احزاب و شخصیت های سیاسی پاکستان در آخرین روز تبلیغات انتخاباتی مجالس ایالتی و ملی این کشور، برای جذب رای و نظر شهروندان از هیچ کوششی فروگذار نکرده اند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:تبلیغات انتخاباتی مجالس ملی و ایالتی پاکستان در آخرین روز تبلیغات به اوج خود رسیده و همه احزاب و شخصیت های سیاسی برای برگزاری انتخابات لحظه شماری می کنند.
احزاب و شخصیت های سیاسی پاکستان تا ساعت ۲۴ دوشنبه – امشب- می توانند به تبلیغات انتخاباتی پرداخته و برای خود تبلیغ کنند.
فردا سه شنبه دوم مردادماه تبلیغات ممنوع است و انتخابات سراسری نیز روز چهارشنبه سوم مردادماه در این کشور برگزار می شود.
‘عمران خان، بلاول بوتو، طرفداران حزب مسلم لیگ – نواز – و دیگر احزاب پاکستان امروز آخرین همایش ها و گردهمایی های سیاسی خود را در شهرهای این کشور برگزار می کنند.
شبکه های تلویزیونی خصوصی این کشور نیز در مقاطع زمانی مختلف به بازپخش تبلیغات احزاب مطرح و شخصیت های سیاسی این کشور اقدام می کنند.
مردم پاکستان از چهار ایالت ‘پنجاب، سند، خیبرپختونخواه، بلوچستان’ و مناطق قبایلی شمال غرب این کشور بجز منطقه گیلگیت بلتستان و کشمیر آزاد می توانند پای صندوق های رای رفته و به نامزد مورد نظر خود رای دهند.
دراین انتخابات نمایندگان مجلس ملی و مجالس ایالتی سند، پنجاب، خیبرپختونخواه و بلوچستان انتخاب می شوند.
مجلس ملی پاکستان ۳۴۲ عضو دارد که ۲۷۲ نفر با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند.
۷۰ عضو دیگر در این مجلس را کرسی های ویژه بانوان و اقلیت های مذهبی تشکیل می دهد که از سوی احزاب برنده با توجه به درصد اکثریت در مجلس ملی انتخاب می شوند.
حزبی که بتواند ۱۷۲ کرسی مجلس ملی را به خود اختصاص دهد، می تواند دولت آینده پاکستان را تشکیل دهد در غیر این صورت حزب پیروز مجبور به تشکیل دولت ائتلافی خواهد بود.
انتخابات مجلس ملی و ایالت هر پنج سال یکبار برگزار می شود.
این بار در انتخابات سراسری پاکستان سه حزب اصلی در این کشور یعنی مسلم لیگ نواز، تحریک انصاف و حزب مردم با یکدیگر رقابت فشرده و نفسگیر دارند و تعدادی از احزاب مذهبی و کوچک و همچنین نامزدهای مستقل نیز در این انتخابات شرکت می کنند.
*** برنده انتخابات کیست؟
انتخابات پاکستان هر بار به شدت تحت تاثیر حوادث و رویدادهای سیاسی و اقتصادی قرار گرفته و مردم ترجیح داده اند بنا بر مقتضیات زمانی و مکانی به نامز مورد نظر خود از احزاب مختلف رای دهند.
از سوی دیگر بسیاری از زنان و بانوان پاکستان با توجه به نظرات مرد خانه به نامزد سیاسی مورد نظر رای می دهند، لذا نظر مرد خانواده نسبت به جریانات سیاسی و احزاب بسیار مهم است.
سال ۱۹۷۷ میلادی حزب مردم توانست ۶۶ درصد از آرای ریخته شده به صندوق های رای را به خود اختصاص دهد اما همین حزب در سال ۲۰۱۳ تنها ۱۵درصد رای مردم را به خود اختصاص داد.
از سوی دیگر اقتصاد پاکستان در وضعیت نامناسبی قرار دارد، ارزش برابری روپیه نسبت به دلار به شدت کاهش یافته گرانی و تورم در حال افزایش است و خزانه دولت نیز خالی شده است.
در چنین وضعیتی، هر حزبی که سکان کشور را در دست بگیرد، با مشکلات فراوانی مواجه است.
روزنامه انگلیسی زبان ‘نیوز’ در مقاله ای به قلم دکتر ‘فرخ سلیم’ به آینده انتخابات پرداخته است.
وی در این مقاله آورده است:نامزدهای تحریک انصاف بیش از ۱۰۰ کرسی را در انتخابات به خود اختصاص خواهند داد و حدود ۵۰ کرسی نیز نصیب مسلم لیگ نواز شریف خواهد شد و ده ها کرسی نیز به نامزدهای مستقل تعلق می گیرد.
وی در تحلیل خود می گوید:تعداد زیادی از نامزدهای مستقل حمایت خود را از علامت جیپ(شاخه جدا شده از مسلم لیگ نواز) اعلام کرده اند و اگرچه حزب مسلم لیگ نواز شریف به حاشیه رانده شده اما این حزب هنوز دارای طرفداران زیادی در ایالت پنجاب است.
این تحلیلگر می افزاید:در مناطق روستایی مکانیسم و سیستم انتخابات در دستان بزرگان و ریش سفیدان و زمین داران است و آنها نقش مهمی در انتخابات بازی می کنند به عنوان مثال، در منطقه ای بین رحیم یار خان و مولتان ۱۱ منطقه وجود دارد که ۴۶ کرسی مجلس ملی به این مناطق تعلق دارد.
به عقیده فرخ سلیم، در این مناطق رقابت تنگاتنگی بین نامزدهای حزب تحریک انصاف و مسلم لیگ نواز شریف پیش بینی می شود.
این تحلیلگر در پایان سخنان خود بر این عقیده است که پیش بینی می شود بیشتر مناطق ایالت سند به نامزدهای حزب مردم رای دهند اما در ایالت پنجاب درصد طرفداران حزب مردم کاهش چشمگیر یافته است.