هر از گاهی که از زندگی روزمره خسته میشویم خودمان را در رؤیا غرق میکنیم؛ رؤیایی که در آن دشتی سرسبز و بزرگ است و گلهای ریز ریز رنگی دارد و گلهایش با یک وزش ملایم باد خم میشوند.
به گزارش مرزنیوز؛ جنگل فندقلو اردبیل طبیعتی است که شما در ذهنتان تصورش کردید. جنگلی که در جنوب شهر نمین به عنوان یکی از زیباترین جنگل های ایران واقع شده است. این جنگل از شرق خانقاه علیا شروع شده و تا شرق روستای حور ادامه دارد. خانقاه علیا در جاده بین نمین و آستارا قرار گرفته است.
جنگل فندقلو نمین تا اردبیل ۳۹ کیلومتر و تا آستارا ۶۷ کیلومتر فاصله دارد. فندقلو یکی از زیباترین جاهای دیدنی اردبیل محسوب میشود و در این جنگل وسیع انواع جاذبه مانند آبشارهای خروشان، چشمههای جوشان و درختانی متراکم که مانع از رسیدن نور به زمین میشوند، وجود دارد. از لحاظ پوشش گیاهی نیز تعداد گیاهان جنگل فندقلو اردبیل به ۱۹ گونه میرسد.
در این جنگل گیاهانی مانند فندق، ممرز، بلوط، راش، بیدمشک و مازو وجود دارد. بابونههای خودرو که تا ۴۰ سانت رشد میکنند، علت بوی خوشی هستند که در هوا میپیچد. اکثر این درختان و گیاهان کمیاب هستند. نادرترین گیاه این جنگل سوسن چلچراغ است. این گیاه باعث و بانی افزایش ارزش این جنگل شده است.
در این جنگل باید با چشمان باز حرکت کنید تا بتوانید حیوانات ساکن آن را ببینید. روباه، گرگ، مارال، خوک وحشی، خرگوش، سمور و خرس قهوهای حیواناتی هستند که در کنار هم در فندوقزار زندگی میکنند.
پرندگان ساکن جنگل هم عقاب طلائی، قرقاول، کبک، چکاوک و کلاغ ابلق هستند که مهمترین گونه جانوری این منطقه مارال را تشکیل میدهند و با کمک مردم وظیفهشناس اردبیل تعداد این حیوانات زیبا افزایش یافته است.
جنگل فندقلوی اردبیل بخشی از جنگلهای هیرکانی ایران بوده و از نمین اردبیل تا گیلداغ گلستان کشیده شده است. جنگلی که از حوادث مختلف جان سالم به در برده است. اگر به شما بگوییم مقصدتان عصر یخبندان را با سلامت پشت سر گذاشته است چه احساسی به شما دست میدهد؟ زمانی که میگوییم جنگلهای هیرکانی قدمت دارند منظورمان هزار سال پیش نیست. منظور ما از ۲۵ تا ۵۰ میلیون سال پیش است. این جنگلها نه تنها یکی از با ارزشترین جنگل های ایران محسوب میشوند بلکه یکی از گنجینههای جهان هم به شمار می رود. مارالها از زیرگونههای گوزن هستند و جنگل فندقلو اردبیل نیز در گذشته محل زندگی مارالها بوده است؛ اما شکار بیرویه، این جانور را در خطر انقراض قرار داده و چند سال پیش طرح حفاظت و افزایش مارالها اجرا شد و ۱۰ رأس مارال در این جنگل رها شده اند که امروز تعداد این جانوران به بیش از ۲۰ راس رسیده و جای امیدواری دارد.
برای آشنایی بیشتر گردشگران با این جانور ارزشمند و لذتبردن از چنین مخلوق با ابهتی، امکان تماشای این حیوانات فراهم شده است. در قسمتی از جنگل فنس کشیده شده است و شما میتوانید مارالهایی در حال جست و خیز هستند را ببینید.
در سال های قبل متاسفانه ساخت پروژههایی مانند تلهکابین، سورتمه، اسکی روی چمن، پیست کارتینگ، زیپ لاین و ویلاسازیهای انبوه در جنگل فندقلو و منطقه حیران باعث تخریب بخش زیادی از طبیعت منطقه و از بین رفتن بخش بزرگی از آن شده است، ظاهرا پروژه های اینچنینی باز هم در منطقه در دست اجرا هستند که این تابلو در شمال شهر آبی بیگلو در کنار پروژه احداث جاده جنگل فندقلو نصب شده است و این جاده تا رودخانه یعنی اول جنگل آسفالت شده و بقیه جاده نیز در دل جنگل تا سایت فرضی که گویا ۳۵ هکتار در دل جنگل طراحی شده در حال زیرسازی است.
این جنگل با ویژگی های منحصر به فرد خود ذخیره گاه ژنتیکی بوده و ایجاد فضای گردشگری و توریستی در آن ممنوع میباشد. متاسفانه شرکت هواپیمایی ماهان با پوشش دادن نام شرکت ملی نفت ایران بدون دریافت مجوز از ادارات مربوطه (محیط زیست و منابع طبیعی) قصد چپاول این طبیعت بکر را داشته و معاونت عمرانی استانداری اردبیل با شهرداری آبی بیگلو در زمینه راهسازی برای این طرح همکاری دارد که امید است دوستداران طبیعت با همت و تلاش خود و مطالبهگری از مسئولان مربوطه در مورد این پروژه غیرشفاف جلوی تخریب جنگل منحصربفرد در نوع خود را بگیرند و امانت و سرمایه گرانقدر آیندگان را به صورت سالم به آنان تقدیم کنند.
به قلم: محمدعلی دیده بان
لینک کوتاه: https://marznews.com/?p=204904