پایان سیطره داعش در سوریه و عراق به معنای آغاز دوران جدیدی است که اقتضائات خاص خود را می طلبد و شرایط جدید به معنای طراحی سیاست های جدید و دقیق در عرصه های نرم و سخت است.
مرزنیوز به نقل از مهر؛ گروه بین الملل-سعید غفاری: برای ما این فراز از پاسخ مقام معظم رهبری به نامه سردار قاسم سلیمانی توجه به این نکته بسیار مهم است که دوران جدید سوریه در حال رقم خوردن است: «…اینجانب صمیمانه به شما تبریک میگویم و با این حال تأکید میکنم که از کید دشمن غفلت نشود. آنهایی که با سرمایهگذاری سنگین، این توطئهی شوم را تدارک دیده بودند آرام نخواهند نشست، سعی خواهند کرد آن را در بخشی دیگر از این منطقه و یا به شکلی دیگر دوباره به جریان افکنند. حفظ انگیزه، حفظ هوشیاری، حفظ وحدت، زدودن هر پسماند خطرناک، کار فرهنگی بصیرتافزا و خلاصه، آمادگیهای همهجانبه نباید فراموش شود.»
دورانی که پیش از گذشته نیازمند کار فرهنگی، رسانه ای و اقتصادی هوشمندانه است و تنها در این صورت است که مجاهدتهای گذشته می تواند تبدیل به «دستاورد» شود.
چگونه؟
نخست: حالا که داعش سقوط کرده، ایران به یک سیاست روشن در ارتباط با سوریه پس از داعش نیاز دارد. این سیاست باید این سوءظن را برطرف کند که ایران، سوریه را فقط برای حفظ محور مقاومت حمایت کرده است.
این سیاست باید آشکارا اعلام کند برای مطمئن شدن از عدم ظهور مجدد داعش و تفکر تکفیری حضور ایران ضروری و اجتناب ناپذیراست. نجات مردم سوریه از سیطره اسلام انحرافی، جنگ دائم، نفرت و سیطره افراط و فتنه هدف اصلی از کمک به دولت و مردم سوریه بوده است و در این راستا میان شیعه و سنی فرقی نیست.
دوم: مساله مهم پیش روی دولت سوریه مناطق تحت اشغال معارضین، سنی ها و مناطق مصالحه شده است. اکنون این سرزمینها میتوانند منافع اقتصادی برای جوامع محلی داشته باشند و برای آنها در آینده اهرم سیاسی فراهم کند. از این منظر ضروری است سیاست روشنی برای ایجاد تصویر مثبت و قابل اعتماد از حضور ایران برای کلیت سوریه و برای همه طوایف و اقوام فراهم شود. نباید فراموش شود بیش از هفتاد درصد مردم سوریه سنی مذهب هستند و به هر حال نظام سوریه بجز بخش کوچکی به فساد در میان افکار عمومی اشتهار دارد.
نامه سردار سلیمانی به صاحبخانه ای که در عملیات البوکمال در آن ساکن بود یک رکن و دستورالعمل ارتباطات راهبردی برای ایران است که باید تقویت، تکمیل و پیگیری شود.
سوم: ایران باید برای منع انتقال اسلحه و تبلیغ فرهنگ صلح و شهروندی با متحدان منطقهای پیمان پایداری را طراحی نماید و چارچوب قوی را بوجود آورد. این امر مستلزم کار فرهنگی بصیرت افزا از یک سو و نیز نیازمند اطمینان یافتن ازآن است که گروههای تحت حمایت آمریکا مشروعیت خود را ازدست بدهند و عدم تعلق به آمریکا را شرط سوری بودن بدانند.
ما به قطع کردن تدریجی توانایی آمریکا و دیگر کشورها برای ایجاد گروه های وابسته نیاز داریم.
چهارم: سوریه دیگر سوریه سابق نخواهد بود. جنگ هفت ساله در شامات به خاطر زمینه ها و دلایل جامعه شناختی موجود ریخت، روابط، علقه ها و برخی از ارزشها و هنجارها را در نظام طایفه ای منطقه دگرگون ساخته است. ما باید بر اساس چنین واقعیتی، سیاستهایمان را در سوریه بازتعریف نماییم.