وزیر امور خارجه استفاده از شبکه دریایی و ریلی ایران از جمله بندر چابهار را برای توسعه افغانستان ضروری دانست و گفت: مایه تاسف است که تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی مانع از همکاری میشوند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه، محمد جواد ظریف روز چهارشنبه در کنفرانس بین المللی افغانستان در ژنو افزود: این نشست وزارتی بسیار به موقع بوده و در زمانی صورت میگیرد که با فرصتها و چالشهای فراوانی در افغانستان مواجه هستیم.
ظریف اظهار داشت: از تلاشهای هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) و رییسجمهوری افغانستان و نیز دکتر عبدالله رییس اجرایی این کشور برای رهبری شجاعانه و ارائه روشنگری قدردانی میکنیم. رویکرد آشتیطلبانه آنها ما را دلگرم میکند.
وی خاطر نشان کرد: اجماع ملی، منطقهای و جهانی بر این قرار دارد که راهحل نظامی در افغانستان راه به جایی نبرده و زمان برای آشتی ملی و راهحل سیاسی فراگیر با حضور و رهبری دولت و مردم افغانستان فرا رسیده است. این نشست وزیران و نشست های تکمیلی آن در کابل، تاشکند و مسکو، موید فضایی است که باید از آن بهره جست.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: چالشها به دو نوع قدیم و جدید تقسیم میشود. حضور نیروهای خارجی هرگز در منطقه ما ایجاد ثبات نکرده و از لحاظ تاریخی زمینه را برای جذب افراطگرایان فراهم کرده است.
ظریف تصریح کرد: یکی از چالشهای تازه، حضور داعش در افغانستان است که به خونریزی بیشتر منجر شده و گرایشهای فرقهای خطرناکی را سبب شده است.
وی ادامه داد: خطرناکتر این که گروههای مسلح محلی را در رقابت برای جذب افراد و پیروان افراطیتر کرده است. باور کنید هیچ کس از معرفی و حمایت از داعش و سایر افراطگرایان در سوریه و عراق طرفی نبسته و هیچ کس از معرفی آنها به افغانستان و آسیای مرکزی بهرهمند نخواهد شد. این روند وحشتناک باید پیش از رسیدن به مقیاس فاجعهبار متوقف شود.
وزیر امور خارجه گفت: تروریسم و قاچاق مواد مخدر همواره در افغانستان همدیگر را تقویت کردهاند. برای مقابله با تهدید مواد مخدر، به استراتژی جامعی نیاز داریم که باید شامل توسعه اقتصادی در این کشور ثروتمند به لحاظ منابع باشد.
ظریف افزود: راههای ارتباطی حائز اهمیت بوده و شبکه دریایی و ریلی ایران از جمله بندر چابهار برای توسعه افغانستان ضروری است. مایه تاسف است که تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی مانع از همکاری میشوند.
وی اظهار داشت: همه ما باید از طریق کشاندن طالبان بر سر میز مذاکره با دولت برای گفت وگوهای جامع و فراگیر و مذاکرات درون افغانستانی را تسهیل کنیم. تعامل با طرفین داخلی و منطقهای کلید موفقیت است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: دستاوردهای مردم افغانستان طی دو دهه گذشته به ویژه تدوین قانون اساسی و حرکت در مسیر دمکراتیک، پایههای صلح و ثبات را در این کشور فراهم کرده است. از انتخابات اخیر پارلمانی استقبال کرده و منتظر انتخابات آزاد و منصفانه ریاستجمهوری در ماه آوریل هستیم.
ظریف تصریح کرد: ایران آماده است همچنان به مردم و دولت افغانستان در پویش به سمت صلح یاری رسانده و با همه طرفها با همین هدفگذاری همکاری کند.
ظریف در ژنو:شبکه دریایی وریلی ایران راه های مناسب برای توسعه افغانستان است