بسیاری از کارشناسان نسبت به اتفاقات و تحولات اقتصادی سال ۱۴۰۰ با امید به گشایشهای سیاسی خوشبین هستند، اما تاکید آنان بر این است که این موضوع نباید موجب واردات بی رویه و توقف داخلیسازی شود و دستاوردهای تولیدکنندگان در این عرصه را بر باد دهد.
از جمله صنایع موفق در این عرصه، صنعت قطعهسازی خودرو است که با امید به رفع تحریمها و گشایشهای اقتصادی، برنامههای زیادی برای سال آینده در نظر گرفته و قراردادهای متعددی نیز با شرکتهای خودروسازی منعقد کرده است. دکتر بابک کریمخان، مدیرعامل شرکت پیک افروز غرب در گفت و گو با دنیای سرمایه گذاری به واکاوی وضعیت این صنعت پرداخت که ماحصل آن از نظر خوانندگان ارجمند میگذرد:
از ابتدای سال جاری تاکنون چه برنامههایی را به منظور توسعه فعالیت خود انجام دادهاید؟
از مهمترین اقدامات شرکت پیک افروز غرب میتوان به تامین تمامی خطوط شرکت ایرانخودرو در زمینه غلطکها و تسمه سِفتکُنهای خودرو اشاره کرد. مشارکت این شرکت در تامین قطعات خودروهای جدید تارا و شاهین و همچنین مشارکت در تولید تسمه، پولی میل لنگ و تسمه سفتکن خودروهای سنگین موتور ۴۵۷ در شرکت ایدم از جمله فعالیتهای این شرکت در سال ۱۳۹۹ بوده است. شرکت پیک افروز غرب در زمینه افتر مارکت اقدامات موثری انجام داده و علاوه بر پوشش کامل تمامی غلطکها و تسمه سفتکنهای خودروهای سواری ساخت داخل در زمینه تولید تسمه و ارائه مجموعههای کیت تایمینگ و کیت دینام نیز اقدامات خوبی انجام داده است. ناگفته نماند که تامین تسمه سفتکنها و تسمههای خودروهای دیزل با تنوع ۷۰ محصول در موتورهای بنز، ولوو، اسکانیا، رنو، مان، هوو از جمله فعالیتهای جدید این شرکت در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.
برای گسترش بازار محصولات این شرکت چه برنامههایی دارید؟
با توجه به وجود شبکه بینالمللی ترانزیت کالا و همچنین اشتراک ناوگان ما با ناوگان حملونقل کشورهای همسایه، شرایط بسیار خوبی برای صادرات قطعات خودروهای دیزل وجود دارد، از اینرو برای ورود به بازارهای خارجی بسیار امیدوار هستیم، هرچند که نقل و انتقالات ارزی، پیچیدگیهای خاص و موانع متعددی دارد. کشورهای “CIS” مشترکالمنافع، عراق، روسیه و پاکستان از مهمترین بازارهای هدف صادراتی برای عرضه قطعات دیزلی مورد نیاز صنعت حملونقل میباشند که البته مقصد بسیار جذابی هم برای محصولات شرکت پیک افروز غرب به شمار میروند. نگاه مثبت به توسعه بازار داخلی و رشد تقاضا در قطعات یدکی خودروهای سواری و تجاری نیز، پیشبینی افزایش تولید را در سال آینده نوید میدهد.
چه میزان از محصولات این شرکت در سال جاری به فروش رفته است؟
هرچند میزان فروش شرکت پیک افروز غرب در سال ۱۳۹۹ تا دو برابر فروش سال قبل پیش رفت، اما به دلیل شرایط ویژه کرونا و نوسانات نرخ ارز، میزان فروش کاهش یافته تا این شرکت بهرغم موفقیت در فروش محصولات خود، طی سه ماه اخیر با رکود ۷۰ درصدی تقاضای افتر مارکت مواجه گردد که امیدوارم با ثبات نرخ ارز و ایجاد تعادل واقعی عرضه و تقاضا، شرایط بهتری را در سال آینده تجربه کنیم.
با توجه به مشکلات کنونی، وضعیت اقتصاد کشور در سال ۱۴۰۰ را چطور ارزیابی میکنید؟
اقتصاد کشور تابع شرایط سیاسی است که این موضوع به دیدگاههای سیاستمداران، ارتباطات جهانی و نهایی شدن برجام بستگی دارد. در صورت به نتیجه رسیدن برجام و ایجاد رونق اقتصادی، تولید نیز افزایش مییابد و شاهد تحولات مثبتی در صنعت خودروسازی خواهیم بود. باید یادآوری کنم که رفع تحریمها نباید ما را به وضعیت سالها پیش و واردات بی رویه برگرداند و نتایج و دستاوردهای داخلیسازی را بر باد دهد. رونق اقتصادی باید همگام با ادامه داخلیسازی و افزایش تولیدات ملی باشد و این امر نیز در گروی عزمی ملی است. با این حال بنده پیشبینی میکنم که با توجه به انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰، مدیریت فعلی و آتی کشور به ثبات وضعیت اقتصادی اصرار داشته و حداقل طی یک سال آینده، تغییر خاصی در کشور ایجاد نشود.
و سخن آخر…
از شما و تمام همکاران در ماهنامه دنیای سرمایهگذاری که فعالیت قابلتوجهی برای انتشار اخبار حوزه خودرو داشتهاند، تشکر میکنم و امیدوارم انتشار نقطه نظرات کارشناسان و فعالان اقتصادی صنعت خودرو، زمینهساز حل مشکلات این حوزه باشد.
خبرنگار: مصطفی حاتمی
مدیرعامل شرکت پیک افروز غرب تاکید کردافزایش تولید داخلی با ایجاد رونق اقتصادی