مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام گفت: بررسی های کارشناسی نشان می دهد که ۳۵ اثر تاریخی این استان نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
‘عبدالمالک شنبه زاده’ روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: این در حالی است که امسال در پی وقوع زمین لرزه مورموری بسیاری از آثار باستانی شهرستان های آبدانان، دهلران و دره شهر دچار خسارت شدند.
وی ادامه داد: با در نظر گرفتن اعتبارات لازم برای بازسازی آثار تاریخی و همچنین به منظور توسعه زیرساخت های گردشگری در سال ۹۴ پیش بینی ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار شده که امیدواریم تخصیص یابد.
وی افزود: از آن جایی که امسال پس از وقوع زلزله و بررسی و اعلام خسارت به اماکن باستانی استان تاکنون هیچ اعتباری برای مرمت این بناها اختصاص نیافته اما یک سری قول همکاری برای تامین اعتبار به این اداره کل داده شده که امیدواریم محقق شود.
شنبه زاده گفت: به دلیل وقوع زمین لرزه های متعدد شهریور ماه امسال در شهرستان های آبدانان، دهلران و دره شهر با توجه به برآوردهای به عمل آمده، هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال به آثار و ابنیه تاریخی این مناطق خسارت وارد شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی ایلام بیان کرد: میزان آسیب های وارده به آثار تاریخی استان بین پنج تا ۱۵ درصد متغیر است.
وی افزود: این آثار متعلق به دوره های مختلف تاریخی از جمله ساسانی- اسلامی، قاجاریه و قرن هفتم هجری شمسی است.
وی ادامه داد: «قلعه شاخ» در شهرستان دهلران به عنوان بزرگ ترین قلعه غرب کشور و متعلق به دوره ساسانی در اثر زلزله ۵،۸ ریشتری ۱۵ درصد خسارت دیده است که برای تعمیر و بازسازی به دو میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
شنبه زاده افزود: دو اثر متعلق به دوره ساسانی در شهرستان آبدانان شامل «قلعه هزار در» و «پشت قلعه» هر یک با پنج درصد تخریب به یک میلیارد ریال اعتبار برای مرمت نیاز دارد.
وی اضافه کرد: همچنین قلعه های میرغلام، پوراشرف و جهانگیرآباد در شهرستان دره شهر مربوط به دوره ساسانی بین پنج تا ۱۰ درصد آسیب دیده اند که برای بازسازی نیازمند بیش از یک میلیارد ریال اعتبار است.
شنبه زاده گفت: این در حالی است که در بخش مورموری نیز «چهار تاقی مولاب» برای تعمیر به ۳۰۰ میلیون ریال و «محوطه پنج برادر» (پنج برار) به ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.
وی اظهار کرد: بقعه های امامزاده سید ابراهیم (ع) دهلران متعلق به دوره سلجوقیان با ۱۰ درصد تخریب به یک میلیارد ریال و پیرمحمد (ع) و سید صلاح الدین (ع) آبدانان متعلق به قرن هفتم هجری شمسی با پنج درصد آسیب در مجموع به یک میلیارد ریال و تعمیر و مرمت امامزاده مهدی صالح نیز با ۱۰ درصد تخریب به یک میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
شنبه زاده از مسوولان استان خواست که با تخصیص و موافقت با اعتبارات پیش بینی شده در سال آینده نسبت به مرمت این ابنیه تاریخی به اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام کمک کنند.
۷۷۵ اثر تاریخی و باستانی مربوط به دوره های تاریخی مختلف در استان ایلام به ثبت ملی رسیده است.