برای نخستین بار در سالیان گذشته، عراق با پشت سر گذاشتن عربستان سعودی به بزرگترین صادرکننده نفت به هند تبدیل شد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا: پایگاه تحلیلی ‘انرژی ورلد’ که به رصد تحولات مربوط به نفت می پردازد، هند به عنوان کشوری که دارای سریع ترین نرخ رشد اقتصادی در جهان است در سال مالی گذشته بیشترین نیاز خود به نفت خام و نفت سنگین را از عراق تامین کرد.
هند یکی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت در جهان است و پالایشگاه های این کشور بیشتر نفت خام مورد نیاز خود را از منطقه ای که در نزدیکی کشورشان قرار دارد یعنی کشورهای خلیج فارس تامین می کنند.
بر اساس آخرین داده های منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی هند، این کشور ۲۲۰ میلیون تن نفت خام در سال گذشته وارد کرده است که نسبت به سال مالی قبل از آن سه درصد افزایش داشته است.
از نظر ارزش مالی، واردات نفت خام هند در سالی مالی ۱۸-۲۰۱۷ با رقمی معادل ۸۷.۸ میلیارد دلار نسبت به سال قبل از آن ۲۵ درصد رشد را نشان داد.
در همین مدت، واردات نفت هند از عراق با ۲۱ درصد رشد، به ۴۵.۷۴ میلیون تن رسید که ارزش آن به ۱۷،۵۴۴ میلیون دلار بالغ شد.
این رقم به معنای آن است که درآمد عراق از صادرات نفت خام به هند در سال مالی گذشته نسبت به سال قبل از آن ۵۱ درصد رشد داشته است.
کارشناسان افزایش واردات نفت خام عراق از سوی هند را نتیجه تلاش بغداد برای افزایش سهم خود از بازار بین المللی از طریق افزایش تولید نفت خام می دانند. عراق در پنج سال گذشته به طور مداوم صادرات نفت خام خود به هند را افزایش داده است.
این در حالیست که عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولید کننده نفت اوپک که به طور سنتی بیشترین صادرات نفت خام را به هند داشته است، اکنون به رتبه دوم در فهرست تامین کنندگان نفت هند سقوط کرده است.
در مدت ذکر شده، هند ۳۶ میلیون تن نفت خام از عربستان سعودی وارد کرد که ۸ درصد کاهش را نسبت به سال قبل از آن نشان می داد.
در مدت یاد شده، ایران پس از امضای برجام در سال ۲۰۱۶ به افزایش صادرات خود به هند دست زد بطوریکه با پیشی گرفتن از ونزوئلا به سومین تامین کننده نفت خام هند تبدیل شد. اما در سال بعد از آن صادرات آن به هند با ۱۶ درصد کاهش به ۲۳ میلیون تن رسید.
برخی کارشناسان هندی علت این کاهش را به دلیل تصمیم شرکت های نفتی خصوصی ایران به عنوان اعتراض به عملکرد هند در رابطه با میدان گازی فرزاد ب می دانند.
این در حالیست که آخرین آمار نشان می دهد که برای نخستین بار پس از آغاز فشار های جدید آمریکا بر هند ، واردات نفت هند از ایران در ماه ژوئن (۱۱ خرداد-۹ تیر) ۱۵.۹ درصد کاهش یافته است.
هند در مدت یاد شده ۵۹۲ هزار و ۸۰۰ بشکه نفت خام در روز از ایران نفت وارد کرد درحالی که این میزان برای ماه قبل از آن ۷۰۰ هزار و ۲۰۰ بشکه نفت خام بوده است.
هند که پس از چین بزرگترین مشتری نفتی ایران است از پالایشگاه های این کشور خواسته است تا به دنبال منابع جایگزین باشند،زیرا هند ممکن است مجبور شود واردات نفت خود از ایران را کاهش دهد.
پالایشگاه های دولتی هند در سال ۲۰۱۷-۲۰۱۸ واردات نفت خود از ایران را به دلیل اختلاف با تهران بر سر میدان گازی فرزاد ب کاهش داده بودند. اما در سال مالی جاری پس از آنکه ایران پیشنهادات تخفیف در حمل و افزایش مهلت پرداخت به ۶۰ روز را ارائه کرد، این پالایشگاه ها تصمیم گرفتند تا نفت بیشتری از ایران خریداری کنند.
در ماه های آوریل (فروردین) تا ژوئن (خرداد-تیر) سال ۲۰۱۸ واردات نفت هند از ایران با افزایش ۲۴ درصدی به ۶۴۷ هزار بشکه نفت خام در روز رسید
در همین حال، واردات نفت این کشور از آمریکا در ماه ژوئن (۱۱ خرداد-۹ تیر) در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته دو برابر افزایش یافت.