مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه گفت: دولت یونان قول استرداد هشت نظامی کودتاچی ترک را به ما داده بود اما با فشار و تهدید کشورهای غربی از انجام این اقدام خودداری کرد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:چاووش اوغلو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی خبر.تورک اظهار کرد: آنکارا و آتن پیش از این در موضوعات گوناگون همکاری مشترکی با یکدیگر داشتند اما اقدام اخیر دولت یونان در اعطای پناهندگی به هشت نظامی کودتاچی ترک به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
وی اضافه کرد: آنکارا از فشار غرب به آتن مبنی بر عدم استرداد نظامیان کودتاچی ترک آگاه است اما انتظار دارد که آتن در ادامه همکاری های مشترک دو کشور نسبت به بازگرداندن این مجرمان دریغ نکند.
وی تاکید کرد: در صورت عدم استرداد نظامیان فراری به ترکیه، بی تردید رفتار متقابلی نیز از سوی آنکارا علیه آتن در موضوعات مشابه اتفاق خواهد افتاد.
عمر چلیک وزیر اتحادیه اروپای ترکیه نیز چندی پیش در مصاحبه با شبکه تلویزیونی خبر.تورک اظهار کرد: یونان با اعطای حق پناهندگی به نظامیان فراری ترک و آزادی آنها، به یک کشور حامی کودتاگران تبدیل شده است.
وی بیان کرد: کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ از نظر ما یک حادثه عادی نبود چرا که کودتاگران در آن شب اسلحه به سوی ارتش ناتو کشیدند و قصد سرنگونی دولت قانونی ترکیه را داشتند.
وی افزود: حمایت از کودتاگران و آزادی متهمان آن از سوی هر کشوری با حقوق بین المللی در تضاد است و در این راستا، اقدام اخیر یونان در اعطای حق پناهندگی به نظامیان کودتاچی فراری ترک، روابط آنکارا و آتن را از ریشه تحت تاثیر قرار خواهد داد.
وی تاکید کرد: آزادی نظامیان فراری ترک در یونان، ابعاد دیگری از موارد پشت پرده را برای ما آشکار کرد به طوری که آنها تصور می کنند با نگه داشتن این کودتاگران قادر هستند اسرار نظامی خاصی از اینها دریافت کنند، غافل از این که هر کدام از آن فراری ها قبله مشخصی نداشته و عاری از حس میهن پرستی هستند و به ابزاری تبدیل شده اند.
وی تصریح کرد: حمایت یونان از تروریست هایی که لباس نظامی به تن کرده اند، این کشور را به حامی کودتاگران در اروپا تبدیل کرده است.
اواخر ماه گذشته میلادی شورای عالی قضایی یونان به هشت نظامی ترکیه که پس از کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ به یونان متواری شده بودند، حق پناهندگی اعطاء کرد.
اواخر سال گذشته میلادی اداره مهاجرت یونان به یکی از هشت نظامی فراری ترکیه به این کشور حق پناهندگی اعطاء کرد که در پی آن مقامات آتن به این تصمیم اداره مهاجرت اعتراض کرده و برای بررسی بیشتر، پرونده را به شورای عالی قضایی ارجاع دادند.
شورای عالی قضایی با بررسی مستندات و تکمیل تحقیقات لازم، ضمن رد اعتراض دولت یونان، اعطای پناهندگی به آن نظامی ترک از سوی اداره مهاجرت را تایید و اعلام کرد که این حکم در خصوص سایر نظامیان فراری نیز صادق است و به همین دلیل حق پناهندگی به همه نظامیان ترک گریخته به یونان اعطاء می شود.
بنا بر اعلام رسانه های ترکیه، در پی صدور این حکم، ۴ تن از نظامیان ارتش ترکیه بعد از ۱۸ ماه حبس در این کشور آزاد شدند و تحت تدابیر شدید امنیتی به اقامتگاهی خارج از شهر آتن منتقل شدند.
وزارت خارجه ترکیه در واکنش به این اقدام یونان، با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: شورای عالی قضایی یونان با تایید حکم پناهندگی سلیمان اوزکایناکچی در واقع قوانین حقوق بین المللی را نادیده گرفت و بدین ترتیب در نزد افکار عمومی، یونان به کشوری حامی و پشتیبان کودتاگران ثبت شد.
در این بیانیه همچنین اعلام شد که این تصمیم دادگاه عالی یونان به صورتی عمیق وجدان جامعه ترک را به درد آورد و ترکیه آن را به شدت محکوم می کند و امیدوار است در آینده یونان اشتباهات مشابه این چنینی را تکرار نکند.
هشت نظامی ترکیه پس از کودتای نافرجام ۱۶ جولای ۲۰۱۶ با یک فروند بالگرد نظامی این کشور به جزیره ‘دده آغاج’ یونان در دریای اژه متواری شده و در خاک یونان درخواست پناهندگی کردند.
مقامات عالیرتبه ترکیه در تماس با همتایان یونانی خود به دفعات خواهان استرداد این نظامیان فراری شده و تاکنون موفق به جلب نظر مقامات سیاسی ـ قضایی یونان نشده اند.
ترکیه مدعی است که فتح الله گولن با تشکیل گروهی موسوم به ‘فتو’ و با رخنه در تشکیلات قضایی، نظامی، آموزشی و ارکان دولتی ترکیه، کودتای ۱۵ جولای (۲۵ تیرماه سال ۱۳۹۵) در این کشور را سازماندهی کرده است.
در کودتای ۱۵ جولای سال ۲۰۱۶ ترکیه، ۲۴۹ نفر کشته و ۲ هزار و ۱۹۳ نفر نیز زخمی شدند.
محاکمه عوامل کودتای نافرجام ۱۵ جولای ترکیه با کیفرخواست ۲۵۸۱ صفحه ای تنظیم شده در مرکز ستاد کل ارتش ترکیه علیه ۲۲۱ متهم در مراجع قضایی ترکیه جریان دارد و در آن فتح الله گولن به عنوان متهم ردیف اول معرفی شده است.
وزیر خارجه ترکیه:غرب مانع استرداد نظامیان کودتاچی ترک از یونان شد












