معاون کمیسیون امنیت و دفاع شورای فدراسیون روسیه در پی اعلام تصمیم آمریکا برای آغاز فعالیت ناوگان دوم خود در منطقه آتلانتیک شمالی، اعلام کرد که مسکو برای دفاع از مسیر دریایی قطب شمال آماده می شود.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:«آلکسی کوندراتیف» درباره دلایل مسکو نیز گفته است که ایجاد ناوگان دوم آمریکا، ارتباطات دریایی شمالی روسیه را به خطر می اندازد بنابراین کرملین باید برای تامین امنیت مناطق همجوار قطبی و مسیر دریایی شمال، تدابیری اتخاذ کند.
سناتور روس تدابیر روسیه برای مقابله با این اقدام های آمریکا را اعلام نکرد با این حال یادآورشد که ابعاد ناوگان شمال روسیه با توجه به افزایش حضور آمریکا در منطقه قطب شمال به گونه ای توسعه می یابد که امنیت روسیه تامین شود.
به گفته این مقام روس، سال گذشته علاوه بر آمریکا، کشورهای نروژ و انگلیس نیز تحرکات خود در مناطق قطب شمال را افزایش دادند؛ این اقدامات حاکی از افزایش فعالیت ناتو در مناطق قطبی است و ایجاد ناوگان دوم آمریکا فقط یکی از مراحل آن است.
آدمیرال جان ریچاردسون فرمانده عملیات دریایی نیروی دریایی آمریکا به تازگی گفت که واشنگتن ناوگان دوم خود را احیا کرده و وظیفه آن بازداشتن روسیه در منطقه اقیانوس اطلس شمالی است که مناطق همجوار قطبی را هم دربرمی گیرد.
به گزارش ایرنا، در سال های اخیر همزمان با افزایش سرعت ذوب شدن یخ های قطب شمال و تسهیل دسترسی به منابع غنی هیدروکربنی موجود، این منطقه به جبهه جدیدی برای رویارویی روسیه و رقیبانش تبدیل شده است.
منابع آگاه از برنامه ایجاد ناوگان ویژه قطب شمال روسیه با هدف دفاع از منافع ملی این کشور در منطقه خبر داده بود.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هم دسامبر ۲۰۱۳ به ارتش این کشور دستور داد، حضور خود را در قطب شمال توسعه و زیرساخت های نظامی را در قلمرو ملی این منطقه گسترش دهد.
روسیه در سال های اخیر تاسیسات نظامی جدید خود را برای حضور دائمی نظامیانش، در مناطق همجوار قطب شمال، مستقر کرده است.
براساس گزارش های انتشار یافته، وزارت دفاع روسیه نیز برنامه ای برای بازگشایی فرودگاه ها و بنادر جزایر سیبری جدید، مجمع الجزایر فرانتس ژوزف و همچنین احداث و راه اندازی دست کم هفت باند پروازی در بخش قاره ای دایره قطب شمال را که سال ۱۹۹۳ متوقف شده بود، آغاز کرده است.
سرزمین های قطب شمال به دلیل برخورداری از ذخایر عظیم دست نخورده نفت و گاز به طور فزاینده ای در مرکز توجه ایالات متحده، روسیه، کانادا، نروژ و دانمارک قرار گرفته که معتقدند منابع غنی زیرزمینی آن به موازات افزایش دما و کاهش قطر یخ بیش از گذشته در دسترس خواهند بود.
بر همین اساس، روسیه استدلال هایی را برای مالکیت برخی مناطق فلات قطب شمال مطرح کرده و قصد دارد از آنها در سازمان ملل متحد دفاع کند.
روسیه شش میلیون و ۲۰۰ هزار کیلومتر مربع ظرفیت برای بهره برداری نفتی در قطب شمال دارد.
رادیو دولتی صدای روسیه درباره منابع طبیعی قطب شمال گفته است، امروزه حدود ۶۰ میدان هیدروکربونی بزرگ در این منطقه از کره زمین وجود دارد که از میان آنها ۴۳ میدان برای روسیه است.