برادر ارجمند جناب آقای کریمی نماینده محترم حوزه های انتخابی اردبیل، نیر و نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی
ضمن عرض سلام و ادب ، اخیرا” مطلبی از جنابعالی در فضای مجازی انتشار یافته بدین مضمون که : ” نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی در مورد احداث بندر خشک در منطقه اصلاندوز تصریح کرد: بنده در آن مقطع نیز اعلام کردم که با طرح چنین مسایل غیرکارشناسی مخالف هستم چرا که زیرساخت احداث بندر خشک و بارانداز کالا در این منطقه فراهم نیست./ایسنا”
به گزارش مرزنیوز؛ به منظور روشنگری مردم شریف استان و نیز امید به اینکه طرح بندر خشک یا پایانه بارانداز اصلاندوز بطور جدی مورد پیگیری قرار گیرد نکات ذیل باستحضار می رسد:
۱- مقدمه واجب در شکل گیری بنادر خشک دسترسی آسان و اتصال به خط آهن است ؛ از آنجایی که بندر خشک مجموعه ای از حمل و نقل دریایی، زمینی و ریلی است بنابر این مکانی که متصل به خط آهن باشد بهترین نقطه برای احداث بندر خشک است . با توجه به این موضوع ، اگر آگاهی دارید خط آهن باکو به نخجوان از دو و نیم کیلومتری اصلاندوز عبور می کند در دو سفری که دکتر خدابخش به جمهوری آذربایجان داشتند در هر دو سفر موضوع اتصال این خط آهن به نقطه ای در مرز شمالی استان و ترجیحا” اصلاندوز به جناب آقای الهام علی اف مطرح گردید . در دومین سفر این نقطه توسط دکتر خدابخش ، اینجانب و رییس راه آهن جمهوری آذربایجان مورد بازدید قرار گرفت و در نهایت در توافق نامه کمیسیون همکاری های مشترک که به امضا نمایندگان تام الاختیار دو رییس جمهور رسید این چنین توافق گردید :
” طرف ایرانی اطلاع داد که بندر خشک در مکانی نزدیک به نقطه کنترل مرزی در منطقه اصلاندوز در ایران احداث خواهد شد . دو طرف توافق نمودند تا امکان احداث راه آهن از ایستگاه هورادیز آذربایجان تا بندر خشک در اصلاندوز بررسی شود ”
البته از بیله سوار تا اصلاندوز نقاط دیگری را هم میتوان بعنوان نقطه اتصال تعریف کرد اما برداشت ما این بود که اصلاندوز برای کشور مقابل پذیرفته تر است و این چنین هم هست.
۲- مقدمه لازم دیگر برای شکل گیری بندر خشک “مرز خروجی رسمی ” است بدنبال حذف اصلاندوز از لیست مرزهای خروجی کشور با تدبیر دکتر خدابخش مبنی بر ایجاد بندر خشک ، هیات دولت پذیرفت بطور مجدد اصلاندوز را در لیست مرزهای خروجی رسمی قرار دهد.
۳- در ادامه، کارهایی که باید صورت پذیرد عبارتند از :
الف ) انعقاد قرارداد با مشاور ذی صلاح برای مطالعات بندر خشک . (این قرارداد با مشاور منعقد گردیده و لیکن هم اکنون از پیشرفت کار بی اطلاع هستم )
ب) ارائه نتیجه مطالعات به مبادی قانونی در کشور برای دریافت مجوزهای قانونی بندر خشک
ج) ادامه مذاکره با کشور مقابل برای اجرایی کردن اتصال خط آهن به نقطه مرزی کشورمان.
د) احداث امکانات و زیر ساختهای لازم برای یک بندر خشک شامل :
– منطقه امن دارای درگاه برای ورود و خروج، انبارهای مسقف ، تسهیلات انبارداری ، ذخیره سازی و بازرسی ، تجهیزات مناسب تخلیه و بارگیری ، ساختمانهای اداری و سیستم های اطلاعات و ارتباطات
۴- اظهارات جنابعالی در خصوص فقدان زیر ساخت ها بیشر معطوف به بند دال این نوشته است که باید عرض کنم طبق مصوبه سال ۱۳۹۳ شورای عالی هماهنگی ترابری کشور تحت عنوان ” آئین نامه تاسیس و بهره برداری از بنادر خشک ” ایجاد زیرساخت های مورد نظر شما به بخش خصوصی محول گردیده است به بیان روشن بعد از دریافت مجوزهای قانونی و نیز توافق کامل کشور مقابل و مکان یابی دقیق نقطه اتصال ، برای محدوده ای که به عنوان بندر خشک توسط مشاور در نظر گرفته شده است باید طرح جامع و تفصیلی تهیه و بر مبنای آن، از طریق تشریفات مناقصه از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری بصورت B.O.T یا مدلهای دیگر دعوت بعمل می آید و آن هنگام است که شما شاهد پاگیری زیرساخت های فیزیکی خواهید بود.
برادر عزیزم جناب آقای کریمی ! در این نوشته من سعی کردم پاسخی کارشناسی به اظهارات شما بدهم و لازم میدانم از جنابعالی بخاطر طرح این موضوع و نیز موضوعات مشابه همچون تردید درمگاپرروژه ها و ضعف تیم اقتصادی استاندار سابق اردبیل (که در زمان مناسب بدانها پرداخت خواهد شد ) تشکر نمایم چرا که این امکان را فراهم می آورید تا موضوعات توسعه ای استان به صورت کارشناسی مورد بازخوانی قرار گیرد. فرصت را مغتنم شمرده همینجا آمادگی خود را برای بحث و بررسی حضوری در خصوص موضوعات توسعه استان به ویژه آن قسمت که در دوره خدمت ما در استان اردبیل اتفاق افتاده است اعلام می نمایم .
موفقیت جنابعالی را آرزومندم
محسن حافظی فر
پاسخ مشاور سابق استاندار اردبیلپیرامون اظهارات کریمی نماینده مجلس در خصوص بندر خشک اصلاندوز