بحران کمبود بنزین در پاکستان که از بیش از یک هفته پیش از مناطق و شهرهای مرکزی و شمالی این کشور آغاز شده، اکنون شهرهای جنوبی این کشور به ویژه کراچی، دومین شهر پرجمعیت جهان، را نیز فرا گرفته است.
بنزین، این روزها در پاکستان کیمیاست. با وجود اینکه اسلام آباد، پایتخت پاکستان، با حدود یک میلیون نفر جمعیت، نسبت به کلان شهرهای شلوغ و پرازدحام کراچی، لاهور، فیصل آباد و … از وضعیت بهتری برخوردار است، صف های طویل و کیلومتری در مقابل جایگاه های توزیع سوخت در این شهر ایجاد می شود و تعداد زیای از جایگاه ها نیز به دلیل نداشتن بنزین، تعطیل شده است.
اوضاع در کراچی، دومین شهر پرجمعیت جهان با حدود ۲۴ میلیون جمعیت ولاهور با حدود ۱۰ میلیون جمعیت، به مراتب بدتر از پایتخت است.
شدت بحران کمبود بنزین در لاهور باعث شده تا دولت چاره ای جز باز کردن شیرهای گاز سی.ان.جی برای تامین سوخت خودروهای دوگانه سوز نداشته باشد اگرچه قرار بر این بود گاز سی.ان.جی در فصل سرد زمستان فقط برای مصارف خانگی اختصاص یابد.
** واکنش مقامات دولتی
‘شاهد خاقان عباسی’ وزیر نفت پاکستان شب گذشته بخاطر تشدید بحران کمبود بنزین در این کشور از مردم عذرخواهی کرد. وی که در اظهارات سه روز پیش خود وعده داده بود بحران جاری در کشورش ظرف یک یا دو روز خاتمه خواهد یافت، شب گذشته در سخنانی اعلام کرد که کمبود بنزین در پاکستان تا یک هفته آینده برطرف خواهد شد.
‘محمد نواز شریف’ نخست وزیر پاکستان روز گذشته اعلام کرد که بحران کمبود بنزین در این کشور به زودی پایان خواهد یافت.
‘اسحاق دار’ وزیر اقتصاد پاکستان هم پای خود را از این بحران کنار کشیده است و گفته است که در این مسئله، مسوول نیست. این وزیر پاکستانی ضمن اینکه خود را از هر قصوری مبرّی دانسته، مدعی شده است که بحران بنزین توطئه ای ریشه دار علیه دولت است.
مقامات دولتی پاکستان سعی دارند با وعده های خود برای حل این مشکل جدی در آینده نزدیک و امیدوار کردن مردم، آنان را به صبر دعوت کنند اما برخی کارشناسان معتقدند حل بحران جاری کمبود بنزین در پاکستان، کار یک روز و دو روز یا یک هفته و دو هفته نیست بلکه این بحران ممکن است برای مدت طولانی تری ادامه یابد.
شاهد خاقان عباسی در کنفرانس خبری شب گذشته خود برای توجیه کمبود شدید بنزین در این کشور، مدعی شد که کاهش چند پله ای بهای بنزین در روزها و ماه های اخیر باعث افزایش مصرف آن شده و بالا رفتن میزان مصرف، یکی از اصلی ترین دلایل کمبود این کالا در کشور شده است.
قیمت بنزین در پاکستان طی یک سال اخیر سیر نزولی داشته است. سال گذشته میلادی قیمت بنزین در پاکستان حتی از مرز ۱۱۰ روپیه در هر لیتر هم فراتر رفت اما اکنون، بعد از چند مرحله کاهش، بهای این کالای اساسی در این کشور حدود ۷۸ روپیه در لیتر است که قرار است در ماه آینده میلادی، باز هم کاهش یابد.
وی همچنین تعطیل شدن جایگاه های عرضه سوخت گاز سی.ان.جی و اختصاص یافتن گاز برای مصارف خانگی در فصل سرما را یکی دیگر از دلایل عمده بالا رفتن میزان مصرف بنزین در کشور عنوان کرد.
بیش از یک هفته است که بحران شدید کمبود بنزین در پاکستان ادامه دارد و رسانه های این کشور به نقل از برخی مسوولان شرکت ملی نفت پاکستان، بدون اشاره به نام آنها، نوشته اند که دلیل این کمبود شدید بنزین، این است که دولت در پرداخت پول بنزین وارداتی کوتاهی کرده است و هم اکنون حداقل نیاز به بودجه ای معادل یک میلیارد دلار برای پرداخت بدهی های قبلی خود دارد.
نخست وزیر پاکستان روز شنبه هفته جاری چهار نفر از مسوولان عالی وزارت نفت و شرکت ملی نفت پاکستان را که ظاهرا در بوجود آمدن این بحران مقصر بوده اند، برکنار کرد.
** واکنش مخالفان
احزاب و گروه های مخالف دولت، عملکرد ضعیف وزارت نفت پاکستان را عامل ایجاد بحران می دانند و خواستار استعفای شاهد خاقان عباسی از سمت وزارت نفت این کشور شده اند.
مخالفان سیاسی نواز شریف درحال نهایت بهره بردای از این بحران برای بی کفایت نشان دادن دولت کنونی پاکستان و ناتوانی آن در رسیدگی به امور جاری مردم هستند.
صف های طولانی خودروها و موتور سیکلت ها در مقابل جایگاه های توزیع سوخت در شهرهای مختلف پاکستان بیش از یک هفته است که ادامه دارد و تعداد زیادی از مردم ترجیح می دهند بجای متحمل شدن رنج تهیه بنزین، پیاده در شهر تردد کنند و یا از دوچرخه استفاده کنند.