به نظر می رسد با اوج گرفتن شکاف میان احزاب کرد بویژه احزاب حاکم در کردستان عراق حتی امکان ائتلاف انتخاباتی میان دو حزب اصلی هم میسر نشده است و حزب دموکرات مجبور شده اعلام کند بشکل انفرادی در رقابت های انتخاباتی شرکت خواهد کرد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا، حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی پس از آن که نتوانست حتی با متحد دیرینه خود حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق برای تشکیل فهرست انتخاباتی مشترک به توافق برسد، اعلام کرد به صورت انفرادی در رقابت های انتخابات پارلمانی و شورای استانی عراق (اردیبهشت ۹۷) شرکت می کند.
یک شبکه کردی وابسته به حزب دموکرات به نقل از معاون مسوول بخش انتخابات در حزب دموکرات آورده است که این حزب تصمیم گرفته است که به صورت یک فهرست انتخاباتی مستقل در انتخابات شرکت کند.
‘فیان صبری’ علت این امر را عدم حصول توافق بین احزاب سیاسی کرد برای تشکیل یک فهرست انتخاباتی واحد عنوان کرده است.
این بدان معنا است که عملا ائتلاف سیاسی دو حزب حاکم کرد شمال عراق، نیز دچار از هم پاشیدگی شده و حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق جدا از حزب دموکرات کردستان عراق وارد کارزار انتخابات خواهد شد.
پیش از این نیز سه حزب اپوزیسیون کرد (جنبش تغییر، جماعت اسلامی و ائتلاف دمکراسی برای عدالت)، خروج خود را از ائتلاف همپیمان کرد اعلام کرده بودند و به طور مشترک یک فهرست انتخابی مشترک به نام ‘ائتلاف میهن’ تشکیل دادند.
حزب اتحادیه اسلامی کردستان عراق نیز بعد از مشاهده از هم پاشیدگی بیت کردی، روز یکشنبه گذشته اعلام کرد که به صورت انفرادی در انتخابات آینده شرکت می کند.
در پی از هم پاشیدگی اردوگاه کردی در انتخابات آینده عراق، برخی از این احزاب ابراز امیدواری کرده اند که حداقل بتوانند در مناطق مورد منازعه (میان اربیل و بغداد) به اتفاق نظر برسند و یک فهرست انتخابی ارائه کنند اما به نظر می رسد اختلافات و بی اعتمادی اینقدر زیاد است که در این حد نیز نتوانستند به توافق برسند.
ناخرسندی احزاب اپوزیسیون کرد از احزاب حاکم بر شمال عراق به ویژه آنچه ‘انحصارگری حزب دموکرات کردستان عراق در قدرت’ نامیده اند، باعث شده است که این سه حزب مخالف کرد، حتی در این مناطق از ائتلاف با احزاب حاکم کردستان عراق خودداری کنند.
درنتیجه حصول توافق برای تشکیل یک فهرست واحد انتخابی در مناطق مورد اختلاف، حزب دموکرات کردستان عراق، روز گذشته (دوشنبه) هواداران خود را در مناطق مورد مورد منازعه (بخش هایی از استان های کرکوک، دیاله، نینوا و…) به عدم مشارکت در انتخابات (تحریم) دعوت کرده است.
بعد از مشکلات و بحران های اقتصادی، سیاسی و امنیتی که به باور احزاب کرد، حزب مسعود بارزانی در نتیجه اصرار بر تجزیه عراق از طریق همه پرسی سوم مهرماه ۹۶، بر سر کردستان عراق آورده است، هنوز مشخص نیست تا چه اندازه، فراخوان حزب بارزانی مورد توجه شهروندان کرد در مناطق مذکور قرار می گیرد.
این درحالی است که دیگر احزاب کرد عراقی همچنان هواداران خود را به ویژه در کرکوک (مهمترین منطقه مورد اختلاف) به مشارکت گسترده در انتخابات فراخوانده و از آنها خواسته اند که اشتباه گذشته را تکرار نکنند.
احزاب کرد شمال عراق در طول سه دوره انتخابات گذشته با وجود همه اختلافات سیاسی داخلی که با هم داشتند، همواره با یک فهرست انتخاباتی واحد در انتخابات سراسری عراق شرکت کرده اند و این نخستین و در عین حال بالاترین سطح واگرایی میان آنان تلقی می شود.
ائتلاف کردها در پارلمان عراق در حال حاضر دارای بیش از ۵۰ کرسی از مجموع ۳۲۸ کرسی پارلمان است.
حزب دموکرات کردستان عراق همچنین گفته است که حاضر به ائتلاف با هیچ فهرست انتخاباتی شیعه یا اهل سنت در حال حاضر نیست و ائتلاف با این فهرست های انتخاباتی را به بعد از پایان انتخابات و مشخص شدن نتایج آراء جریان های مختلف سیاسی موکول کرده است.
اوج شکاف میان احزاب حاکم؛ حزب بارزانی در انتخابات هم تنها ماند