شبهنظامیانی که در عراق میجنگند میگویند اسم چهارمرد، لرزه به اندام داعش میاندازد: حاجقاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس، هادی العامری و قیس الخزعلی
مرزنیوز به نقل از شیعه نیوز،«دیوید کنر» در نشریه فارینپالیسی، از کریم النوری، سخنگوی سازمان بدر، نقل قول میکند که «حاجقاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و هادی العامری، بزرگترین ستارگان در کهکشان شبهنظامیان شیعهای هستند که در بیرونراندن داعش از تکریت نقش داشتهاند.»
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاباسلامی است که درواقع نقش هدایت و رهبری این نیروها را بهعهده دارد و بهطور منظم برای جلب حمایت از متحدان ایران، در خاورمیانه، سفر میکند. ابومهدی المهندس، رهبر گروه شبهنظامی کتائب، وابسته به حزبالله است او در سال١٩٨٣ به دستداشتن در انفجار بمبی در سفارت آمریکا در کویت، متهم شد. هادی العامری، فرمانده سازمان بدر، یکی از بزرگترین و مهمترین گروههای شبهنظامی شیعه در عراق است. قیس الخزعلی نیز فرمانده گروه عصائب اهل الحق، بهمعنای متحدان پرهیزگار است.
این گروهها در روزهای اخیر درگیر جنگ با گروه تروریستی داعش برای آزادیسازی تکریت، بزرگترین شهر سنینشین عراق، هستند. ژنرال مارتین دمپسی روز ١٣اسفند، دربرابر کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا گفت دوسوم از نیروهایی که در نبرد تکریت شرکت دارند، از شبهنظامیان شیعهای هستند که از ایران پیروی میکنند. به گفته او یکسوم دیگر، نیروهای دولت عراق هستند. رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا افزود اگر نیروهای شیعه وابسته به ایران با شایستگی عمل کنند و تکریت را از شر گروه داعش نجات دهند، «این یکموضوع مثبت» در مبارزه با داعش خواهد بود. به گزارش آسوشیتدپرس، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: این علنیترین پشتیبانی ایران از نیروهای عراقی در اشکال مختلف بوده است.
«جیمز کلاپر»، مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا، هم به تلویزیون «سیبیاس» گفته، معتقد است تهران «تعهدی بسیارجدی برای جنگ» با «گروه داعش» دارد و نیروهایی را برای مشاوره به این کشور اعزام کرده است. گفته میشود بیش از ۵۰گروه شبهنظامی شیعی و وابسته به ایران، در عراق فعالیت میکنند. این گروهها بهطور جدی در ارتش و پلیس عراق فعالیت میکنند و بخش زیادی از نیروهای عراق نیز توسط این گروهها آموزش میبینند. بسیاری از این آموزشدیدگان فقط برای بهعقبراندن جهادگرایان سنی بهکار گرفته نمیشوند، بلکه در بسیاری موارد یکگارد پشتیبانی را تشکیل میدهند که از آنها برای کنترل مناطقی که باید تحتکنترل بغداد باشد، استفاده میشود.
سپاه قدس: در سال١٣٥٩ محمدعلی رجایی، رییسجمهور وقت ایران، در گفتوگویی که با نشریه هفتهنامه پیام انقلاب، ارگان وقت سپاه پاسداران، داشت از منافع جمهوریاسلامیایران سخن گفت و تاکید کرد: «نفع جمهوری اسلامی در این است که انقلاب را به دنیا صادر کند.» بدینترتیب پایههای اولیه تشکیل سپاه قدس پیریزی شد. به گزارش هفتهنامه آسمان، از همان زمان جنبشهای آزادیبخش ایران فعالیتهای خود را با محوریت شهید محمد منتظری آغاز کرده و با «برادران لبنانی» دیدارهایی نیز داشتند.
چند شماره بعد، نشریه سپاه پاسداران از «تشکیل سپاه قدس» خبر میدهد و در سرمقاله خود با اشاره به رفتار و کردار مقامات آمریکایی و حمایت آنها از صدامحسین در جنگ تحمیلی ایران و عراق، مینویسد: «اینک به موازات توطئه رسانههای صهیونیستی و امپریالیستی، از سوی انقلاب اسلامی، تشکیل «سپاه قدس» اعلام شده است. تشکیل سپاه قدس، از ارتش کشورهای اسلامی و مردم مبارز آنها، هم عمر کشورهای وابسته منطقه و هم زندگی جنایتبار و ننگین اسراییل را پایان خواهد داد… آنچه بر پیروزی حتمی سپاه قدس نوید میدهد پیروزی رزمندگان اسلام است که در «طریقالقدس» فتحالفتوح آفریدند.» بدینترتیب سپاه قدس با هدف ازبینبردن «رژیم غاصب اسراییل» و اتحاد کشورهای مسلمان تشکیل شد. براساس گزارشها سردار سلیمانی و سپاه قدس ایران در عملیات نظامی علیه داعش در تکریت نقش نظارتی داشته و در آمادهسازی و تدارک نهایی برای حمله به داعش به منظور بازپسگیری شهر عراقی تکریت نقش مهمی ایفا کردهاند.
سازمان بدر: سپاه بدر شاخهای از سپاه پاسداران است که از مجاهدین عراقی ایکه یاران آیتالله سیدمحمدباقر حکیم و آیتالله سیدمحمدباقر صدر بودند، تشکیل شد، افراد این سپاه خود را از فداییان امام خمینی(ره) مینامیدند و مبارزه با رژیم بعثی عراق را جهاد فیسبیلالله میدانستند. این سپاه در عملیات کربلای دو و مقاطع دیگر جنگ هشتساله شرکت داشت.
سپاه بدر در سال ١٣٦١ به وسیله آیتالله هاشمیشاهرودی تشکیل شد و پس از ٣٠ماه، رهبری آن به آیتالله سیدمحمدباقر حکیم منتقل شد. پس از سقوط حکومت صدام، رییسجمهور وقت عراق در سال ٢٠٠٣، سپاه بدر از یک مجموعه نظامی به مجموعه ایسیاسی به نام سازمان بدر تبدیل شد. سازمان بدر هماکنون یک مجموعه سیاسی است که در انتخابات سیاسی نیز فهرست ارایه میکند. بخش نظامی سازمان بدر یکی از آمادهترین گروههای شبهنظامی شیعه در جنگ علیه داعش است. گفته میشود اعضای سپاه بدر در حال حاضر در وزارت کشور عراق نفوذ زیادی دارند.
کتائب حزبالله: تاریخ تاسیس کتائب حزبالله به چهار ماه قبل از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ برمیگردد. بیشتر فرماندهان آن جزو نیروهای مخالف رژیم صدام هستند. این گروه با اینکه جزو مخالفان سرسخت صدامحسین بود، اما با حمله آمریکا به عراق به شدت مخالف بود و پس از حمله نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا به عراق و سرنگونی صدام، جنگ این شبهنظامیان شیعه با نیروهای آمریکایی شروع شد. اولین عملیات کتائب حزبالله علیه آمریکا، مربوطبه تاریخ ٢٣/۱۰/٢٠٠٣ در شهر بغدادو منطقه بلدیات بود که در آن یک نفربر آمریکایی هامر توسط یکبمب کنار جاده هدف قرار گرفته و منهدم شد. این سلسلهعملیاتها تا سال٢٠١١، ادامه داشت. پس از خروج آمریکاییها از عراق و آغاز بحران سوریه، کتائب حزبالله، به سوریه و یاری بشار اسد رفتند. این گروه از توانایی بالای امنیتی و عملیاتی برخوردار است، زیرا هدف آنها از ابتدا نفوذ به سرویسهای اطلاعاتی آمریکا یا عراق بود.
عصائب اهل الحق: عصائب اهل الحق که با نام شبکه خزعلی نیز شناخته میشود، یکی از بزرگترین گروههای شبهنظامی شیعه است که در عراق و سوریه فعالیت میکند. عصائب اهل الحق از نظامیان شیعهای هستند که پس از اشغال عراق بهوسیله آمریکا، در گردانهایی موسوم به «مجامیع خاصه» و به فرماندهی شیخ «قیس الخزعلی» سازماندهی شدند. عصائب اهل الحق سپس در زمان هجوم داعش به عراق، ماموریت دفاع از عتبات عالیات را برعهده گرفت.