مدیر امور همکاری های امنیتی وزارت کشور اظهار داشت: دولت ترکیه طرحی را در سال های اخیر با عنوان «گاپ» در دست اقدام دارد که با ساخت ۱۹ سد بر روی رودهای دجله و فرات که از کوه های آناتولی سرچشمه می گیرند کشورهاي منطقه خصوصاً سوريه و عراق و حتي كشورمان را با چالش های بسیاری خصوصاً چالش امنیتی مواجه خواهد ساخت.
به گزارش مرزنیوز؛ مهدی حسن عباسی در این باره به خبرنگار ما گفت: تنها یکی از سدها به نام سد آتاتورك حجم ذخيره آبي به اندازه چندين سد بزرگ ايران را دارد.
وی افزود: با ایجاد این سدها ورود سطح آب ورودی به کشورهای عراق و سوریه کاهش یافته و خسارت هایی جبران ناپذیر به رودخانه ها، محیط زیست و دامداری و کشاورزی در مناطق پایین دست وارد خواهد آمد و با خشک شدن زمین ها و توسعه بیابان ها در این کشورها شاهد مهاجرت مردم و افزایش ریزگردها در کشورمان خواهیم بود.
مشاور معاون امنیتی وزارت کشور تصریح کرد: از جنبه های زیانبار و قابل تأمل اجرای این طرح مشارکت پشت پرده صهیونیست ها و شرکت های اسرائیلی بوده که انتظار می رود دولت ترکیه پاسخ قانع کننده ای برای عواقب اجرای این پروژه ها داشته باشد.
وی ادامه داد: جنگ هاي داخلي باعث شده تا هیچگونه طرحی برای کنترل و مهار آب و همچنین لایروبی رودخانه ها در دستور کار عراق و سوريه قرار نگیرد و این خود باعث افزایش آلودگی محیط زیست شده است.
حسن عباسی با اشاره به اینکه زمانی بین النهرین مهمترين منطقه كشاورزي عراق بوده، اضافه کرد: اگر دولت عراقی نتواند طی چند سال آینده در خصوص لایروبی رودها اقدام موثری انجام دهد این مقدار آب کمی هم که وارد این کشور می شود نمی تواند طی طریق نموده و کاملاً خشک خواهد شد و تولید و تأمين محصولات غذایی این کشور را با مشکلات فراوانی مواجه خواهد ساخت.
وی اذعان داشت: ترکیه در چند سال اخیر با بحران هایی داخلی و خارجي همچون کودتا، مبارزه با پ.ک.ک و داعش در مرزهای مشترک با سوریه و عراق درگیر بوده است و همه کارشناسان معتقدند که این یک طرحی است که نه تنها در محیط داخلی ترکیه بلکه تأثیرگذاری آن در کشورهای سوریه و عراق در سال های آینده با نرسیدن آب به پائین دست زندگی و معیشت مردم کشورهای عراق و سوریه تحت الشعاع قرار خواهد داد.
مدیر امور همکاری های امنیتی وزارت کشور تصریح کرد: در خصوص مبارزه مشترک با گروه های تروریستی در منطقه و همچنین مبارزه با قاچاق انسان و موادمخدر همکاری بسیار نزدیکی با این کشور داریم اما در خصوص دیواری که طرف ترک در مرز ایجاد می نماید دغدغه ما در رابطه با تغییر توپوگرافی خط مرز بوده و اینکه مشکل زیست محیطی ایجاد ننماید.
وی در پایان ضمن تأکید بر تداوم همکاری دوجانبه ابراز داشت: همکاری های موجود مورد رضایت مسئولین دو کشور است اما تداوم تردد اتباع و کامیون های ایرانی، تعرفه های روی کالاها، قاچاق سوخت، مبارزه با مواد مخدر چالش هایی هستند که در قالب همکاری دوجانبه با پلیس های تخصصی موادمخدر، مرزبانی، پلیس امنیت و اطلاعات ناجا و پلیس مهاجرت در حال پیگیری می باشد تا با توسعه همکاری ها و ارتباط بیشتر دست اندرکاران اجرایی این مسایل و مشکلات مرزی به کمترین حد ممکن رسیده و شاهد مرزهای دوستي و آرام بین دو کشور باشیم.
خبرنگار: محمدنقی دیده بان
سردبیر: فرهاد قنبری
با حضور مدیر امور همکاری های امنیتی وزارت کشور بررسی شد؛چالش های امنیتی و مرزی کشور ترکیه