دومین کنفرانس بین المللی صلح افغانستان روز جمعه با حضور نمایندگان کشورهای تاثیر گذار منطقه از جمله ایران و هیات پنج نفره ای از گروه طالبان در مسکو برگزار شد تا برای آینده این کشور و ایجاد صلحی پایدار چاره ای اندیشیده شود.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در ابتدای این کنفرانس اعلام کرد که حاضران به دنبال یافتن راه های حل و فصل فراگیر مساله افغانستان در چارچوب روند سازش ملی در این کشور هستند و امیدواریم بازیگران منطقه ای و کشورهای دوست افغانستان که در این کنفرانس شرکت دارند به طور همه جانبه به آغاز مذاکرات سیاسی بین گروه های افغان کمک کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه ادامه داد: ما می دانیم که در این مسیر موانع و ناراحتی های متقابل انباشته شده است و امیدواریم که هر سیاستمدار شرکت کننده بر اساس منافع ملت افغانستان و نه منافع کشور یا گروه خود اقدام کند چرا که ما با دلسوزی عمیق به ملت افغانستان، با قاطعیت و عزم جدی آماده ایم تا برای گشودن صفحه جدیدی در تاریخ افغانستان هرگونه کمک لازم را ارایه دهیم.
لاوروف افزود: متاسفانه افغانستان به یکی از مقاصد تروریستی تبدیل شده است به شکلی که گروه های تروریستی در وهله اول داعش تلاش می کنند با حمایت خارجی، افغانستان را به پایگاهی برای حمله به سایر نقاط از جمله آسیای مرکزی تبدیل کنند.
وی با بیان اینکه روسیه از افغانستان یکپارچه حمایت می کند که همه در آن در صلح و سازش در کنار یکدیگر زندگی کنند، اظهار کرد: شک ندارم همه شرکت کنندگان در کنفرانس هم این رویکرد را بپذیرند.
لاوروف گفت: هیچکس نباید در مساله افغانستان به بازی های ژئوپلیتیک فکر کند چرا که در چنین صورتی، این کشور تبدیل به میدان رقابت قدرت ها می شود و من امیدوارم بتوانیم انتظارات ملت افغانستان را برآورده کنیم.
** ابراز امیدواری ایران برای موفقیت این کنفرانس
«رسول اسلامی» دستیار وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به همراه مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه به نمایندگی از ایران نقشی فعال در این رایزنی ها داشت، پس از نشست اعلام کرد: تلاش ما و دیگر کشورهای منطقه کمک به افغانستان است و امیدوارم با نظراتی که در این کنفرانس ارایه شد، بتوانیم به اهداف این کنفرانس دست پیدا کنیم.
**طالبان کنفرانس صلح افغانستان را مثبت ارزیابی کرد
رئیس دفتر سیاسی طالبان که ریاست هیات طالبان در کنفرانس صلح افغانستان در مسکو را برعهده داشت، نتایج این کنفرانس را مثبت ارزیابی کرده است.
«شیر محمد عباس استانکازی» در مصاحبه با خبرنگاران اظهار کرد که «از نظر ما کنفرانس مسکو موفقیت آمیز بود، در این کنفرانس که امروز برگزار شد، نظرات و پیشنهادات همه طرف های شرکت کننده را شنیدیم، ما نیز نظرات خود را در مورد موضوعات مختلف بیان کردیم.»
رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در گفت وگو با ریانووستی ادعا کرده است که هدف و استراتژی طالبان حل و رفع مشکلات افغانستان با گفت و گو است و این گروه برای دفاع از خود به ناچار به جنگ روی می آورد.
گفتنی است، طالبان قبلا اعلام کرده بود که پنج تن از رهبران این گروه که قبلا در گوانتانامو زندانی بودند، به عنوان عضو دفتر سیاسی طالبان در مذاکرات صلح افغانستان در مسکو شرکت خواهند کرد.
** حضور آمریکا در سطح کارشناس سفارتخانه
روس ها برای دومین سال پیاپی از آمریکایی ها هم برای شرکت در این کنفرانس دعوت کرده بودند اما ایالات متحده که در دور نخست این کنفرانس نماینده ای نداشت، سرانجام تصمیم گرفت یک کارشناس را از سفارت خود در مسکو راهی چند خیابان آنطرف تر کند تا در کنفرانس صلح افغانستان که در هتل رئیس جمهوری مسکو در حال برگزاری بود، شرکت کند.
اگر چه نشست امروز پس از سخنرانی وزیر امور خارجه روسیه پشت درهای بسته ادامه یافت اما دیپلمات های نزدیک به این مذاکرات معتقدند که کنفرانس صلح افغانستان در مسکو با حضور کشورهای تاثیر گذار منطقه و یک هیات از طالبان می تواند نتایج مثبت و ملموسی داشته باشد چرا که به گفته آنان برخلاف آمریکا و قدرت های فرامنطقه ای، کشورهای منطقه خواهان صلح و ثبات در افغانستان و آسیای مرکزی هستند.