بیست و هفتم آذرماه تولیت آستان قدس رضوی برای سفری دو روزه وارد سیستان و بلوچستان شد.
به گزارش مرزنیوز و به نقل از قدس آنلاین؛ حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی در این سفر از مجتمع در دست ساخت «امام رضا(ع)» در مرز میرجاوه بازدید کرد؛ مجتمعی که قرار است محل استراحت روزانه ۳هزار زائر پاکستانی باشد که از این نقطه مرزی وارد کشور میشوند. تولیت آستان قدس رضوی همچنین در حاشیه این بازدید از ساخت ۱۰۰ مجتمع میانراهی در جادههای منتهی به مشهد هم خبر داد؛ اما این مجتمعها کجا و با چه هدفی ساخته خواهند شد؟
تجهیز همه جادههای منتهی به مشهد به مجتمعهای میانراهی
سعید اکبریان، مدیرعامل سازمان عمران و توسعه رضوی است؛ سازمانی که کار ساخت مجتمعهای میانراهی را بر عهده دارد. وی از طرح بلندمدتی خبر داد که قرار است در آن، همه جادههای منتهی به مشهد به مجتمعهای میانراهی مجهز شوند.
او تأکید کرد: در حال حاضر ۲۱ مجتمع از این مجتمعهای میانراهی در جادههای منتهی به مشهد مقدس ساخته شده و در این طرح، تعداد این مجتمعها به عدد ۱۰۰ خواهد رسید.
مهندس اکبریان گفت: حوزه ساخت مجتمعهای میانراهی محدود به خراسان رضوی یا استانهای خراسان نیست و این مجتمعها در مسیرهایی ساخته میشوند که غالب سفرها، به مقصد مشهد مقدس است.
وی ادامه داد: مطالعات فاز صفر این کلانپروژه در حال انجام است تا شرایط اجرای آن بررسی شده و طرح، در بخشهایی که قابلیت اجرایی شدن دارد، وارد مرحله اجرایی شود.
مدیرعامل سازمان عمران و توسعه رضوی در عین حال گفت: تا هنگامی که مطالعات کامل نشود، نمیتوان به طور دقیق گفت که چند مجتمع از این مجتمعها به زودی ساخته شده یا این مجتمعها در کدام محورها بنا خواهد شد.
وی تأکید کرد: تصمیمگیری برای ساخت هر یک از این مجتمعهای میانراهی در نخستین قدم، نیازمند تکمیل طرحهای مطالعاتی و در قدم بعدی نیازمند اذن تولیت معزز آستان قدس رضوی است.
مهندس اکبریان گفت: احیای جاده ولایت هم بخش دیگری از این طرح بلندمدت است.
اکبریان گفت: همان طور که وجود حضرت رضا(ع) هر جا که ایشان قدم گذاشتهاند سبب برکت بوده، مجتمعهای میانراهی هم باید مایه آبادانی سکونتگاههای پیرامونی خود باشد.
وی افزود: یعنی اگر شهر و روستایی در نزدیکی این مجتمعها وجود دارد و مؤلفههای اقتصادی آن شهر و روستا یا معیشت و اشتغال آن دچار انفعال شده ما باید بتوانیم به کمک این مجتمعها، تحریک توسعه کنیم.
مدیرعامل سازمان عمران و توسعه رضوی ادامه داد: مطالعات ما صرفاً مطالعه برای ساخت یک نمازخانه در حاشیه جاده نیست. ما اعتقاد داریم که مجتمعهای بینراهی باید مولد آبادانی، پیشرفت و توسعه منطقه باشد و درست از همین منظر؛ پیشرفت و توسعه منطقه هم در مأموریت این سازمان قرار دارد.
ارائه خدمات به ۱۴ میلیون زائر
مجتمعهای میانراهی آستان قدس رضوی، توسط سازمان عمران و توسعه خراسان وابسته به آستان قدس رضوی ساخته شده و زیر نظر مؤسسه موقوفه خدمات زائر رضوی اداره میشود و حمزه سپهریان، مدیرعامل مؤسسه موقوفه خدمات زائر رضوی است.
او هم از ارائه خدمات رایگان و شبانهروزی به زائران نوروزی در مجتمعهای میانراهی امام رضا(ع) خبر میدهد و میگوید: مجتمعهای فرهنگی- رفاهی و نمازخانه میانراهی حضرت امام رضا(ع) در جادههای مواصلاتی به مشهد مقدس در طول سال پذیرای بیش از ۱۴ میلیون زائر و مسافر است.
وی خاطرنشان میکند: مجتمعهای میانراهی امام رضا(ع) دارای نمازخانههای مستقل ویژه برادران و خواهران، کفشداری، وضوخانه، سرویسهای بهداشتی، سکوهای استراحت موقت و صرف غذا، فضای سبز با انواع گلهای زینتی و درختان سرسبز، پارک بازی ویژه کودکان، پارکینگ وسایل نقلیه و مراکز تهیه مواد غذایی و بهداشتی است و در طول شبانهروز خدمات مطلوبی به زائران حضرت ثامنالحجج(ع) ارائه میکند.
وی به حجم فزاینده سفرها در ایام خاص مانند تعطیلات نوروز و… اشاره میکند و میگوید: در این ایام به منظور ارتقای کیفیت خدمات فرهنگی و رفاهی ارائه شده به زائران حضرت علی بن موسی الرضا(ع)، برنامههای متنوعی در مجتمعهای فرهنگی رفاهی و نمازخانههای میانراهی حضرت امام رضا(ع) به اجرا درمیآید.
وی میگوید: در نمازخانههای میانراهی امام رضا(ع) اقامه نماز جماعت، پاسخگویی به مسائل شرعی و مشاوره دینی صورت میگیرد و برای ایجاد آمادگی معنوی در زائران آستان ملائک پاسبان رضوی؛ سخنرانی بینالصلاتین، بیان احکام سفر و آداب زیارت نیز انجام میشود.
مجتمعهای فرهنگی رفاهی و نمازخانههای میانراهی امام رضا(ع) عبارتند از:
مجتمع شماره ۱ (دیهوک)؛ کیلومتر۸۵ محور طبس- فردوس (۴۴۸ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۲ (اسلامیه)؛ کیلومتر۱۵ محور فردوس- گناباد (۳۱۸ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۳ (فیضآباد)؛ کیلومتر۴۷ محور تربتحیدریه- گناباد (۲۰۶ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۴ (رباط سفید)؛ محور تربتحیدریه- مشهد (۷۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۵ (خوسف)؛ محور بیرجند- دیهوک (۶۰۰ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۶ (کاهک)؛ کیلومتر۸۵ محور سبزوار- شاهرود (۳۰۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۷ (عشقآباد)؛ محور عشقآباد- بردسکن (۴۴۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۸ (نهبندان)؛ پارک جنگلی نهبندان. این مجموعه اکنون توسط شهرداری نهبندان نگهداری میشود.
مجتمع شماره ۹ (خضری)؛ محور قاین- گناباد (شهر خضری) (۳۱۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۰ (علیآباد رباط پشت بادام)؛ محور یزد- طبس (۶۸۸ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۱ (دشت گلستان)؛ محور آشخانه- گالیکش (۴۲۰ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۲ (بردسکن)؛ کیلومتر یک محور بردسکن- کاشمر (۲۶۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۳ (سربیشه)؛ کیلومتر۵۰ محور بیرجند- نهبندان (۵۴۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۴ (قاین)؛ کیلومتر۳ محور قاین- بیرجند (۳۷۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۵ (مزداوند)؛ محور سرخس- مشهد (۱۰۰ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۶ (دامغان)؛ کیلومتر۱۰ محور دامغان- شاهرود (۵۳۸ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۷ (بشرویه)؛ کیلومتر۳ محور بشرویه- طبس (۴۵۰ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۸ (بجستان)؛ کیلومتر۱۰ محور بجستان- فیضآباد (۲۸۵ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۱۹ (چناران)؛ کیلومتر۱۱ محور چناران- قوچان (۶۰ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۲۰ (تربتجام)؛ کیلومتر۲۵ محور تربتجام- فریمان (۱۶۰ کیلومتری مشهد)
مجتمع شماره ۲۱ (راور)؛ کیلومتر۱۴ راور- مشهد (۷۰۰ کیلومتری مشهد)
مجتمعهای میانراهی آستان قدس به ۱۰۰ مجتمع خواهد رسیدخدمت به زائران در جادههای عاشقی