‘برای مبارزه موثر با گروه های شبه نظامی در پاکستان، خشکانیدن ریشه منابع مالی این گروه ها که از برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تامین می شود، امری اجتناب ناپذیر است’. این بخشی از سرمقاله مهم روز پنجشنبه روزنامه انگلیسی زبان ‘داون’ پاکستان است.
مرز نيوز به نقل از ايرنا : اگرچه بخشی از منابع مالی مورد نیاز شبه نظامیان در پاکستان، به ویژه شبه نظامیان دارای تعصبات دینی و افراطی، از برخی منابع محلی و داخلی تامین می شود اما بخش عمده ای از نیازهای مالی آنان از سوی کشورهای خارجی به ویژه برخی کشورهای خاورمیانه تامین می شود.
براساس این سرمقاله، اگرچه بارها از طریق رسانه ها و محافل گوناگون در پاکستان عنوان شده است که برخی کشورهای حوزه خلیج فارس از گروه های شبه نظامی پاکستان حمایت های مالی می کنند، اما تاکنون هیچ یک از مقامات دولتی و رسمی اسلام آباد هیچ اسمی از کشور خاصی نبرده اند.
بعد از مدتها سکوت مقامات رسمی پاکستان در باره کشورهای تامین کننده منابع مالی گروه های افراطی و شبه نظامی در پاکستان، اظهارات صریح ‘ریاض حسین پیرزاده’ یکی از وزیران کابینه دولت نواز شریف که روز چهارشنبه درخصوص پول های هنگفت عربستان سعودی که در اختیار برخی گروه های پاکستان برای ترویج ایدئولوژی مورد نظر ریاض در این کشور قرار می گیرد، تعجب همگان را برانگیخت و دولت اسلام آباد را بلافاصله به واکنش و تلاش برای تکذیب این اظهارات واداشت.
‘ریاض حسین پیرزاده’ وزیر هماهنگی میان ایالات پاکستان در اظهاراتی تند و صریح علیه عربستان سعودی، حکومت این کشور را عامل بی ثباتی و بسیاری از مشکلات جهان اسلام از جمله پاکستان دانست و گفت که سعودی ها عامل مشکلات جهان اسلام و به ویژه پاکستان هستند.
او گفت گفت: عربستان از طریق خرج کردن پول های کلان، ایدئولوژی مورد نظر خورد را در میان برخی کشورهای اسلامی از جمله پاکستان ترویج می دهد. دیگر زمان آن رسیده است تا مانع از تا ورود پول های عربستان به پاکستان شویم.
نویسنده این سرمقاله در ادامه، به تاریخچه و سابقه ای از کمک های مالی کشورهای خارجی به گروه های شبه نظامی و تندرو در پاکستان اشاره کرده و نوشته است: در سال ۱۹۷۹ میلادی، دو تحول مهم در منطقه رخ داد که محاسبات ژئوپلتیکی منطقه را کاملا دگرگون کرد: یکی پیروزی انقلاب اسلامی ایران و دیگری حمله اتحاد جماهیر شوروی سابق به افغانستان.
بعد از این رویدادهای مهم، سیل کمک های مالی از آمریکا و عربستان سعودی برای گروه هایی که در مقابل ارتش شوروی سابق در افغانستان می جنگیدند، روانه این کشور شد و همزمان، بسیاری از کشورهای عربی که بیم از قدرت گرفتن انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک کشور با اکثریت شیعه داشتند، شروع به تزریق پول به گروه هایی کردند که به اعتقاد آنها، می توانستند در مقابل نفوذ ایدئولوژیک ایران و انقلاب اسلامی این کشور در میان سایر کشورهای مسلمان مقاومت کنند.
براساس این سرمقاله، بعد از این رویدادها که بیش از سه دهه از آن می گذرد، گروه های فرقه ای و به اصطلاح جهادی زیادی بطور پراکنده و نامنظم در پاکستان ایجاد شدند و پاکستان در عین حال که به یکی از صحنه های نبرد ‘جنگ سرد’ میان شوروی سابق و آمریکا تبدیل شده بود، همزمان صحنه رقابت و ‘جنگ نیابتی’ میان عربستان سعودی و ایران در زمینه های ایدئولوژیک بود.
از آن زمان تا کنون، شبه نظامی گری در پاکستان به پدیده ای سرکش و غیرقابل کنترل تبدیل شده است تا حدی که امروز به تهدیدی جدی برای ثبات داخلی و امنیت این کشور تبدیل شده و بخش عمده ای از چالش پیش روی پاکستان در این سال ها، مبارزه با این گروه های شبه نظامی شده است و هزینه های مالی و امنیتی و سیاسی زیادی برای این کشور بدنبال داشته است.
اگرچه یافتن اسناد و مدارک روشن در زمینه کمک های مالی برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به گروه های افراطی در پاکستان، کار چندان ساده ای نیست اما اخیرا چودری نثار علی خان وزیر کشور پاکستان در پاسخ به سوال نمایندگان مجلس این کشور درخصوص ترزیق میلیون ها دلار از سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی به برخی از مدارس دینی پاکستان با گرایش ها افراط گرایانه، بطور تلویحی این موضوع را تایید کرد.
شایان ذکر است که برخی نمایندگان مجلس و سیاستمداران پاکستانی نیز به صراحت به کمک های مالی عربستان سعودی از گروه های افراطی و برخی مدارس دینی پاکستان که تحت نظر افراطیون اداره می شوند، اذعان دارند.
البته هیچ منعی برای مدارس دینی و انجمن های به اصطلاح خیریه پاکستان برای دریافت کمک های مالی خارجی وجود ندارد اما زمانی که این کمک های مالی برای تقویت فعالیت های تروریستی و افراط گرایی در پاکستان استفاده می شود، قطعا برای پاکستان مشکل ساز است و بهترین راه برای مسدود کردن این کانال های مالی و پولی، نظارت دقیق دستگاه های اطلاعاتی است.
این سرمقاله در پایان اینگونه نتیجه گیری کرده است که اگر مقامات رسمی پاکستان به کمک نظارت های دقیق دستگاه های اطلاعاتی به این نتیجه برسند که کمک های مالی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در نهایت به جیب شبه نظامیان می رود، اقدام موثر دولت اسلام آباد برای برخورد با کشورهای تامین کننده این منابع مالی امری ضروری و غیرقابل اجتناب خواهد بود.