یک دیپلمات پیشین آمریکایی، دیدار رئیس جمهوری ایران از عراق را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت مقایسه سفر روحانی به عراق با دیدار پنهانی و کوتاه ترامپ از آن کشور نشان دهنده نفوذ نرم و اعتبار تهران در میان رهبران و مردم عراق است.
به گزارش مرز نیوز وبه نقل ایرنا، دیدار سه روز حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی از عراق را از نظر زمانی و روابط راهبردی دو کشور همسایه بسیار مهم دانست و افزود: در جریان این سفر توافق های اقتصادی و تجاری قابل توجهی میان دو طرف بسته شده است که مسیر تبادل تجاری را آسان تر می کند.
وی با اشاره به اینکه روادید برای شهروندان دو کشور هم مجانی شده است، ادامه داد: ایران از منظر انرژی گاز و تامین برق عراق، اهمیتی اساسی دارد. ۴۵ درصد گاز عراق را ایران تامین می کند. دولت ترامپ نمی تواند منکر این واقعیت ها بشود.
** آمریکا واقعیت روابط ایران و عراق را نمی بیند
دیپلمات پیشین آمریکا در عربستان زمان دیدار سه روز رییس جمهوری از عراق را در شرایطی که مقام های دولت ترامپ برای افزایش فشار اقتصادی به ایران تلاش می کنند، مهم دانست و اظهار کرد: دو طرف در بغداد درباره راهکار تبادل مالی و بانکی با ارزهایی به غیر از دلار آمریکا، توافق کرده اند. این کار روند تحریم های آمریکا را دچار اخلال خواهد کرد و ابتکار موفقی است.
اسپرینگمن از رویکرد دولت ترامپ به روابط عراق با ایران انتقاد کرد و گفت: آنها واقعیت های مهم را نمی بییند. اینکه پیوندهای دو کشور مهم و تاریخی است و عراق نیاز جدی به برق و گاز ایران دارد و نمی تواند به خواست آمریکا، از آن چشم بپوشد.
وی اضافه کرد: ترامپ نصف شب و در اختفای کامل به عراق سفر کرد؛ همین فرد می خواهد که حرفش بدون چون و چرا در عراق و ایران و هر کشور دیگری پیاده شود، این رویکرد به جایی نمی رسد.
مدیر سابق امور روادید کنسولگری آمریکا در جده خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، آمریکا باعث جنگ و تخریب عراق شده است و عصبانیت شدیدی در میان مردم عراق از آمریکا وجود دارد. سیاست های آمریکا، فاجعه بزرگی را برای مردم عراق رقم زد. برای همین نفود و تاثیرگذاری آمریکا بر عراقی ها محدود است. کار دولت ترامپ برای فشار اقتصادی به ایران و اخلال در روابط تجاری عراق و ایران، بسیار دشوار است.** ابتکار ستودنی
اسپرینگمن رویکرد ایران را به جریان های گوناگون سیاسی عراق ستود و گفت: روحانی علاوه بر دیدار با رئیس جمهوری و نخست وزیر عراق، با همه رهبران عراق از جریان های مختلف دیدار و گفت وگو کرده است. به نظرم این رویکرد همه جانبه بسیار تاثیر گذار است. در واقع گامی اساسی برای پشت سر گذاشتن خاطرات بد دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق برداشته شد.
وی تصریح کرد: این دیدار سه روزه، نتیجه عملکرد گذشته جمهوری اسلامی در عراق است. به ویژه، همانطوری که رهبری عراق هم اشاره کرد، ایران نقش کلیدی در مبارزه با داعش و سرکوب آن داشت. در عین حال، پیوندهای تاریخی و فرهنگی عمیق دو کشور، زیربنای گسترش روابط دیپلماتیک و اقتصادی آنهاست.** سکوت دولت ترامپ
این دیپلمات پیشین آمریکا خاطرنشان کرد: جالب اینجاست که هنوز مقام های دولت ترامپ واکنشی علنی به این دیدار و توافق های آن نشان نداده اند. این سکوت می تواند معنا دار باشد. در برخی محافل این گمانه زنی وجود دارد که ایالات متحده و ایران درباره روابط تهران و بغداد به نوعی توافق ضمنی رسیده اند.
اسپرینگمن توضیح داد: گفته می شود که این توافق ضمنی، عدم مداخله در روابط اقتصادی و سیاسی ایران و عراق از سوی ایالات متحده در مقابل عدم فشار برای خارج شدن نیروهای آمریکایی از خاک عراق است.
وی در پاسخ به اینکه آیا انتظار واکنش خاصی در روزهای آینده از سوی مقام های کاخ سفید باید داشت یا نه، گفت: من فکر می کنم شاهد برخی موضع گیری های کلی باشیم. به نظرم این مواضع در عمل تاثیر بزرگی نداشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه به عراق سفر کرد و با رئیس جمهوری، نخست وزیر، سران قبایل و عشایر و رئیس مجلس اعلای عراق دیدار و گفت و گو کرد.
دیپلمات پیشین آمریکا در عربستان سعودی:سفر روحانی به عراق نشان دهنده نفوذ و اعتبار ایران است