رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قائمشهر وقوع انفجار براثر حفاری غیرمجاز در منطقه گردکوه این شهر را تکذیب کرد .
مرزنیوز به نقل از ایرنا:محسن باستانی روز دوشنبه گفت: هیچگونه حفاری غیرمجاز و استفاده از مواد انفجاری برای این منظور در تپه گردکوه صورت نگرفته است .
وی ادامه داد : تمام مطالبی که در این خصوص در فضای مجازی منتشر شد شایعه است و خبری از حفاری در این منطقه نیست .
برخی شبکه های اجتماعی، انفجار شامگاه یکشنبه در منطقه سمنادشت قائمشهر را به دلیل حفاری غیر مجاز به برخی افراد برای رسیدن به آثار باستانی تپه گردکوه نسبت دادند.
رئیس اداره میراث فرهنگی قائمشهر در پاسخ به این پرسش که شبکه های مجازی ادعا کردند که حفاری غیر مجازی نیز اخیرا در این تپه انجام شد ، اظهار داشت : هیچگونه حفاری در این منطقه انجام نشد.
وی اضافه کرد : تیم حافظت از آثار باستانی به صورت مداوم و شبانه روزی از تپه باستانی گردکوه مراقبت و حفاظت می کنند تا آثار باستانی احتمالی در این منطقه مصون بماند .
نخستین کاووش تپه باستانی گردکوه در سال ۱۳۸۷ انجام شد که در آن مرحله اسکلت ، ظروف و اشیای متعلق به هزاره سوم در محل کشف شده بود .
کارشناسان میراث فرهنگی در آن زمان قدمت آثار کشف شده در این تپه را بیشتر از پنج هزار سال برآورد کردند ، آثاری که به گفته باستانی بعد از انجام کاووش به دلیل نبود موزه ای در قائمشهر ، به گنجینه ساری منتقل شد .
** انفجار نامشخص از نارنجک تا شهاب سنگ
انفجار شی نامشخص حوالی نیمه شب گذشته در منطقه سمنادشت قائمشهر علاوه بر ایجاد لرزش شدید در بسیاری از مناطق این شهر حفره ای به عمق ۴۰ سانتی متر در وسعتی سه متر مربع در آسفالت محل انفجار ایجاد کرد.
اولین گمانه زنی در فضای مجازی در باره این انفجار ، سقوط شهاب سنگ بود و استدلال مطرح کنندگان این گمانه زنی هم صدا شدید انفجار بوده است که در تمامی مناطق شهری قائمشهر شنیده شد.
برخی از افراد نیز از احتمال ترک برداشته شدن خود به خودی آسفالت ، انفجار نارنجک و دیگر مواد انفجاری سخن به میان آوردند ولی شاهدان عینی که بلافاصله در محل حضور یافتند اعلام کردند که هیچ اثری از شی منفجر شده مشاهده نکردند .
گمانه زنی در باره ارتباط انفجار با محوطه باستانی گردکوه تازه ترین شایعه ای است که در قائمشهر رواج یافته است و در صورتی که مسئولان به سکوتشان ادامه دهند ، گمانه زنی های بعدی از راه خواهد رسید.
** تپه گردکوه
محوطه باستانی تپه گردکوه اولین بار توسط موسی درویش روحانی در دهه ۱۳۵۰ شناسایی شد و اولین فعالیت علمی باستان شناسی بر روی این محوطه در سال ۱۳۸۷ بود که گمانه زنی برای تعیین حریم بخش شمالی محوطه صورت گرفت .
در پی این گمانه زنی که از فاصله ۱۲۰ متری از عرصه اثر آغاز شد در ۶ گمانه به ابعاد ۱.۵ در ۱.۵ متر و به فاصله ۱۰ متر از یکدیگر ، آثاری از اوایل دوران اسلامی قرون میانه اسلامی ، شامل آجر فرش ، دیوار ، تنور و گور بدست آمد .
در سال ۱۳۸۸ ، گروهی از باستان شناسان سازمان میراث فرهنگی به سرپرستی عبدالمطالب شریفی و با همکاری سرلک و مهدی عابدینی به مدت ۲ ماه کاوش باستان شناسی گسترده ایی در تپه بزرگ این محوطه انجام دادند. باتوجه به یافته های کاوش باستان شناسی در این محوطه از عصر آهن ۲ تا دوره تیموری بدون وقفه سکونت داشته اندکه از یافته های مهم این کاوش دیوار خشتی عظیم با ارتفاع ۲۵ متر مربوط به دوره عصر آهن ۳ است که به اعتقاد سرپرست کاوش احتمالا محوطه گردکوه در عصر آهن قلعه عظیمی بوده است .
همچنین در حین کاوش ۲ قبر مربوط به عصر آهن و ۱۰ قبر مربوط به دوره اسلامی نیز یافت شد و بابررسی سطحی که در اطراف زمین های تپه انجام گرفت سفال هایی از دوره های مختلف تاریخی به دست آمده است .
تپه گردکوه در سال ۱۳۸۲ به شماره ۸۸۰۳ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است .
حریم ۶۰ هکتاری این تپه در سال ۱۳۹۰ ثبت شد که البته پیش از ثبت این حریم ، از سوی اهالی مورد تجاوز قرار گرفت و ساخت و ساز در این حریم انجام شد .