انزلی با دارا بودن قدمتی دیرینه و منحصربفرد یکی از مناطق فعال در بین کشورهای حاشیه دریای خزر و بزرگترین بندر حاشیه شمالی کشور است که علاوه بر داشتن جاذبههای گردشگری به دلیل واقع شدن در مسیر ارتباطی اروپا – آسیا از اهمیت فوقالعادهای برخوردار میباشد.
به گزارش مرزنیوز؛ بر اثر تحولات صورت گرفته پس از فروپاشی شوروی و در پی تغییر و تحولات ساختاری روابط بینالملل منطقهء قفقاز و کشورهای حاشیه دریای خزر در معادلات منطقهای و جهانی اهمیت یافتند. امری که با دوران پس از جنگ تحمیلی در ایران و آغاز عصر سازندگی کشور همزمان شد. عصری که ایران به دنبال ورود به اقتصاد جهانی و اخذ سرمایه و به تبع آن دانش و تکنولوژی جدید بود هدفی که دولت وقت با ایجاد مناطق آزاد کشور در پی تحقق آن بود. در پی سفر ریاست جمهوری وقت به شهرستان انزلی و با توجه به خواست همگانی و براساس مصوبه هیأت دولت در سال ۱۳۷۵ منطقه ویژه اقتصادی بندرانزلی در دو بخش جداگانه تعیین گردید و در سال ۱۳۸۲ منطقه ویژه اقتصادی انزلی به منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی بدل شده و در سال ۱۳۸۳ نیز اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی مورد تصویب هیأت وزیران قرار گرفت و محدوده منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی در سال ۸۴ از طرف هیأت وزیران تعیین و ابلاغ شد که بر اساس آن منطقه آزاد انزلی در سه بخش و محدوده مجزای بندری؛ اداره کل بنادر و کشتیرانی استان، شهرک صنعتی انزلی و محدوده منطقه ویژه اقتصادی سابق انزلی با مساحت ۳۲۰۰ هکتار خشکی و تا عمق ۲ کیلومتر از دریا در طول ۲۰ کیلومتر از حاشیه دریای خزر را شامل میشود. برای آشنایی بیشتر با عملکرد و فعالیت های اخیر در این منطقه گفت و گویی صمیمانه و اختصاصی را با مهندس مهدی کاظمیان مدیر روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد انزلی ترتیب دادیم که حاصل آن را با هم در پی میخوانیم:
به عنوان اولین سئوال سازمان منطقه آزاد انزلی تا چه اندازه میتواند نقطه ثقل استان گیلان در توسعه اقتصادی باشد؟
مهمترین معیار بررسی عملکرد در حوزه شاخصهای اقتصادی و تمرکز سرمایهگذاری در محدوده منطقه آزاد انزلی و موقعیت استراتژیک آن است که در بخش شاخصهای اقتصادی از ابتدای امسال تاکنون در این منطقه ۲۲هزار و ۹۲۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری ایرانی محقق شده و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد رشد داشته است.
در بخش صادرات نیز طی ماههای گذشته از منطقه آزاد انزلی ۲۷۴.۱ میلیون دلار صادرات مجدد انجام شده است که در این بخش موقعیت استراتژیک منطقه آزاد انزلی به عنوان شاهراه ترانزیت تاثیر مستقیم در افزایش این آمار دارد.
گروهی میپندارند که محور توسعه استان گیلان بر اساس صنعت گردشگری است، در حالی که از موقعیت برتر منطقه آزاد انزلی برای ایجاد اشتغال غافل هستند در این خصوص چه نظری دارید؟
استان گیلان به جهت برخورداری از مواهب طبیعی همواره مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی بوده، اما باید طبق تعاریف بین المللی، گردشگری را به عنوان یک صنعت نوین که موجب ایجاد فرصتهای شغلی و تقویت جوامع محلی میشود نگریست، سازمان منطقه آزاد انزلی نیز با تکیه بر این تعاریف در کنار فعالیتهای اقتصادی و تجاری که موجب به چرخش درآمدن چرخهای اقتصاد کشور میشود اقدام به توسعه زیرساختهای گردشگری و جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی خواهد شد و در این بین میتوان به پروژه آکواریوم منطقه آزاد انزلی با سرمایهگذاری ۳۰ میلیون یورویی بخش خصوصی خارجی، هتل ۵ ستاره (در حال ساخت)، پارک آبی (در حال ساخت)، بزرگترین پارک ساحلی شمال کشور و مجتمعهای تجاری و تفریحی چند منظوره اشاره کرد که موجب ورود سالانه بیش از ۷ میلیون گردشگر به فاز تجارت و گردشگری شده است.
گويا اين محدوده جزو بزرگترين منطقه آزاد اقتصادی كشور بوده و دارای پتانسیل و ظرفیتهای بسیاری همچون کشاورزی، گردشگری و… است، در این خصوص بیشتر توضیح دهید؟
منطقه آزاد انزلی به لحاظ وسعت کوچکترین منطقه آزاد کشور بوده و ۲ درصد از وسعت استان گیلان به منطقه آزاد انزلی تعلق دارد اما با این حال بیش از ۸ درصد تولید ناخالص داخلی استان به منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی اختصاص دارد و این منطقه از ویژگیهای منحصربفردی همچون بهرهمندی از ۲ شهرک صنعتی صادرات و دانشبنیانمحور، مجتمع بندری باسابقه و شناخته شده انزلی و مجتمع بندری نسل جدید کاسپین و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای تجاری موجب شده تا این منطقه در بین مناطق آزاد رتبه نخست را در بخش اجرایی نمودن سیاستهای اقتصاد مقاومتی و درونزایی و برونگرایی اقتصادی کسب کند .
براي گسترش امكانات تكميلي و رفاهي چه برنامههايي را پيشبيني كردهايد؟
بیشک همان طور که در پرسشهای قبلی اشاره شد جذب سرمایهگذار در شاخههای مختلف از برنامههای این سازمان بوده و منطقه آزاد انزلی در تلاش است تا با ایجاد زیرساخت و بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی بتواند سطح خدماترسانی همه جانبه را افزایش دهد و در این بخش نیز بر اساس نیازسنجیهای صورت گرفته و میزان رشد ورود گردشگر برنامهریزی شده است.
با وجود نزدیکی این مرکز به مرز چه فرصتهاي طلايي را براي آن متصور هستيد؟
به طور کلی مناطق آزاد در محدوده مرزی ایجاد شده و برای هر منطقه ماموریتهای خاصی با توجه به موقعیت جغرافیایی آن در نظر گرفته شده است و بیشک محور فعالیتهای منطقه آزاد انزلی به عنوان حلقه اتصال اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی در گام نخست کشور روسیه، کشورهای حاشیه دریای خزر و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بوده و علاوه بر آن با توجه به موقعیت ممتاز ژئوپلیتیکی، این منطقه به عنوان شاهراه ترانزیت و هاب داد و ستد با کشورهای همسایه نقشآفرینی میکند.
چه تمهیداتی برای ارتباط بیشتر و همکاری رسانهها در راستای رسیدن به اهداف آن مجموعه برنامهریزی شده است؟
ضمن قدردانی از تمامی فعالین رسانههای بینالمللی، ملی و استانی که در زمینه معرفی ظرفیتها و دستاوردهای منطقه آزاد انزلی به این مجموعه کمک میکنند، همواره بستر لازم به منظور انجام همکاریهای دو سویه فراهم بوده و سعی شده تا از ظرفیت رسانه به عنوان یک ابزار آگاهی بخشی و انتقال پیام به مخاطبان بهرهگیری شود و با برگزاری تورهای رسانهای، همایشها و جشنوارههای رسانهای در تلاشیم تا مسیر رسیدن به اهداف بلند منطقه آزاد انزلی با کمک اصحاب رسانه تسهیل شود.
شرایط سرمایهگذاری در این منطقه چگونه بوده و چه فرصتها و مزایایی برای سرمایهگذاران در نظر گرفته شده است؟
امکان سرمایهگذاری صد درصدی خارجی، انتقال سرمایه، معافیتهای مالیاتی و مشوقهای سرمایهگذاری بخش کوچکی از فرصتهای است که در اختیار سرمایهگذاران قرار میگیرد و سازمان منطقه آزاد انزلی در تلاش است تا با افزایش خدمات دولت الکترونیک در کوتاهترین زمان ممکن شرایط لازم را به منظور ثبت شرکت سرمایهگذاران فراهم کند و علاقهمندان میتوانند به منظور آشنایی بیشتر از فرصتهای سرمایهگذاری و مزیتهای سرمایهگذاری در منطقه آزاد انزلی به سایت www.anzalifz.ir مراجعه کنند، تمامی فرصتها و مزیتها در قالب فیلم، بروشور و متن به صورت چند زبانه در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
تا كنون چه فراخوانهاي ملي و بينالمللي را براي دعوت از سرمايهگذاران داخلي و خارجي منتشر کردهاید؟
با بهرهگیری از ظرفیت اتاقهای بازرگانی فعال در کشور و همسو با مأموریتهای سازمان منطقه آزاد انزلی و همچنین بهرهگیری از ظرفیت سفیران کشورهای خارجی حاضر در ایران و سفیران جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خارجی، حضور در نمایشگاههای بین المللی و تولید برنامههای تلویزیونی چند زبانه تلاش شده است تا ظرفیتهای منطقه آزاد تجاری و صنعتی در حوزه بینالمللی معرفی شود.
چه برنامههايي براي گسترش صنعت توريسم و گردشگري در دستور كار داريد؟
در تلاشیم تا با توسعه زیرساختهای لازم و ایجاد شاخههای مختلف گردشگری از جمله گردشگری سلامت و گردشگری دریامحور زنجیره ارائه خدمات در بخش گردشگری را تکمیل نموده و از این ظرفیت نیز در کنار ظرفیت تجاری و تولیدی بهرهبرداری شود.
سرمايهگذاران ايراني و خارجي چگونه ميتوانند پيشنهاد خود را براي شما اعلام يا ارسال نمايند، لطفاً راههاي ارتباطي را بيان كنيد؟
مجموعه روابطعمومی و امور بینالملل سازمان منطقه آزاد انزلی به عنوان محور پاسخگویی به مخاطبان داخلی و خارجی شرایط لازم را به منظور دریافت پیشنهادات و ارائه مشاوره به علاقمندان به سرمایهگذاری از طریق شماره تلفنهای تماس ۳-۳۴۴۳۷۶۷۱-۰۱۳ و آدرس ایمیل info@Anzali-fz.org فراهم نموده و مخاطبان میتوانند از طریق فضای مجازی و سایت منطقه آزاد انزلی در جریان آخرین اخبار سازمان منطقه آزاد انزلی قرار بگیرند.
اگر مطلب خاصی از قلم افتاده است توضیح دهید؟
با سپاس از رسانه وزین مرزنیوز که در راستای معرفی ظرفیتهای منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی و توسعه اقتصادی کشور ما را همراهی می کند.
مصاحبه: داوود دهقانی محمودآباد
لینک کوتاه: https://marznews.com/?p=201989