سالهاست ما با بازی روسیه آشناییم و میدانیم، آنها میخواهند از رقابتهای ما با دیگر کشورها، بهرهبرداری کنند. این سیاست خوبی نیست. درست است که ما با روسیه روابط استراتژیک داریم، ولی قرار نیست که آنها بخواهند از این طریق به نفع خودشان بهرهبرداری کنند.
بنا بر این گزارش، آن گونه که روزنامه مسکوتایمز مدعی شده، علاوه بر انتقال تکنولوژی پیشرفته نظامی به چین، گزینه تحریک ایران به اقدام نظامی علیه عربستان سعودی و حمایت از ایران در این مسیر، دیگر گزینهای است که از سوی برخی اعضای شورای مشورتی وزارت دفاع روسیه مطرح شده است.
روزنامه مسکو تایمز نوشته، برخی مشاوران وزارت دفاع این کشور مدعی هستند، این کشور برای مقابله با رفتار آمریکا در اوکراین، کارهایی انجام خواهد داد که تشویق ایران به جنگ با عربستان سعودی و حمایت از ایران در این جنگ از جمله آنهاست. اردیبهشت ماه امسال، موضع خفیفتر یک مقام رسمی ایران، باعث واکنش تمام عیار دولت و احزاب لبنانی شد، به گونهای که حتی سفیر ایران در لبنان، احضار شد و مجلس این کشور نیز علیه این موضعگیری بیانیه صادر کرد.
هماکنون پرسش این است، موضعگیری جمهوری اسلامی ایران درباره این اظهارات چگونه خواهد بود؟
احمد شوهانی در این باره به تابناک میگوید: سالهاست ما با بازی روسیه آشناییم و میدانیم، آنها میخواهند از رقابتهای ما با دیگر کشورها، بهرهبرداری کنند. این سیاست خوبی نیست. درست است که ما با روسیه روابط استراتژیک داریم، ولی قرار نیست که آنها بخواهند از این طریق به نفع خودشان بهرهبرداری کنند.
این نماینده گفت: سالهاست روسها هم از این طرف میخورند و هم از آن طرف. حال هم که روابطشان با غرب بر هم خورده، میخواهند با استفاده از ما بهرهبرداری سیاسی کنند، آنها چون در مسأله غرب با آمریکا دچار مشکل شدهاند، میخواهند به گونهای ما را نیز درگیر کنند.
این عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجه مجلس گفت: به نظر میرسد این بازی خطرناکی است که روسیه به راه انداخته است. ایران با عربستان هرگز وارد جنگ نمیشود. اینها قضیه یمن و انصار الله را که ارتباطهایی با ایران دارند، مد نظر قرار دادهاند که مثلا این جنگ را به عربستان بکشانند.
ولی به هر حال روسیه میخواهد بهرهبرداری خودش را بکند و فشار را به غرب وارد آورد و با استفاده از این فشارها از آنها امتیاز بگیرد؛ بنابراین، وزارت خارجه باید در این باره اظهارنظر کرده و مانع بشود که روسیه از آب گلآلود ماهی بگیرد.
این نماینده همچنین افزود: هماکنون کمی شرایط در منطقه به نفع ما شده است، ولی اینها میخواهند هر طور شده آن را خراب کنند و مشکلات اقتصادی و تحریمهایی را که به خاطر مسائل اکران بین به آنها وارد شده، رفع کنند.
ما بنا بر گفتههای روسیه عمل نخواهیم کرد. آنها نباید با این گونه سخنان، روابط استراتژیکشان با ما را خراب کنند. آنها نمیتوانند ما را به خاطر خودشان خراب کنند. جهانیان هم باید بدانند که روابط ما با دنیا در حال خوب شدن است و این عده نمیتوانند با این سخنان آن را خراب کنند.
اما منصور حقیتپور، نائب رئیس کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس در این باره گفت: شاید این صحبتها به فضای موجود لطمه وارد کند. ما باید هوشمندانه از فضای ایجاد شده بهرهبرداری کنیم؛ بنابراین، لازمه این کار آن است که ما بازیگر خوبی در منطقه باشیم و همچنین کارگردانی خوبی بکنیم.
وی گفت: ما باید از شکاف بین روسها و آمریکاییها به نفع خود بهره گیریم، به گونهای که روسها را به طرف خودمان جذب کنیم و آمریکاییها را در فشار گذاریم. حال شاید این خبر موثق نباشد، ولی باید این کار را نخست از وزارت خارجه جویا شد. نمیشود منافع کلان کشور را صرفا به خاطر گفتههای یک روزنامه تحتالشعاع قرار داد.
این نماینده گفت: من احتمال میدهم این اظهارات اصالت نداشته باشد و نمیشود به همین راحتی سفیر احضار کرد. هنگامی که این سخنان پذیرفته است که این حرف از دهان وزیر خارجه یا سخنگو گفته شود.
این صحبتها باورکردنی نیست، ایران در نبرد افغانستان با وجود اینکه نیاز به شوروی داشت، از افغانها حمایت کرد و به اردوی روسها نرفت؛ بنابراین، آنها ایران را میشناسند و هرگز چنین حرفی نمیزنند. باید اصل خبر را دید که چیست. اگر سنایی، سفیر ایران این حرف را تأیید کرد، من اظهارنظر جدیدی میکنم.