در پی اظهارات هفته گذشته «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا، در بنیاد هریتیج که به تشریح راهبرد جدید کشورش در برابر ایران پرداخت، بحرین و امارات متحده عربی به عنوان کشورهای عرب جنوب خلیج فارس از موضع جدید دولت ترامپ نه تنها استقبال، بلکه آن را قابل دفاع توصیف کردند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:روزنامه شرق با انتخاب یادداشتی به قلم آزاده بابایی نژاد می نویسد: در همین راستا انور قرقاش، وزیر خارجه امارات، گفت: «تلاش های متحد و یکپارچه، مسیر درستی است که به ایران پوچی اقدامات توسعه طلبانه و تهاجمیاش را نشان میدهد».
وزارت خارجه بحرین نیز اعلام کرد این کشور در رویارویی با تهدیدهای ایران، خود را در یک موضع واحد با آمریکا میبیند. در مقابل هم ۶۰ نماینده مجلس ایران در نامهای سرگشاده به حسن روحانی، رئیس جمهوری، خواستار تجدیدنظر دستگاه دیپلماسی کشور در ادامه روابط دیپلماتیک با امارات شدند.
به نظر میرسد موضعگیری های از این دست، فقط از تیرگی روابط سیاسی حکایت دارد، چراکه روابط اقتصادی دوجانبه در بهترین حالت ممکن است و حجم صادرات دوجانبه از ۱۲میلیارد دلار سال ۲۰۰۷ به ۱۶میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ رسیده که سهم امارات از این میزان، ۱۲ میلیارد و سهم ایران چهار میلیارد دلار بوده، به این ترتیب ایران چهارمین شریک اقتصادی امارات بوده و امارات دومین شریک تجاری ایران پس از چین به شمار میآید. درحالحاضر بیش از ۸۰۰ هزار دانشجو و بازرگان ایرانی در امارات به تحصیل و فعالیتهای اقتصادی مشغولاند، بنا به گزارش هواپیمایی ایران بهطور متوسط هفتهای ۲۰۰ پرواز بین دو کشور انجام میشود که ۵۰ مورد از آنها به شهر دوبی اختصاص دارد.
به باور آگاهان سیاسی، خطمشی اقتصادی و سیاسی دولتهای عرب حاشیه خلیج فارس کاملا از هم جداست و طبق گفته رئیس دولت امارات، تجارت هیچ ارتباطی با سیاست ندارد، با استناد به این رویکرد میتوان دوگانگی را در سیاست امارات یافت.
این کشور یکی از مقاصد اصلی گردشگران ایرانی محسوب میشود که موجب درآمد درخور توجه امارات از سفر گردشگران ایرانی میشود، اما با آغاز دهه دوم قرن بیستویکم میزان بازدید گردشگران ایرانی از این کشور، افت حدود ۳۲ درصدی را تجربه کرده، بااینحال میزان دارایی ۵۰۰ هزار ایرانی ساکن این کشور حدود ۳۰۰ میلیارد دلار برآورد میشود.