فرودگاه های اردبیل و پارس آباد با توجه به نبود خطوط ریلی، ضعف زیرساخت راه های مواصلاتی و همچنان نبود مجاورت با دریا، بعنوان برقرار کننده خطوط هوایی این استان از لحاظ مختلفی حائز اهمیت هستند. فرودگاه اردبیل با ۱۴ هزار متر مربع فضای پذیرش مسافر، ۲ باند متقاطع، سیستم کمک ناوبری به روز و سیستم های نوین مرتبط از فرودگاه های مهم کشور محسوب می شود.
مرزنیوز به نقل از آزادلو؛ توجه به قابلیت های این فرودگاه می تواند در تقویت خطوط هوایی علاوه بر جابجایی مسافران، زمینه توسعه ارتباطات تجاری بین کشورهای همسایه را نیز افزایش دهد. به گفته مدیرکل فرودگاه های استان اردبیل ۱۰۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات داخلی برای بهسازی باند دوم فرودگاه اردبیل در نظر گرفته شده و با شروع فصل کاری پیمانکار انتخاب شده این پروژه را آغاز خواهد کرد.
فرودگاه اردبیل در شرایط ایده آل است
مدیرکل فرودگاه های استان اردبیل می گوید: زیرساخت های موجود در این فرودگاه در شرایط ایده آل بوده و از بسیاری از زیرساخت های استان اردبیل در رتبه بالاتری قرار دارد.
«فخرالدین هاشمی» در گفت و گو با همشهری اظهار می کند: با وجود اختلاف دمای بیش از ۱۰ درجه ای فرودگاه با شهر اردبیل، بیشتر پروازهای ما دائر بوده و سالجاری کمتر شاهد ابطال پروازهای هوایی از فرودگاه اردبیل بودیم.
وی در رابطه با دلایل مکان یابی نامناسب فرودگاه اردبیل تصریح می کند: چند ویژگی برای احداث فرودگاه در نظر گرفته می شود که یکی از آن ها شرایط آب و هوایی است و ویژگی های دیگر همچون دسترسی بهتر و زمین های مورد نظر اطراف نیز مد نظر قرار دارد.
این مقام مسئول با بیان اینکه فرودگاه اردبیل تمام زیرساخت های مورد نیاز یک فرودگاه استاندارد را دارد، می افزاید: برف روبی و یخ زدایی و همچنین دید کم از عوامل ابطال پروازهای هوایی است که از دلایل اصلی آن وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی هر منطقه ای بوده و هر استان با یکدیگر متفاوت است.
وی اضافه می کند: فرودگاه اردبیل تمام شرایط ایده آل لازم برای برقراری پروازهای بین المللی را دارد اما از ملاک های اصلی پرواز بین المللی وجود زیرساخت در استان و برقراری مراودات تجاری سیاحتی است و در غیراینصورت ایجاد این پروازها منطقی بنظر نمی رسد.
هاشمی در رابطه با فرودگاه پارس آباد نیز می گوید: فرودگاه پارس آباد که پیش از این تنها برای تجهیز کارگاه های کشت و صنعت احداث شده بود، با در نظر گرفتن اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی اکنون به یک فرودگاه کوچک استاندارد تبدیل و در هفته دو بار پرواز در آن دائر است.
فعالیت فرودگاه پارس آباد بعد از ۷ سال
فرماندار پارس آباد نیز در این زمینه به همشهری می گوید: فعالیت فرودگاه پارس آباد پس از ۷ سال اکنون به حالت سابق بازگشته و در هفته ۴ پرواز رفت و برگشت به تهران از آن برقرار خواهد بود.
«اکبر صمدی» اظهار می کند: فرودگاه پارس آباد که قدیمی ترین فرودگاه استان اردبیل است، با توجه ویژه دولت تدبیر و امید و با صرف اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی از حالت فرودگاه کاری خارج و تبدیل به فرودگاه استاندارد شده است.
وی با بیان اینکه وجود این فرودگاه برای تصویب منطقه آزاد موثر خواهد بود، می افزاید: این فرودگاه با توجه به اینکه دشت مغان به لحاظ کشاورزی و صنعتی در شرایط ایده آل قرار دارد، می تواند زمینه توسعه خطوط حمل و نقل هوایی را فراهم کند.
مقام عالی دولت در پارس آباد مغان بیان می کند: فاصله دور این شهرستان با مرکز استان علی رغم اینکه دومین شهرستان پرجمعیت استان است، اهمیت راه اندازی پروازهای فرودگاه پارس آباد را دوچندان می کرد.
تاریخچه فرودگاه های استان اردبیل
سال ۱۳۵۲، مطالعات اولیه ساخت فرودگاه اردبیل که یکی از فرودگاههای فعال در شمال غربی ایران به شمار میرود آغاز شد. کار عملیاتی احداث این فرودگاه در سال ۱۳۵۸ آغاز شد که البته به علت شروع جنگ تحمیلی متوقف شد؛ اما بعد از پایان جنگ در سال ۱۳۶۸ کار احداث فرودگاه دوباره آغاز شد و در سال ۱۳۷۰ به پایان رسید.
این فرودگاه در فاصله ۱۳۱۱ متری از سطح دریا بنا شده است و بهطور میانگین در طول هفته ۶۰ پرواز در آن انجام میشود. فرودگاه پارس آباد مغان نیز به عنوان قدیمی ترین فرودگاه استان اردبیل در سال ۱۳۵۲ تاسیس و در سال ۱۳۸۱ از شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان منفک و تحویل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور شد.
فرودگاه های استان اردبیل در طول زمان های مختلف شرایط مختلفی به خود دیده و گار به مدت چندین سال فعالیت نداشته اند. با این حال قرارگیری فرودگاه استان اردبیل در نزدیکترین محل به کشورهای حوزه قفقاز بر اهمیت آن دوچندان می افزاید، بر این اساس انتظار از مسئولان محلی توسعه این فرودگاه است.