نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در کنار نیروهای مرزبانی همیشه بیدار کشور که ستونهای استوار دفاع از حریم ملی هستند، در دریای خزر حضوری مقتدرانه داشته و به حراست از مرزهای جغرافیایی وطن و حفظ منافع کشور پرداخته و مسئولیت تأمین امنیت آبهای سرزمینی ایران در این دریا را بر عهده دارند.
به گزارش مرزنیوز و به نقل از میزان؛ رصد تحرکات، اجرای گشتهای منظم دریایی، مقابله با قاچاق و ترددهای غیر مجاز و کنترل و هماهنگی در مبادلات مرزی در مرز دریایی آستارا در شمال غربی استان گیلان توسط شناورهای متنوع سطحی سبک و سنگین رزمی و موشک انداز نیروی دریایی ارتش و همچنین ناوگروه شناوری هنگ مرزی آستارا با برخورداری از شناورهای تندروی عملیاتی، همواره در راستای تامین و توسعه امنیت پایدار منطقه و صیانت از سرحدات کشورمان با شعار صلح و دوستی در دریای خزر انجام میشود.
گفتنی است دریای خَزَر، دریای مازَندَران یا (بدون رسمیت در زبان فارسی: دریای کاسپین) پهنهای آبی است که از جنوب به ایران، از شمال به روسیه، از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان و از شرق به جمهوریهای ترکمنستان و قزاقستان محدود میشود. دریای خزر در گذشته بخشی از دریای تتیس بود که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس متصل میکرد. این دریا که گاهی بزرگترین دریاچه جهان و گاهی کوچکترین دریای خودکفای کره زمین طبقهبندی میشود، بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی است. طول آن حدود ۱۰۳۰ تا ۱۲۰۰ کیلومتر و عرض آن بین ۱۹۶ تا ۴۳۵ کیلومتر است. سطح دریای خزر در حدود ۲۸ متر پائینتر از سطح دریاهای آزاد است. قسمت شمالی این دریا بسیار کمعمق است. بهطوریکه تنها نیم درصد آب دریا در یکچهارم شمالی دریا قرار دارد و عمق آن بهطور میانگین کمتر از ۵ متر است. حدود ۱۳۰ رودخانه به این دریا میریزند که اکثر آنها از شمال غربی به دریا میپیوندند. بزرگترین آنها رود ولگا است که هر سال بهطور میانگین ۲۴۱ کیلومتر مکعب آب را وارد دریای خزر میکند. رودهای کورا ۱۳، اترک ۸٫۵، اورال ۸٫۱ و سولاک ۴ کیلومتر مکعب آب را سالانه وارد دریا میکنند. طبیعت بسته خزر آن را منزلگاه جانوران و گیاهان منحصر به فردی کردهاست، اما در عین حال موجب شده تا در مقابل آلودگیهای کشاورزی و صنعتی و نفتی بسیار آسیبپذیر باشد. از منابع مهم دریای خزر ذخایر نفت و گاز موجود در زیر بستر دریا و همچنین انواع ماهیان خاویاری را میتوان نام برد.