آذربایجانی ها نه تنها در شمالغرب کشور بلکه در سراسر میهن و حتی در بسیاری از نقاط جهان افتخارآفرین بوده وو هستند، جناب آقای سید جمال سیدحاتمی اردبیلی الاصل ساکن استان تهران یکی از افتخارآفرینان این استان در عرصه هنر و فرهنگ کشور و در کسوت کارگردانی خالق بسیاری از آثار هنری فاخر می باشند. برای آشنایی بیشتر با این هنرمند به نام کشور گفت وگویی اختصاصی و صمیمانه ای را ترتیب داده ایم که با هم حاصل آن را می خوانیم:
لطفاً به عنوان اولین سووال از بیوگرافی خودتان و اینکه از چه زمانی به این رشته از هنر علاقمند شدید برای مخاطبین این پرتال بگوئید:
برای اولین بار به عنوان دستیار صحنه و دکور دبه نام «بچه های ابری» در سال ۱۳۸۵ ساخته شد که موضوع آن در ارتباط با کودکان بود و در آن سال برنده بهترین فیلم و بهترین بازیگر کودک در جشنواره بین المللی کودک شد که در همدان برگزار می شد.فیلم سینمایی «پناهنده» وارد این عرصه شدم البته قبل از آن چند فیلم کوتاه در ار فیاولین تله فیلم بنده انجمن سینمای جوان کارگردانی کرده بودم. بعدها در فیلم سینمایی «الو الو من جوجوام» و فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و پسرخاله» نیز کار صحنه و دکور کردم تا بالاخره در سریال «سمندون» به عنوان دستیار سوم کارگردان توانستم وارد گروه کارگردانی شده و وظیفه برنامه ریزی را بر عهده گیرم و همزمان فیلم کوتاه نیز کار می کردم و گاهی اوقات هم بعضی از فیلم های کوتاه دوستان را تدوین می کردم.
سال ها دستیار کارگردان و برنامه ریز اساتیدیح چون غلامرضا رمضانی، ممدحسین لطیفی، مجید مجیدی و به خصوص استاد کمال تبریزی بودم در کارهایی مانند «مارمولک»، «آواز گنجشک ها» و «سریال دوران سرکشی»، «شهریار» و «صاحبدلان» و…
تله فیلم «انگشتر» و «اوقات مشترک» کارهای بعدی من بود که در ادامه فیلم سینمایی «لاک قرمز» را کار کردم البته در این میان سریال سرزمین کهن را به عنوان کارگردان دوم کار کردم.
از فراز و نشیب فیلم «لاک قرمز» بگوئید؟
«لاک قرمز» کار سخت و دوستداشتنی بود. موضوع اجتماعی به روزی داشت که داستان بزرگی و جسارت دختران را روایت می کرد. دخترانی که به مانند یک مرد از کیان خانواده شان محافظت می کنند، می جنگند و پیروز می شوند.
سخت ترین بخش تولید «لاک قرمز» پیدا کردن بازیگر نقش اصلی آن بود که باعث شد ماه ها از افراد مختلف تست بگیریم و در نهایت خانم با استعدادی به نام پردیس احمدیه از بین شان شکوفا شد که به خوبی از پس آن نقش سخت بر آمد.
ماجرای سریال «سرزمین کهن» که بعدها به «سرزمین مادری» تغییر نام داد، چه بوده است؟
سریال سرزمین کهن سریال بسیار پرزحمت، فاخر و جذابی بود که با یک سوء تفاهم جلوی پخشش گرفته شد. واقعاً حیف از آن سریال که مردم از دیدنش محروم شدند.
گفتنی ها در مورد سریال سرزمین کهن توسط آقای تبریزی و سایر دوستان گفته شده و رایزنی ها با دوستان بختیاری انجام شده ولی هر بار تلاش کردیم به بن بست خوردیم.
اکنون هر آنچه که در سریال باعث شائبه بود تغییر کرده و مدیران صدا و سیما و نمایندگانی از بختیاری ها نیز آن را دیده اند و تأیید کرده اند و آماده پخش است.
امیدوارم بعدها با توجه به درایت بیشتر مدیران در صدا و سیما پخش آن شروع شده و مردم از هر قومیتی از دیدنش لذت ببرند.
ساخت سریال «محکومین۲» مطرح است تأیید می کنید یا تکذیب؟
بله. چند هفته ای است که فیلمبرداری سریال محکومین (۲) تمام شده است. مجموعه ای ۳۵ اپیزودی است که در مدت ۱۰ ماه فیلمبرداری شد. این کار نیز موضوعی اجتماعی مانند سایر کارهایم دارد و تمرکز بیشتر قسمت ها به طلاق و حکم جایگزین است.
هر قسمت داستانی مستقل دارد که با بازی بازیگران در لوکیشنهای مختلف باید در یک هفته فیلم برداری می شد. همین موضوع باعث شد که کارمان سخت و پیچیده شود. هر قسمت حداقل ۱۰ بازیگر داشت که باید خانم مقدسی به عنوان انتخاب کننده بازیگر هماهنگی های لازم را به عمل می آورد و آقای پورحیدری هم به عنوان طراح صحنه و لباس مجبور بود با کمک دوستان تولید و تدارک لوکیشن را پیدا کنند. واقعاً یک پروژه سنگین شبانه روزی و پرزحمت. که جا دارد از این عزیزان و آقای بهروز مفید تهیه کننده و نویسنده این کار آقای امیر عبدی و سایر دوستان آقای ناظریان (فیلمبردار)، احسان روناسی (طراح گریم)، علی نیازی (صدابردار)، حسین باقریان (مدیرتولید) و مسعود مهدوی (جانشین تولید) تشکر و قدردانی نمایم که اگر زحمات و تلاش های این عزیزان نبود این کار به سرانجام نمی رسید.
ان شاءا… سریال محکومین (۲) از ۲۴ شهریور روی آنتن رفته و امیدوارم که مردم از دیدن آن لذت برده و راضی باشند.
علاقمندان به هنر سینما چگونه می توانند در این عرصه موفق شوند؟
هر کسی که علاقه دارد وارد عرصه هنر شود در مرحله اول باید استعداد هنری داشته باشد و بعد صبر و پایداری و پشتکار لازم دارد تا پیشرفت کند اگر هر یک از این شاخصه ها را نداشته باشد بهتر است که وارد این عرصه نشود چون بعد از مدتی دچار سرخوردگی شده و باید با ناامیدی میدان را ترک کند. بعد از داشتن همه موارد بالا آموزش مرحله دوم کار است و بعد تجربه، تجربه و باز تجربه.
سخن پایانی:
کسی که در سینما فعالیت می کند برای اینکه همیشه رو به پیشرفت باشد باید در مورد جامعه خود و جهان به روز باشد، اتفاقات و روزمرگی مردم را در دنبال کند، نباید از مردم فاصله بگیرد، دائماً باید در حال کتابخوانی و دیدن فیلم به روز باشد و نسبت به اتفاقات اطرافش بی تفاوت نباشد چه از نظر اجتماعی، چه از نظر سیاسی و… . هنرمندی که خانه نشین باشد و همنشینی با مردم را فراموش کند رو به خاموشی است.
مصاحبه: فاطمه سیدحاتمی