مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه عبور خط لوله انتقال گاز از دریای خزر صرفه اقتصادی ندارد، گفت: پیشنهاد ما این است که گاز کشورهای ترکمنستان و آذربایجان به ایران آمده و از مسیر ترکیه به اروپا صادر شود، زیرا این مسیر اقتصادی ترین و به صرفه ترین راه انتقال گاز به اروپا است.
عزیز الله رمضانی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، با بیان آنکه طرح صادرات گاز به اروپا مطرح شده و ما در حال بررسی آن هستیم، اظهار داشت: ظرفیت خوبی در کشورهای منطقه برای صادرات گاز به اروپا وجود دارد که اروپا از آن می تواند برای تنوع بخشیدن به منابع تامین انرژی خود استفاده کند.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: برخی از کشورهای اروپایی به دنبال دریافت گاز ترکمنستان از مسیر دریای خزر هستند، اما به نظر ما این طرح عملی نیست و صرفه اقتصادی ندارد.
رمضانی افزود: پیشنهاد ما این است که گاز کشورهای ترکمنستان و آذربایجان به ایران آمده و از مسیر ترکیه به اروپا صادر شود، زیرا این مسیر اقتصادی ترین و به صرفه ترین راه انتقال گاز به اروپا است.
وی ادامه داد: در صورتی که موانع سیاسی و بین المللی حل شود، این طرح به سرعت وارد فاز اجرایی خواهد شد
مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر به دلایل سیاسی، دولت های اروپایی واردات گاز از ایران را مطرح نمی کنند، اما پارلمان های اروپایی، پیگیر این موضوع هستند.
رمضانی در خصوص وجود زیرساخت های صادرات گاز به اروپا، گفت: در صورت امضای توافق برای صادرات باید سیستم ها و زیرساخت های انتقال گاز فراهم شود که البته زمانبر است.
وی اضافه کرد: هرچند از خط لوله فعلی صادرات گاز به اروپا می توان در حجم کم، گاز به اروپا صادر کرد، اما برای طرح کلان صادرات، نیاز به خط لوله جدید است.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه برای صادرات گاز به اروپا مسیرهای متفاوتی وجود دارد، اظهار داشت: علاوه بر ترکیه، امکان انتقال گاز از مسیر آذربایجان، گرجستان و دریای سیاه نیز وجود دارد و این کشورها چندین بار آمادگی خود برای صادرات را اعلام کرده اند.
تخمین زده می شود که ایران در گام اول بتواند سالانه ۲۵ تا ۳۰ میلیارد مترمکعب گاز به اروپا صادر کند.
براساس آمارها با بهره برداری کامل از فازهای پارس جنوبی و توسعه میادین گازی مشترک و مستقل، ظرفیت تولید گاز تا پایان سال ۱۳۹۶ به یکهزار میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
ایران در سال ۲۰۱۴ میلادی حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز صادر و بیش از ۶ میلیارد متر مکعب وارد کرده است.
در حال حاضر، گاز ایران به ترکیه صادر می شود و قرار است از اردیبهشت ماه سال آینده نیز صادرات گاز به عراق آغاز شود.
مذاکرات اولیه ای نیز برای صادرات گاز به عمان، کویت و امارات متحده عربی انجام شده است.
علی ماجدی معاون سابق امور بین الملل وزیر نفت نیز پیش از این به ایرنا گفته بود: اخیرا دو هیات از اتاق های فکر اروپا که به ایران آمده بودند به عنوان یک مسیر جایگزین، خطوط انتقال گاز را که می تواند از ایران به اروپا برسد را بررسی کردند.
وی با بیان اینکه ایران فرصت های بسیاری برای صادرات گاز دارد، گفت: امکان صادرات گاز به اروپا از طریق ترکیه وجود دارد و آنها نیز علاقه خود را در این زمینه اعلام کرده اند.
معاون سابق امور بین الملل وزیر نفت خاطرنشان کرد: به علت قرار گرفتن در کنار دریا فرصت صادرات گاز به اروپا و سایر کشورها به صورت ال.ان.جی را نیز داریم.
ماجدی با بیان اینکه تمایل زیادی برای واردات گاز ایران در اروپا وجود دارد، اظهار داشت: از جمله موضوعاتی که پس از رفع تحریم ها باید پیگیری شود، رساندن گاز ایران به اروپا است که سه مسیر نیز برای آن پیش بینی می شود.
ماجدی اضافه کرد: سه مسیر ترکیه، عراق و سوریه و مسیر قفقاز و دریای سیاه وجود دارد که بهترین آنها مسیر ترکیه به شمار می رود.
معاون سابق امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت تصریح کرد: اروپایی ها با تحریم ایران به نوعی خود را نیز تحریم کرده و از گاز ایران محروم مانده اند.