عملیات سه بسته بزرگ از تجهیزات و سلاح در کشاکش درگیری های شدید در فرودگاه الضلوعیه برای داعش پرتاب شد که سرانجام به دست داعش هم نیفتاد اما فیلم آن برروی فیسبوک قرار داده شد و یک شبکه عراقی نیز گزارش کاملی از آن پخش کرد که نشان می داد تجهیزات ساخت ۲۰۱۴ با مارک USA است.
این ماجرا بعدا در دو یا سه نوبت در استان های دیالی و صلاح الدین تکرار شد تا سرانجام مسوولان امنیتی استان صلاح الدین صدایشان در آمد و گزارش خود به دولت عراق را رسانه ای کردند.
اطلاعات دریافتی حاکی است که جریان های سیاسی عراق این روزها اصرار دارند که دولت موضوع را بصورت جدی تری با آمریکایی ها مطرح کند. برخی نیز احتمال داده اند ، حیدرالعبادی این هفته در حاشیه نشست مونیخ موضوع را به اطلاع طرف آمریکایی رسانده باشد.
اینک موضوع در حال تبدیل به یک رسوایی جدی برای آمریکایی هاست. دیگر قابل کتمان نیست. برخی ها که در بغداد نسبت به آمریکایی ها نگاه خوشبینانه تری دارند، معتقدند، عملیات کمک رسانی به داعش احتمالا توسط نیروهایی خودسر در آمریکا و بدون اطلاع مقامات کاخ سفید انجام می شود و حتی شاید برخی متحدان آمریکا در ائتلاف بین المللی دست به این اقدامات می زنند.
البته این برداشت ممکن است حقیقت هم داشته باشد، چرا که برخی کشورهای منطقه و متحد آمریکا تا پیش از سقوط موصل در خرداد ماه به گروه های تروریستی از جمله داعش در سوریه کمک می کردند و حالا احتمالا به لطف آزادی عمل ائتلاف در آسمان عراق، عملیات کمک رسانی را در قالب ائتلاف ضد داعش به داخل خاک عراق کشانده اند.
به هرحال به نظر می رسد آمریکایی ها باید به دنبال توجیهات مناسب تری نسبت به موضوع باشند و به تکذیب کردن صرف و یا اشتباهی بودن عملیات اکتفا نکنند و هرچه سریعتر برای جلوگیری از ادامه این روند اقدام کنند.
منبع:ایرنا