در حالی که هیاتی از احزاب کرد عراقی معترض به نتایج انتخابات پارلمانی عراق با ‘برت مک گورک’ آمریکایی در سلیمانیه دیدار کردند نمایندگان دو حزب عمده کرد عراقی سرگرم رایزنی با گروههای عراقی برای مشارکت در دولت جدید عراق می باشند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:هیات شش حزب اپوزیسیون کردستان عراق شامل جنبش تغییر، اتحاد اسلامی کردستان عراق، جماعت اسلامی کردستان عراق، حرکت اسلامی، ائتلاف برای دموکراسی و عدالت روز سه شنبه در سلیمانیه با بریت مک گورک نماینده رئیس جمهور آمریکا دیدار کرده اند.
براساس این گزارش بریت مک گورک همچنین به احزاب مورد اشاره وعده داده است شکایات آنها را در خصوص نتایج انتخابات پیگیری نماید.
این در حالی است که دو حزب دموکرات کردستان عراق با ۲۵ کرسی و اتحادیه میهنی کردستان عراق با ۱۸ کرسی در پارلمان عراق هیاتهایی مجزا روانه بغداد کرده و با ۵ گروه عراقی که دارای بیشترین کرسی هستند دیدار و گفتگو کردند.
فاضل میرانی دبیردفتر سیاسی حزب دموکرات کردستان عراق بااشاره به دیدارهای هیات حزب دموکرات در بغداد اعلام کرد مذاکرات خوبی با گروههای عراقی داشته و آنها محدودیتی برای کاندیداهای نخست وزیری نداشته و به هر فردی که خواسته های کردها را در دولت جدید مد نظر قرار دهد رای مثبت خواهند داد.
همزمان ملابختیار دبیردفتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان عراق نیز در بغداد اظهار داشت حزب متبوعش هیچ محدودیتی برای همراهی با احزاب عراقی در راستای تشکیل دولت جدید عراق ندارد.
هیاتهای دو حزب عمده کرد عراقی همچنین در بغداد با همدیگر دیدار کرده و در خصوص آخرین روند مذاکرات برای تشکیل دولت جدید عراق گفتگو کردند.
مسئولین این دو حزب کرد عراقی تاکید کرده اند که مهمترین خواسته آنها در دولت جدید عراق اجرای ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق (مناطق مورد منازعه اربیل و بغداد) است.
در حاشیه این دیدارها برخی رسانه ها در کردستان عراق اضافه کردند هیات حزب دموکرات کردستان عراق در تلاش برای زمینه سازی برای سفر مسعود بارزانی رئیس حزب به بغداد برای دیدار با احزاب عراقی است.
اگرچه دو حزب عمده کرد عراقی سرگرم رایزنی با احزاب عراقی برای تشکیل دولت جدید عراق هستند اما احزاب معترض به نتایج انتخابات پارلمانی عراق تهدید به بایکوت روند سیاسی عراق کرده اند.
احزاب ششگانه اپوزیسیون کرد روز سه شنبه بار دیگر خواستار برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی در کردستان عراق به ادعای مهندسی آراء در انتخابات ۲۲ اردیبهشت ماه ۹۷، شدند.
این احزاب گفته اند اگر به درخواست های آنها در ابطال نتائج انتخابات پارلمانی در شمال عراق رسیدگی نشود، از روند سیاسی فعلی خارج می شوند.
احزاب اپوزیسیون، دو حزب حاکم (اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق) را به مهندسی آراء انتخابات در سه استان شمالی عراق و مناطق مورد اختلاف از جمله کرکوک متهم می کنند.
در حالی که انتظار می رفت در انتخابات جاری، احزاب اپوزیسیون کرد توفیق بیشتری داشته باشند اما عملا چنین اتفاقی نیفتاد بلکه برخی از احزاب اپوزیسیون مانند جنبش تغییر حتی کمتر از انتخابات ۲۰۱۴ توفیق داشتند.
سهم جنبش تغییر در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۴ در حد ۹ کرسی بود اما در این دوره از انتخابات فقط ۴ کرسی از پارلمان عراق به دست آورده است.
چهارمین دوره انتخابات پارلمانی عراق که در ۲۲ اریبهشت ماه گذشته برگزار شد، فهرست های انتخاباتی ‘سائرون’ (مقتدا صدر) با ۵۴ کرسی، الفتح (هادی العامری) با ۴۷ کرسی، النصر (حیدر العبادی) با ۴۲ کرسی در رتبه اول تا سوم قرار گرفته اند.
دولت قانون (نوری المالکی) با ۲۶ کرسی، دمکرات (مسعود بارزانی) با ۲۴ کرسی، الوطنیه (ایاد علاوی) با ۲۰ کرسی و جریان حکمت (سید عمار حکیم) با ۱۹ کرسی در رده های بعدی قرار گرفته اند.
در این دوره از انتخابات ۲۸ فهرست و حزب سیاسی توانستند به پارلمان راه پیدا کنند.
پنچ گروه سیاسی شیعه در این دوره از انتخابات، نیز با پیشتازی در انتخابات مهمترین گروه های مطرح برای تشکیل ائتلاف بزرگ سیاسی و شکل گیری دولت آینده هستند.
انتظار می رود که گروه های دیگری از کردها و اهل سنت، بعد از مشخص شدن چارچوب ائتلاف بزرگ سیاسی جدید، برای مشارکت در تشکیل دولت آینده، به ائتلاف بپیوندند.
طبق قانون اساسی عراق، بزرگترین فراکسیون پارلمان حق دارد دولت آینده را تشکیل دهد.