وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان روز پنجشنبه گفت: عملیات احداث خط لوله گاز ایران-پاکستان (قسمت مربوط به داخل خاک پاکستان) تا پایان سال ۲۰۱۶ یا اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی تکمیل خواهد شد.
‘شاهد خاقان عباسی’ اعلام کرد: مذاکرات با طرف ایرانی برای انجام توافقاتی در خصوص ادامه کار در زمینه طرح خط لوله و تغییر زمان تحویل گاز ایران به پاکستان از سال ۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۴ (پایان مهلت قرارداد مربوط به احداث خط لوله گاز) به سال ۲۰۱۶ یا ۲۰۱۷ در جریان است.
وی درباره جریمه تاخیر در اجرای تعهدات هریک از طرفین در خصوص احداث خط لوله گاز ( که شامل طرف پاکستانی می شود) گفت: ایران هنوز موضوع دریافت جریمه از پاکستان را به مرحله اجرا نگذاشته است و گفت و گو ها با ایران برای تعیین ساز و کار جدید همچنان ادامه دارد.
وی گفت: تاکید ما بر واردات گاز از ایران امری طبیعی است زیرا علاوه بر اینکه گاز یک سوخت پاک تر و ارزان تر نسبت سوخت های دیگر است، پاکستان دارای شبکه گسترده لوله کشی گاز حتی در مناطق روستایی و مناطق صنعتی است و برای تغذیه گاز این شبکه گسترده، نیاز به واردات گاز فراوان داریم.
وزیر نفت پاکستان تاکید کرد: ما حتی تنها به یک خط لوله گاز با ایران فکر نمی کنیم بلکه قصد داریم در آینده از طریق سه خط لوله و یا حتی بیشتر، از ایران گاز وارد کنیم.
شاهد خاقان عباسی گفت: آخرین اقدام پاکستان، امضای تفاهم نامه ای با یک شرکت بزرگ چینی برای احداث خط لوله میان بندر گوآدر (وقع در ۷۰ کیلومتری مرزی ایران) و منطقه نوابشاه (مقصد اصلی گازی که قرار است از ایران وارد شود) امضا کرده ایم. برای امضای قرارداد نهایی با شرکت چینی درحال مذاکره هستیم و انتظار داریم عملیات اجرایی احداث این خط لوله از سوی چینی ها تا چند ماه آینده آغاز شود.
وی درباره حدفاصل ۷۰ کیلومتری بندر گوآدر تا مرز ایران هم گفت: احداث خط لوله این بخش نیز از سوی شرکت های پاکستانی اجرا خواهد شد و این بخش، زودتر از طرحی که قرار است چینی ها اجرا کنند، احداث خواهد شد.
۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۴ (آخرین روز سال میلادی گذشته) مهلت تعیین شده در قرارداد خط لوله گاز ایران و پاکستان برای اجرای تعهدات هریک از طرفین برای احداث خط لوله در خاک خود، به پایان رسید. طرف ایرانی تقریبا بطور کامل به تعهداتش در قبال این قرارداد عمل کرده و خط لوله گاز را تا نزدیک مرز پاکستان احداث کرده است.
طرف پاکستانی اما تقریبا هیچ اقدامی انجام نداده است و فشارهای خارجی را برای انجام ندادن تعهداتش بهانه قرار داده است. این کشور درعین حال تلاش می کند تا علاوه بر پیدا کردن روزنه ای برای رهایی از پرداخت جریمه ذکر شده در قرارداد، راهی برای اجرای تعهداتش و برخوردار شدن از گاز ایران و کاستن از رنج بحران انرژی در آن کشور بیابد.