سفیر ایران در روسیه بار دیگر بر حق ایران برای خروج از برجام در صورت سودمند نبودن آن برای تهران تاکید کرد و گفت: مواضع ایران و روسیه در مسائل کلیدی جهان با یکدیگر مطابقت دارد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:مهدی سنایی روز سه شنبه در مصاحبه با روزنامه ایزوستیا و در واکنش به این پرسش که ایران تحت چه شرایطی در برجام خواهد ماند؟ این مطلب را بیان کرد.
سنایی افزود: در وهله اول می خواهم خاطرنشان کنم که برجام دو ویژگی دارد، ویژگی نخست به دوجانبه بودن این توافق برمی گردد، این توافق بین المللی است و علاوه بر آن با قطعنامه شورای امنیت تایید شده است.
سفیر ایران در روسیه افزود: از طرفی ایران و سایر شرکت کنندگان در برجام تعهدات معینی را برعهده گرفته اند که باید به آن عمل کنند؛ یکی از شرکت کنندگان در این توافق بطور غیرقانونی از آن خارج شده است، ایران با توجه به موقعیت بین المللی این توافق، از خود خویشتنداری و شکیبایی نشان داد و تاکنون به تعهدات خود درچارچوب آن عمل کرده است.
سنایی ادامه داد: ما علاقه مندیم که به منافع اقتصادی ثبت شده دراین توافق دست پیدا کنیم اما اگر ایران از این منافع بخاطر خروج یکی از اعضای برجام محروم شود، طبیعی است که حق خروج از این توافق را برای خود محفوظ بداند.
به گفته سفیر ایران در روسیه، جامعه جهانی، آمریکا را بخاطر خروج غیرقانونی از این توافق محکوم کرده است و برای همه آشکار است که این تصمیم بر عهده یک دولت و نه شخص قرار داشته است؛ چرا که یک فرد حتی اگر رئیس جمهور کشوری شده باشد نمی تواند توافق هایی که رهبر قبلی این کشور گرفته را نقض کند.
سفیر ایران افزود: دیوان لاهه حکمی را صادر کرد که بر اساس آن آمریکا بخاطر خروج از برجام و وضع تحریم ها علیه ایران محکوم شده است، از طرفی پنج عضو دیگر برجام با حضور ایران بتازگی در سازمان ملل نشست هایی داشتند و گام های بعدی برای پیشبرد این طرح بررسی شد که نشان می دهد پس از خروج آمریکا از برجام، این ایالات متحده بود که منزوی شد.
سنایی در ادامه توضیح داد: ایران عضو مسئولیت پذیر جامعه جهانی است و به تعهدات خود پایبند است این مساله را ۱۲ گزارش پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد.
سفیر ایران افزود: اتحادیه اروپا همچنین تلاش های خود را برای اینکه ساز و کار مالی برای همکاری بازرگانی با ایران تهیه کند، بکار می گیرد؛ این ساز و کار در ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ راه اندازی می شود، روسیه و چین بدون شک نقش بسیار مهمی در روند اجرای برجام بازی می کنند.
وی ادامه داد: نقش فدراسیون روسیه قابل تحسین است، مسکو همواره با قاطعیت بسیار و باشفافیت خواهان اجرای برجام بوده است.
**
سنایی در واکنش به این پرسش که سرانجام تحریم های آمریکا به کجا خواهد رسید؟، گفت: همه تحریم هایی که واشنگتن به دنبال اجرای آنها بود وضع و اعمال کرده و چیزی برای ماه نوامبر (آبان ماه) نمانده است، طبیعی است آن دسته از شرکت های اروپایی که منافع زیادی در آمریکا دارند ایران را ترک کنند به عنوان مثال شرکت توتال؛ اما شمار بسیار زیادی از شرکت ها همچنان در بازار ایران حضور داشته و قصد دارند به فعالیت های خود در این کشور ادامه دهند.
وی افزود: آمریکا باعث شد کمپانی ها شروع به فکرکردن برای پایین آوردن سطح وابستگی خود به اقتصاد آمریکا و دلار این کشور در بلندمدت بکنند؛ در شرایط تحریم نقش شرکت های بزرگ برخلاف شرکت های کوچک و متوسط کاهش می یابد، تحریم خوشایند نیست و در وهله اول بر زندگی افراد عادی تاثیر منفی می گذارد.
سنایی گفت: اما واقعیت این است که شیوه آمریکا بسیاری از کشورهای جهان و حتی دوستان واشنگتن را وادار کرده است که به این فکر بیفتند در وهله نخست بر اقتصاد ملی خود تکیه و از وابستگی به اقتصاد آمریکا دوری کنند.
سفیر ایران در روسیه همچنین گفت: تحریم ها نمی تواند اقتصاد ایران را درهم شکته و عزم ملت ایران و سران این کشور را متزلزل کند؛ بدون شک محدودیت ها تاثیر محدود دارد اما ایران این مسیر را پیموده است. سنایی در ادامه گفت: تهران در وهله اول بر منابع و امکانات داخلی خود تکیه می کند که آن را اقتصاد مقاومتی می خواند، در چنین رویکردی وابستگی از صادرات کاهش می یابد.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر بخش نفتی بیش از ۵۰ درصد درآمدهای بودجه ایران را تامین کرده است، گفت: ما روابط با کشورهای همسایه را گسترش داده ایم و با آنها پیوندهای تاریخی و فرهنگی نزدیک داریم بنابراین تاثیر بر آنها از خارج دشوار است و توسعه روابط با کشورهای همسایه از ویژگی های سیاست خارجی ما کشور ماست.
سنایی ادامه داد: تدابیری که امریکا اتخاذ کرده سرانجام منجر به کاهش صادرات نفت ایران شد اما از طرف دیگر بهای نفت افزایش یافت.
**سنایی در پاسخ به پرسشی درباره احداث خط آهن خزر با مشارکت روسیه نیز گفت: طرحی به نام راهگذر بین المللی شمال -جنوب وجود دارد، این طرح برای همه کشورهایی که با آن در ارتباط هستند منفعت دارد.
وی ادامه داد: متاسفانه در ۲۰ سال اخیر توجه لازم و شایسته به این طرح نشده است حال آنکه باید قبلا اجرا می شد.
سفیر ایران گفت: سران ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در هر دو نشست سه جانبه خود در باکو و تهران بر قاطعیت خود برای تحقق این طرح تاکید کردند به شخصه معتقدم که برای اجرای آن باید چند گام برداشت.
سنایی توضیح داد: اول اینکه هند و برخی کشورهای خلیج فارس باید به امتیازهای اقتصادی این راهگذر بین المللی توجه کنند و در طرف دیگر ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان باید ساز و کاری بیابند که بر اساس آن مشارکت کشورهای علاقه مند به این طرح افزایش یابد.
سفیر ایران ادامه داد: باید کمپانی های حمل و نقل ایران، روسیه و هند و سایر کشورها در این طرح مشارکت کنند، چرا که مسیر راهگذر شمال -جنوب از هند تا سن پترزبورگ را با احداث ۱۶۰ کیلومتر خط آهن باقی مانده تکمیل می کند.
سنایی با بیان اینکه این خط آهن آستارا در جمهوری آذربایجان تا شهر رشت در ایران را دربرمی گیرد، افزود: میان شرکت های راه آهن ایران و روسیه همکاری های فشرده ای در سطح دوجانبه جریان دارد، ما درباره بومی کردن تولید واگن های باری در ایران توافق کردیم و بر روی برقی کردن و توسعه شاخه شرقی راهگذر شمال-جنوب به طول ۴۵۰ کیلومتر کار می کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد که شاخه غربی و شرقی این راهگذر توسعه یابد و همه طرف ها دخیل در آن بتوانند آن را برای اجلاس بعدی آماده کنند.
سفیر ایران این را هم گفت که زمان مشخصی برای بهره برداری از این پروژه تعیین نشده است.
**
سفیر ایران در واکنش به این پرسش که آیا شرکت های هواپیمایی روسیه با توجه به خروج همتایان غربی خود همچون بوئینگ و ایرباس، می توانند جایگزین آنان در ایران باشند، نیز اظهار داشت: ما به دو نوع هواپیمای روسی علاقه مند هستیم که شامل سوخو سوپرجت-۱۰۰ و ام.اس-۲۱ می شود.
سنایی با بیان اینکه هواپیمای ام.اس-۲۱ در مرحله آزمایش قرار دارد و هنوز قابل خرید نیست، یادآور شد: ما نیاز به هواپیماهای نه چندان بزرگ داریم تا در فرودگاه های استان های مختلف ایران فعالیت کنند.
سفیر ایران افزود: در طول سه سال گذشته شرکت های هواپیمایی ایران درخواست هایی را برای خرید از شرکت های تولید کننده سوخو سوپرجت-۱۰۰ به طرف روس ارایه کرده اند اما متاسفانه این شرکت ها باید از صادرکنندگان آمریکایی برخی تجهیزات خود اجازه فروش بگیرند.
سنایی ابراز امیدواری کرد: این مشکل بزودی برطرف شود چرا که موضوع کاهش وابستگی به قطعات آمریکایی مطرح است، طرف ایرانی منتظر است که این مساله بطور نهایی حل شود تا بتواند اقدام به خرید کند.
سفیر ایران در روسیه خاطرنشان کرد: دو تفاهم نامه با شرکت تولید کننده هواپیماهای (مسافربری) سوخو امضا شده است، در خصوص موضوعات هواپیمایی، فضا، احداث نیروگاه های برق و حمل و نقل ریلی عزم راسخ برای توسعه همکاری ها داریم و من امیدوارم که در تمام عرصه های یادشده همکاری ها بطور فعالانه و به سود دو کشور گسترش یابد.
وی به تسهیل صدور روادید نیز اشاره کرد و گفت: در سال های اخیر دو سند در این حوزه امضا شده است و
توافقنامه تسهیل روادید برای کارفرمایان و نمایندگان محافل علمی و فرهنگی امضا به امضا رسیده است.
به گفته سنایی، سند دوم مربوط به لغو نظام روادید برای تورهای گردشگری گروهی است، این تجربه ای است که روسیه با چین بدست آورد.
سفیر ایران گفت: این توافقنامه میان ایران و روسیه در سال ۲۰۱۷ امضا شده است اما هنوز جنبه اجرایی پیدا نکرده است چرا که در ابتدا باید شرکت های گردشگری دو کشور طرح مشترکی امضا کنند و پس از آن به اجرای سند امضا شده پرداخت.
وی گفت: انتظار داریم که طرح مشترک بین سازمان های گردشگری دو کشور بزودی امضا شود، افراد زیادی به من برای کمک به تسهیل صدور روادید مراجعه می کنند، ایرانی ها علاقه زیادی دارند روادید روسیه را با تسهیلات بهتر مثلا در فرودگاه ها دریافت کنند؛ دریافت روادید بلند مدت برای سفر به روسیه از دیگر درخواست های آنهاست.
سنایی اظهار داشت: گردشگران زیادی تمایل دارند که از ایران به روسیه سفر کنند، من امیدوارم که در آینده نزدیک به این هدف دست یابیم و نظام روادید بین دو کشور به طور کامل لغو شود.