معاون عربی – آفریقایی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سووالی پیرامون دیپلماسی تهران در قبال ریاض به عنوان یکی از بازیگران اثرگذار منطقه، گفت: گام هایی برای شروع رایزنی ها با عربستان به عنوان یک کشور مهم برداشته ایم.
‘حسین امیر عبدالهیان’ در باره اینکه ‘آیا این گام ها تاکنون نتیجه ای دربرداشته’، افزود: نسبت به استمرار این گفت و گوها و آینده رایزنی های دو کشور خوشبین هستیم و معتقدیم تهران و ریاض از ظرفیت های لازم برای کمک به کشورهای در معرض آسیب تهدیدات تروریستی در منطقه برخوردارند.
** مشکل وجود کشورهای ضعیف و یا ناکارآمد
معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مهمترین مشکل خاورمیانه را در حال حاضر بحث تروریسم دانست و تاکید کرد که یکی از مشکلات اصلی و اساسی در بحث تروریسم وجود کشورهای ضعیف و یا ناکارآمد است.
وی با اشاره به اینکه برخی طرف های خارجی تلاش می کنند، مشکلات منطقه را با درگیری های قومی، طایفه ای و مذهبی در سایه معضل تروریسم و افراط تشدید کنند، گفت: وجود دولت های ضعیف و ناکارآمد باعث تشدید تروریسم و افراط گرایی در منطقه شده است.
امیرعبدالهیان نبود همکاری های موثر منطقه ای و ناکارآمدی برخی طرف های سیاسی را عامل ایجاد خلاء سیاسی و امنیتی و شکاف بزرگ در غرب آسیا دانست که به گفته وی برخی بازیگران غیر دولتی از جمله گروهای تروریستی و تکفیری در این فضا تحرکات خود را سازماندهی کرده اند.
وی افزود: این گروهها که بی تردید با برخی سرویس های امنیتی خارج از منطقه ارتباط دارند، متاسفانه توسط تعدادی از کشورهای منطقه مورد استفاده قرار گرفته و به معضلی برای صلح، ثبات و امنیت خاورمیانه تبدیل شده اند.
** رویکردهای خشونت آمیز به نفع هیچ طرفی در بحرین نیست
درباره راهکارهای خروج از این وضعیت پرسیدیم که معاون وزیر خارجه گفت: برای برون رفت از این وضعیت ناپایدار و خطرناک منطقه ای، نیاز به تمرکز و باور در توانایی کشورها، دولت ها و بازیگران اصلی برای همکاری های دسته جمعی و اتخاذ رویکردهای صرفا سیاسی و فاصله گرفتن از رویکردهای نظامی و امنیتی است.
وی توجه داد که ‘افراط گرایی، امروز کشورهایی مانند بحرین را به سمت بی ثباتی سوق داده و عجیب تر اینکه برخی بازیگران دولتی با اتخاذ رویکردهای خشونت آمیز خواسته یا ناخواسته فضای این کشور را به سمت ناامنی سوق داده اند. اینها امری است که به نفع هیچ طرفی در داخل بحرین و یا هیچ کشور دیگری در منطقه نیست’.
** فرصت های دیپلماسی همچنان وجود دارد
امیر عبدالهیان با بیان اینکه برخی بازیگران فرامنطقه ای در راستای اهداف خود تلاش می کنند، با تشدید فاصله میان کشورهای منطقه، از وضع موجود بهره برداری کنند، در عین حال گفت که ما اعتقاد داریم همچنان فرصت های سیاسی و دیپلماسی برای همکاری های همه جانبه منطقه ای با هدف مشترک مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و تحقق صلح و ثبات و امنیت وجود دارد.
معاون وزیر خارجه در جواب سووالی پیرامون ضرورت پیگیری روش های دیپلماتیک برای حل مسایل خاورمیانه گفت: دیپلماسی ایران یک دیپلماسی چند وجهی و هوشمند در قبال وضعیت توصیف شده در منطقه است و محور اصلی رویکرد سیاسی تهران تمرکز بر روش های شناخته شده، دمکراتیک است.
وی مثال زد: به عنوان نمونه در قبال تحولات در مصر، سوریه، بحرین و یمن از روش واحد و روشنی در اتخاذ مواضع و اقدامات دیپلماتیک پیروی کرده ایم و در همه این کشورها گفت وگوی جامع، فراگیر و موثر را یکی از محورهای برون رفت از مشکلات اعلام کرده ایم.
به گفته وی، در همه این کشورها توجه به مطالبات مردم در مرکز توجهات ایران قرار دارد.
امیر عبدالهیان، عدم مداخله خارجی را نکته اساسی و کلیدی دیگری برای برون رفت از بحران در کشورهای یاد شده دانست و افزود که مبارزه واقعی با تروریسم و افراط گرایی موضع رسمی ما در تمامی این کشورها است.
** ایران از همه کشورها در مقابل تروریسم دفاع می کند
امیرعبدالهیان در خصوص رویکرد ایران در قبال مسایل منطقه تاکید کرد: ایران با همان قدرتی که از سوریه و عراق در مبارزه با تروریسم دفاع کرده، از سایر کشورهای در معرض این معضل در منطقه و جهان حمایت خواهد کرد.
معاون وزیر خارجه ایران توجه به روش های دمکراتیک از جمله انتخابات و مشارکت همه طرف ها و گروهها در تعیین سرنوشت کشورهای منطقه را حایز اهمیت و تعیین کننده خواند و اضافه کرد که در قبال بحرین و سوریه همواره تصریح کرده ایم که گفت وگوهای ملی و موثر بین حکومت و معارضان سهم مهمی در ترسیم آینده این کشورها و برون رفت از مشکلات جاری دارد.
منبع:ایرنا