نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در روزهای اخیر با تشدید بحران ارزی و نگرانی های پیدا و پنهان در این زمینه، به تشریح برنامه های خود پرداخته و وعده هایی عمدتا اقتصادی می دهند و رفع دغدغه معیشتی مردم در راس اظهارات و وعده های انتخاباتی آنها قرار گرفته است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا: محرم اینجه نامزد حزب جمهوری خواه خلق در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در گفت و گو با خبرگزاری احوال به موضوع تنش در بازار ارز پرداخت و اظهار کرد: مشاوران و سایر کارشناسان همراه من در حال تنظیم یک طرح اقتصادی هستند تا در صورت پیروزی در انتخابات، بتوانیم از سقوط ارزش لیر جلوگیری کرده و روند آن را معکوس کنیم و در ادامه نیز از بدهی های خارجی بکاهیم.
وی تفاوت رفتار حکومت با قومیت های مختلف را کاری خطرناک برای امنیت ملی توصیف کرد و گفت: حکومت نباید به خاطر قومیت، باورهای دینی یا هر ویژگی مشابه دیگری با این شهروندان رفتار متفاوتی داشته باشد بلکه با افزایش آزادی ها و تقویت حاکمیت قانون، گروه های قومی و مذهبی مختلف بتوانند در فضایی متشکل از افکار گوناگون به راحتی در کنار هم زندگی کنند.
بنا بر اعلام روزنامه حریت، اینجه در جمع حامیان خود در استان ازمیر نیز به لزوم افزایش پاداش بازنشستگان اشاره کرد و وعده داد: نحوه افزایش حقوق سالیانه و پاداش های آنها باید به صورت یک قانون و منظم پرداخت شود و من اگه رییس جمهوری ترکیه شوم، بی تردید در اعیاد فطر و قربان به اندازه حداقل حقوق کارگری به بازنشستگان پاداش پرداخت خواهم کرد.
وی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی خبر.۷ به شدت از سیاست خارجه اردوغان انتقاد کرد و مدعی شد که اعتبار ترکیه این روزها با اقدامات غیر معقول برون مرزی دولت در افکار جهان خوار شده است.
وی همچنین به موضوع انتخابات در سوریه اشاره کرد و گفت: مردم سوریه می توانند بشار اسد و یا هرکس دیگری را به عنوان رییس جمهوری انتخاب کنند مورد قبول ما است چرا که سرنوشت آن کشور باید به دست خودشان رقم بخورد.
وی افزود: در حال حاضر نزدیک به چهار میلیون پناهجوی سوری در ترکیه زندگی میکنند و این در حالی است که ما در این کشور هیچ سفارتی نداریم که این مساله اشتباه است و من در مقام احتمالی ریاست جمهوری برای بازگشایی سفارت در این کشور اقدام خواهم کرد و در ادامه نیز با یک استراتژی دقیق مهاجران سوری را به کشورشان باز خواهم گرداند.
محرم اینجه روند پیگیری استرداد فتح الله گولن از آمریکا توسط دولت کنونی را منطقی و اصولی ندانست و تاکید کرد: در صورت انتخاب به مقام رییس جمهوری ترکیه به پرونده گولن وارد شده و ۲ نفر از دوستان متخصص و مجرب خود را به وزارت دادگستری خواهم فرستاد تا این پرونده را با جزئیات مورد بررسی قرار دهند تا گام های موثر با نتایجی ملموس در این خصوص برداشته شود.
دوغو پرینچک رهبر حزب وطن دیگر نامزد ریاست جمهوری ترکیه نیز در مصاحبه با روزنامه جمهوریت اظهار کرد: آمریکا و رژیم صهیونیستی لوله تانک های جنگی خود را به طرف ترکیه نشانه گرفته اند و از سوی دیگر مبارزه ارتش علیه گروه های تجزیه طلب و تروریستی همچنان ادامه دارد که به همین دلایل، در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، وضعیت فوق العاده را حذف نخواهم کرد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تاکید کرد: به رغم این که حالت فوق العاده نیاز ضروری کشور است، اما در صورت انتخاب شدن به مقام ریاست جمهوری، قوانین موجود در آن را تغییر خواهم داد.
وی تصریح کرد: وضعیت فوق العاده فقط با پایان یافتن مبارزه علیه تروریست ها و نابودی کامل آنها پایان خواهد یافت.
وی در گفت و گو با روزنامه جمهوریت با تاکید بر ضرورت مبارزه با جدایی طلبان در ترکیه گفت: مساله جدایی طلبی و تروریسم در ترکیه با سلاح حل می شود و در صورت رسیدن به مقام ریاست جمهوری طی دستوری به ارتش، به قندیل عراق حمله خواهیم کرد و ضمن همکاری با ایران، تروریست های حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) و یگان های مدافع خلق (ی.پ.گ) را نابود خواهیم کرد.
وی همچنین تاکید کرد: در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، حزب دموکراتیک خلقها را از طریق قانونی منحل خواهم کرد چرا که هزاران دلیل و سند مبنی بر وابستگی این حزب به گروه تروریستی پ.ک.ک وجود دارد و حزب دموکراتیک خلقها با دستورات سران پ.ک.ک حرکت میکند.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم به ماده ۸۶ قانون اساسی ترکیه و مادههای ۸۱، ۸۲ و ۸۳ قانون احزاب سیاسی ترکیه عمل کنیم، باید حزب دموکراتیک خلقها منحل شود.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی ترکیه نیز از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور وعده های انتخاباتی خود را با شعار ‘عملگرایی حزب عدالت و توسعه’ در میان حامیان خود مطرح می کند.
وی در بیانیه انتخاباتی خود تاکید کرد که پیروزی وی در انتخابات پیش رو، موجب ارتقای دموکراسی در سطح کشور و همچنین رشد شاخص توسعه انسانی در سطح بین المللی خواهد شد.
اردوغان تاکید کرد: مناسبات اقتصادی و سیاسی ترکیه با کشورها و سازمانهای منطقهای را از طریق دادن اولویت به رابطه با اتحادیه اروپا تقویت کرده و بلافاصله پس از انتخابات، تدابیر لازم و جدیدی برای کاهش نرخ ارز و مبازره با تورم اتخاذ خواهیم کرد.
وی به موضوع سوریه پرداخت و حضور ارتش ترکیه در این کشور را ‘تا نابودی کامل تروریست ها’ لازم و ضروری خواند.
اردوغان پیگیری موضوع قدس را همچنان از اولویت های خود عنوان و تصریح کرد: تا زمان آزادی فلسطین و بازگشت مردم آن به موطن خود و برقراری صلح و آرامش در شهر قدس به عنوان قبلهگاه اول مسلمانان، به تلاش خود در این راستا ادامه خواهیم داد.
امنیت بیشتر سرمایه گذاری، آزادی تجارت، تکمیل پروژه های ملی از جمله تولید خودرو بومی و ملی، تداوم ساخت تسلیحات دفاعی بومی برای قدرتمند شدن در عرصه جهانی، تبدیل شدن ترکیه به قدرت اول منطقه ای و کاهش ملموس نرخ تورم و بهره بانکی از دیگر وعده های رجب طیب اردوغان در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری ترکیه اعلام شده است.
مرال آکشنر رهبر حزب نیک و دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نیز در جمع حامیان خود در شهر دنیزلی گفت: در طول سال های اخیر دانشگاه های غیر دولتی فراوانی در کشور تاسیس شد و از مردم پول گرفتند ولی فارغ التحصیلان بیکار روانه جامعه کردند به طوری امروز در جیب این جوانان تحصیلکرده پول نیست، اما در جیب فرزندان وزراء میلیاردها پول برای رفتن به قمارخانه ها موجود است.
وی تاکید کرد: در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری به طور قطع اقدامات موثری جهت اشتغال جوانان انجام خواهم داد و حتی حقوق ماهیانه و پول تو جیبی برای آنها پرداخت خواهد شد.
آکشنر چندی پیش در آنکارا طی مصاحبه با خبرنگاران وعده داد که در صورت انتخاب شدن به عنوان رییس جمهوری ترکیه، جریمه بدهی کارت های اعتباری مردم را پاک خواهد کرد و به افرادی که قصد راه اندازی کسب و کار کوچک دارند، ۵۰ تا ۱۰۰ هزار لیر کارت اعتباری پرداخت خواهد شد و همچنین بدهی کارت های اعتباری خانواده جان باختگان نظامی و حوادت تروریستی بخشیده خواهد شد.
وی همچنین در مصاحبه با خبرنگاران ضمن انتقاد شدید نسبت به عملکرد شبکه تی.آر.تی.خبر خطاب به ملت وعده داد که پس از رسیدن به قدرت، این شبکه رادیو و تلویزیونی را فروخته و پول آن را به مردم خواهم داد.
تمل کاراملا اغلو رهبر حزب سعادت نامزد دیگر انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی آنکارا به تشریح وعده های انتخاباتی خود پرداخت و اظهار کرد: صلح محور ارتباطات بین المللی ما خواهد بود و یک سیاست خارجه با شخصیت را اجرایی خواهیم کرد.
وی افزود: در صورت پیروزی در انتخابات، دولت من با نمایندگان کشورهای اروپایی سر میز مذاکره خواهد نشست و با یک برنامه ریزی دقیق، عضویت کشور در اتحادیه اروپا را به نتیجه خواهیم رساند.
وی با تاکید بر ضرورت حل مساله کردی و رعایت حقوق اقوام و اقلیت ها در ترکیه بیان کرد: اقوام و مذاهب مختلفی زیر یک سقف در این کشور زندگی و تلاش می کنند و من با رسیدن به قدرت به طور حتم با روش های فرهنگی و مدنی همراه با عدالت، مشکلات کردها را برطرف خواهم کرد تا اختلافات موجود از چهره ترکیه پاک شود.
وی تاکید کرد: اداره کشور توسط دولت من همراه با عدالت خواهد بود و ما با مردم به شیوه عادلانه رفتار خواهیم کرد و به امانت آنها (بیت المال) خیانت نخواهیم کرد.
وی ضمن انتقاد شدید نسبت به روند جاری مراجع قضایی اظهار کرد: با پیروزی در انتخابات، همه دخالت های دولتی در مراجع قضایی را قطع خواهم کرد تا دادگاه های ما با عدالت و بدون ترس و لرز به پرونده های قضایی رسیدگی کنند.
وی همچنین فراهم کردن امکان بهره مندی همه مردم از خدمات بهداشتی رایگان را از دیگر اقدامات دولت خود در صورت پیروزی در انتخابات عنوان کرد.
صلاح الدین دمیر تاش نامزد زندانی ریاست جمهوری ترکیه از حزب دموکراتیک خلق ها در مصاحبه توییتری با شبکه فوکس.تی.وی به تشریح وعده های انتخاباتی خود پرداخت و گفت: در کشور ما از هر پنج جوان، یک جوان بیکار است و به همین دلیل یکی از برنامه های من پس از رسیدن به مقام ریاست جمهوری این است که زمینه استخدام بیکاران را فراهم کنم و همچنین ماهیانه ۵۰۰ لیر به جوانان بیکار تا پیش از اشتغال اختصاص خواهم داد.
وی حقوق پرداختی به بازنشستگان را فاجعه دانست و تاکید کرد: با رسیدن به مقام ریاست جمهوری، در کوتاهترین زمان ممکن حداقل حقوق کارگری و بازنشستگان را به ۳۰۰۰ لیر خواهم رساند.
دمیرتاش نیز مانند کاراملا اوغلو اصل تفکیک قوا و استقلال قوه قضاییه را از جمله مهمترین برنامه های خود پس از رسیدن به قدرت معرفی و برداشتن موانع مسیر مشارکت بیشتر زنان در همه عرصه های سیاسی ـ اجتماعی کشور را در دولت خود با اهمیت توصیف کرد.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری کنونی و رهبر حزب عدالت و توسعه، تمل کاراملااوغلو رهبر حزب سعادت، محرم اینجه نامزد حزب جمهوری خواه خلق، دوغو پرینچک رهبر حزب وطن، صلاح الدین دمیرتاش رهبر سابق و زندانی حزب دموکراتیک خلق ها و مرال آکشنر رهبر حزب نیک در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به رقابت می پردازند.
انتخابات زودهنگام سوم تیرماه ۹۷ ترکیه که نخستین انتخابات پس از تغییرات قانون اساسی برای گذر از نظام پارلمانی به ریاستی محسوب می شود، نقطه عطفی در تاریخ تحولات سیاسی ترکیه خواهد بود چرا که پس از این انتخابات از قدرت پارلمان و احزاب کاسته شده و با حذف پست نخست وزیری، نهاد و شخص رییس جمهوری از حوزه اختیارات وسیعی برخوردار می شود.
بسیاری از کارشناسان سیاسی این موضوع را موجب محدود شدن دایره آزادی های سیاسی و مدنی در ترکیه می دانند اما مقامات دولت و حزب حاکم که بانی این تغییرات محسوب می شود، ریاستی شدن نظام حکومتی ترکیه را موجب ثبات بیشتر دولت و پیگیری برنامه های جدی برای توسعه کشور می دانند.
به جز رجب طیب اردوغان نامزد حزب عدالت و توسعه و رییس جمهوری کنونی ترکیه، بقیه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور اعلام کرده اند که در صورت پیروزی در انتخابات، با برگزاری مجدد همه پرسی، نظام حکومتی ترکیه را به نظام پارلمانی بر می گردانند.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه به رغم وعده های قبلی خود مبنی بر برگزاری انتخابات در موعد مقرر، در روز ۲۹ فروردین ماه(۱۸ آوریل ۲۰۱۸) اعلام کرد که انتخابات زودهنگام مجلس و ریاست جمهوری در تاریخ ۲۴ ژوئن سال جاری میلادی(۳ تیرماه ۱۳۹۷) برگزار می شود.
بر اساس اصلاحیه تغییرات قانون اساسی ترکیه که در همه پرسی یکسال پیش به تایید مردم این کشور رسید، قرار بود که انتخابات بعدی ریاست جمهوری و مجلس در ۳ نوامبر ۲۰۱۹ (۱۲ آبان ۱۳۹۸) برگزار شود ولی زمان برگزاری این دو انتخابات مهم ۱۷ ماه به جلو کشیده شد.
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه وعده های اقتصادی می دهند