تصویبنامه هیات وزیران درخصوص آیین نامه اجرایی ماده ۴ قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق ابلاغ شد.
به گزارش مرزنیوز؛ با تصویب این آیین نامه در جلسه سوم آبان ماه ۱۴۰۲ هیات وزیران درخصوص «آیین نامه اجرایی ماده ۴ قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق» طی نامه شماره ۱۴۶۷۹۶ در تاریخ ۱۶ آبان سال جاری توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد.
در متن این تصویبنامه مصوب آمده است:
هيئت وزيران در جلسه ۰۳ /۰۸ /۱۴۰۲ به پيشنهاد وزارتخانه های نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت و به استناد اصل يكصد و سي و هشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و ماده (۴) قانون مانع زدايي از توسعه صنعت برق مصوب ۱۴۰۱، آيين نامه اجرايي ماده مذكور را به شرح زير تصويب كرد:
آيين نامه اجرايي ماده (۴) قانون مانع زدايي از توسعه صنعت برق
ماده ۱ – در اين آيين نامه اصطلاحات زير در معاني مشروح مربوط به كار مي روند:
- ماده (۴): ماده (۴) قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق مصوب ۱۴۰۱.
- صنایع انرژی بر: مشتمل بر صنایع فولادی، آلومینیوم، مس، فلزات اساسی و کانی های فلزی و غیرفلزی، واحدهای پالایشگاهی، پتروشیمی و شیمیایی.
- کارگروه راهبری: کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانه های نیرو، صنعت، معدن و تجارت، نفت و سازمان حفاظت محیط زیست.
- نیروگاه: نیروگاه های سیکل ترکیبی، تجدیدپذیر و اتمی و تولید همزمان برق و حرارت و برودت.
- بازده: بازدهی نامی نیروگاه در شرایط ایزو.
ماده۲ – ظرفیت نیروگاهی که هر یک از صنایع انرژی بر، مطابق مفاد ماده (۴) مکلف به احداث آن هستند و همچنین مصارف هر نیروگاه (با ارایه شناسه مشترک) با تاکید بر اهمیت و اولویت نیروگاه های تجدیدپذیر توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت نیرو اعلام می شود.
کارگروه راهبری نسبت به تسهیل در بررسی و صدور مجوزها بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام می نماید.
تبصره ۱ – در صورت عدم احداث و بهره برداری نیروگاه ها توسط صنایع انرژی بر مطابق برنامه زمان بندی مصوب مشروط به صدور موافقت اصولی، این صنایع از شمول تمامی مشوق های مربوط به این آیین نامه خارج خواهند شد و تامین برق این صنایع در شرایط کمبود برق، مشمول ضوابط ابلاغی شرکت مدیریت شبکه برق ایران می باشد.
تبصره ۲ – برای تحقق بازدهی حداقل پنجاه و پنج درصد (۵۵%) نیروگاه های حرارتی موضوع ماده (۴)، صنایع انرژی بر مکلفند بخش گازی نیروگاه های سیکل ترکیبی مصوب را حداکثر ظرف (۲۴) ماه و بخش بخار را حداکثر ظرف (۲۲) ماه پس از راه اندازی واحدهای گاز احداث و بهره برداری نمایند. استفاده از مزایای این آیین نامه و ماده (۴) منوط به رعایت زمان بندی است.
تبصره ۳ – تامین مالی نیروگاه از محل منابع داخلی صنایع و با استفاده از روش های مختلف تامین مالی از جمله اخذ تسهیلات از صندوق توسعه ملی و سایر تسهیلات داخلی و خارجی و سایر روش های تامین مالی صورت می پذیرد. تامین ارز مورد نیاز برای احداث نیروگاه از محل ارز صادراتی صنایع مجاز است. نیروگاه در چهارچوب ماده (۳۱) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱۳۹۴ مشمول مشوق های مالیاتی موضوع این ماده خواهد شد.
تبصره ۴- احداث بخش بخار نیروگاه های گازی موجود توسط صنایع انرژی بر و مازاد بر ظرفیت تعیین شده در ماده (۲) این آیین نامه، مشروط به صدور موافقت اصولی، در صورت رعایت زمان بندی مقرر در ماده (۴) قانون، مشمول مزایای این آیین نامه است.
ماده ۳ – در خصوص مجوزهای مربوط به احداث نیروگاه:
الف- تعرفه سوخت نیروگاه هایی که با تایید شرکت های تابع وزارت نفت دارای شمارشگر (کنتور) مصرف سوخت جداگانه می باشند و با اعلام وزارت نیرو اقدام به تحویل برق تولیدی خود به شبکه سراسری برق می کنند، برای برق تحویل شده به شبکه سراسری برق می کنند، برای برق تحویل شده به شبکه سراسری برق، معادل تعرفه سوخت نیروگاهی بر اساس بازده موضوع ماده (۴) و با رعایت تبصره (۲) ماده (۲) این آیین نامه تعیین می شود.
ب – سازمان حفاظت محیط زیست مکلف است بر اساس مصوبات کارگروه راهبری پاسخ استعلام احداث نیروگاه ها را حداکثر ظرف (۴۵) روز پس از ارایه گزارش ارزیابی محیط زیستی / گدر چهارچوب الگوی مصوب اعلام نماید.
ج – وزارت نیرو موظف است بر اساس مصوبات کارگروه راهبری مجوز تامین آب مورد نیاز نیروگاه را ظرف حداکثر پانزده روز پس از تاریخ تایید درکارگروه راهبری صادر نماید.
د – در اتصال به شبکه نیروگاه ها، احداث پست بلافصل و خط بلافصل بر عهده صنایع انرژی بر مرتبط و توسعه شبکه بالادست بر عهده وزارت نیرو (شرکت توانیر) است.
تبصره – وزارت نیرو موظف است بر اساس برنامه زمان بندی بهره برداری از واحدهای نیروگاهی اعلامی توسط صنایع انرژی بر، طرح های توسعه شبکه را با پیش بینی منابع مالی داخلی یا بودجه سالانه تامین و پیش از بهره برداری واحد نیروگاهی صنایع انرژی بر، شبکه را توسعه دهد و به بهره برداری برساند.
ماده ۴ – به صنایع سرمایه گذار نیروگاه ها اجازه داده می شود انرژی تولید شده خود را مصرف و مازاد آن را در قالب قرارداد دو جانبه با قیمت توافقی یا بهابازار (بورس) انرژی به سایر صنایع متقاضی به فروش برسانند.
تبصره ۱- وزارت نیرو موظف است صرفا با دریافت هزینه عبور (ترانزیت) بر اساس قوانین و مقررات موجود، نسبت به جابه جایی انرژی تولید شده سرمایه گذار به محل مصرف اقدام نماید و هیچ ونه هزینه مزادی را بابت مابه التفاوت اجرای مقررات و یا تفاوت تعرفه از مصرف کنندگان تعیین شده در ماده (۲) این آیین نامه، حداکثر به اندازه تولید نیروگاه آن مصرف کننده دریافت ننماید.
تبصره ۲- وزارت نیرو موظف است با توجه به میزان برق در دسترس شبکه سراسری، نسبت به پشتیبانی و تامین برق صنایع انرژی بر سرمایه گذار نیروگاه ها و واحدهای صنعتی طرف قرارداد آن در مواقع خروج و یا محدودیت اضطراری آن نیروگاه ها اقدام نماید.
ماده ۵- وزارت نیرو موظف است برق و انرژی صنایع و سایر مصرف کنندگان صنعتی طرف قرارداد آنها را به میزان برق تولیدی نیروگاه از شمول برنامه های مدیریت مصرف خارج نماید و بر اساس توافق با وزارت صنعت، معدن و تجارت سهمیه های تخصیصی سالیانه صنایع در دوره ناترازی را تامین نماید.
ماده ۶- نیروگاه، مشابه با سایر نیروگاه های متصل به شبکه، مکلف است استانداردهای مربوط به حفظ پایداری شبکه که توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران ابلاغ می شود را رعایت نماید.
ماده ۷- حل اختلاف آن دسته از موارد مرتبط با اجرای این آیین نامه که در کارگروه راهبری به نتیجه نمی رسد، در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط خواهد بود.
ماده ۸- گواهی ظرفیت نیروگاه های مشمول این آیین نامه متعلق به صنایع است و صنایع می توانند اوراق گواهی ظرفیت مازاد نیروگاه هایی خود را در بهابازار (بورس) انرژی به فروش برسانند. کلیه قراردادهای قبلی تقاضای برق (دیماندی) با ظرفیت و انشعاب خریداری شده توسط صنایع به قوت خود باقی است.
ماده۹- در خصوص نیروگاه های تجدیدپذیر و اتمی:
الف- وزارت نیرو موظف است در صورت درخواست صنایع مشمول ماده (۲) این آیین نامه که تامین تمام یا بخشی از برق مورد نیاز خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر و اتمی انجام می دهند، نسبت به انجام تمامی تمهیدات لازم به منظور عبور (ترانزیت) و تحویل برق هموار به مشترکین در نقطه مصرف بر اساس میزان تولید نیروگاه به عمل آورد.
ب- در صورت احداث و بهره برداری نیروگاه تجدیدپذیر و اتمی توسط صنایع مشمول و تزریق برق به شبکه سراسری، مصارف تحت مالکیت سرمایه گذار احداث کننده نیروگاه، متناسب با توان نیروگاه احداث شده تجدیدپذیر و اتمی و با اعمال ضریب تشویقی، از شمول مدیریت مصرف در ایام ناترازی تولید و مصرف معاف می باشند.
تبصره- دستورالعمل و روش های اجرایی مربوط به این ماده توسط وزیر نیرو ابلاغ می شود.
ماده ۱۰- کارگروه راهبری مسئول نظارت بر حسن اجرای این آیین نامه می باشد.
محمد مخبر – معاون اول رییس جمهور
لینک کوتاه: https://marznews.com/?p=207247
خبرنگار: محمدنقی دیده بان