بالا بودن هزینه تولید و کاهش قیمت فروش ، مرغداری های گرمی مغان را را با خطر تعطیلی مواجه کرده است .
فرماندار گرمی مغان از وجود ۷۷ طرح تولیدی راکد یا نیمه راکد که تعدادی از آنها شامل مرغداری نیز می شوند ، به دلایل اقساط معوق ، نداشتن سرمایه اولیه ، عدم ارائه وثیقه ملکی به بانک عامل ، نبود دانش لازم و ضعف مدیریت و بازاریابی خبر داد.
محمود علایی افزود: با اختصاص تسهیلات بانکی می توان چرخه تولید واحدهای راکد را به حرکت در آورد.
یک کارشناس نیز رکود مرغداری ها را مشکلی سراسری ذکر کرد و گفت: از این نظر وضعیت استان اردبیل در مقایسه با سایر استان ها نسبتا مطلوب است.
وی با اعلام این که مرغداری ها برای تامین سرمایه در گردش به صندوق توسعه ملی معرفی می شدند، افزود: پرداخت سرمایه در گردش به این واحدها از مهرماه سال جاری متوقف شده است.
اسمعلی وهابزاده مدیر مرغداری گوشتی مکانیزه ۲۰ هزار قطعه ای روستای آدام دره سی بخش انگوت گرمی که از سال ۸۹ تولید خود را آغاز و واحد تولیدی وی در سال ۹۱ از سوی جهاد کشاورزی این شهرستان به عنوان مرغداری نمونه معرفی شده از رکود کامل مرغداری خود به علت عدم صرفه اقتصادی خبر داد.
وی گفت: به دنبال تحمل ۲۸۰ میلیون ریال ضرر مالی در دوره تولید قبل واحد تولیدی خود را تعطیل کرده است.
وی قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ برای مرغداری را ۴۶ هزار ریال و قیمت مصوب فروش را هفت هزار ریال کمتر از قیمت تمام شده ذکر کرد و افزود: کنترل قیمت و نظارتی که از سوی اداره صنعت ، معدن و تجارت بر مرغداری ها اعمال می شود بر واسطه گران شامل نمی شود.
وی گفت: قیمت هر کیلوگرم مواد اولیه مورد نیاز برای تغذیه مرغ ۱۷ هزار ریال است و به رغم این که قیمت ذرت و سویا به عنوان مواد اولیه تغذیه مرغداری ها ریالی کاهش نمی یابد برای هر دوره تولید در مرغداری ۲۰ هزار قطعه ای ۱۲۰ تن مواد اولیه لازم است.
وی با ابراز نگرانی از رکود مرغداری ها اظهار کرد: سالن جدید مرغداری اش را که به منظور توسعه واحد تولیدی خود با ۱۵ هزار قطعه ظرفیت در حال احداث بود بعد از ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیمه کاره گذاشته است.
وهابزاده با اشاره به رکود یا تعطیلی سایر مرغداری های گرمی مغان، راهکار رفع این مشکل را حمایت دولت در خرید تضمینی ، صدور مرغ مازاد نیاز به خارج از کشور ، تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و تناسب هزینه تولید با قیمت فروش دانست.
این تولید کننده همچنین از زمزمه خرید ساختمان مرغداری ها و گاوداری های راکد توسط چند دلال یا سرمایه دار غیربومی خبر داد و اظهار کرد: بیشتر صاحبان واحدهای تولیدی راکد به خاطر پرداخت بدهی بانکی به فروش واحدهای خود رغبت نشان می دهند اما به نظر می رسد این امر باید مورد توجه و پیگیری مسوولان قرار بگیرد.
به نظر می رسد قبل از این که واحدهای تولید کننده محصولات دامی به ساختمان های خالی و مخوفی که ورشکستگی تولیدکنندگان را خمیازه می کشند تبدیل شوند مسوولان باید نگرانی تولید کنندگان را جدی گرفته و با حمایت از آنها نبض تولید و رونق را در پیکر جامعه احیا کنند.
مسوول تولیدات دامی جهاد کشاورزی گرمی مغان گفت: از ۱۰ مرغداری گوشتی در این شهرستان تنها یک مورد فعال بوده و بقیه به علت عدم صرفه اقتصادی تعطیل یا نیمه تعطیل شده است.
محمد ملک زاده با اشاره به این که هر مرغداری در سال چهار تا پنج دوره تولید دارد افزود: صرف نظر از یک واحد مرغداری فعال با ۲۰ هزار قطعه ظرفیت از مجموع ۱۶۵ هزار قطعه ظرفیت مرغداری های گرمی مغان ۱۴۵ هزار قطعه ظرفیت در هر دوره خالی شده است.
وی میزان تولید گوشت مرغ قابل طبخ در هر دوره تولید در این شهرستان را بیش از ۲۶۰ تن دانست و افزود: با رکود مرغداری ها نیاز به خرید گوشت مرغ از سایر شهرستان ها افزایش خواهد یافت.
وی با اشاره به سایه رکود بر سایر تولیدات دامی اظهار کرد: واحدهای پرواربندی گرمی مغان نیز به علت عدم توجیه اقتصادی راکد شده و تنها گاوداری های بومی با اتکاء به سیستم سنتی فعال هستند.
گرمی مغان در شمال استان اردبیل واقع است.