صدای پای بهار می آید و مردم گلستان در آستانه نوروز با پختن شیرینی، فراهم کردن سوغات و پاکیزه کردن شهرهای خود آماده استقبال از گردشگرانی شده اند که افتخار داده و این استان را برای سفر و گشت و گذار انتخاب می کنند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا،در استان مرزی گلستان به عنوان یکی از قطبهای تفرجی کشور، انواع گردشگری در بخش کشاورزی با مزارع سرسبز و طلایی، تاریخی با آثار باستانی جهانی، آبی و ساحلی با توجه به همجواری با دریای خزر، کوهستانی با ارتفاعات و مناظر زیبای طبیعی در جوار سلسله جبال البرز، مذهبی با امامزاده ها و بقاع متبرکه و روستایی با دهکده های تاریخی و گردشگری را میتوان در آن یافت و مهمتر از همه این که جاده های گلستان محل عبور زایران امام رضا (ع) است که در مواردی شب را نیز در این استان بیتوته کرده و مردم استان میزبانی زایران ثامن الحجج را برعهده دارند.
گلستان با جمعیت حدود یک میلیون و ۸۵۰ هزار نفری، ایرانی کوچک است که اقوام مختلف کشور را با فرهنگ، آداب و رسوم و جلوه های زیبای دیگر همچون رنگین کمانی در بر گرفته و هم اینک در روزهای آخر سال در حال فراهم کردن امکانات برای گردشگران بوده و چشم انتظار هموطنانی است که خسته از کار و تلاش در سال اقتصاد مقاومتی و مدیریت جهادی، این منطقه را برای سفر و اقامت چند روزه انتخاب کرده اند.
نگارستان ایران در نقشه گردشگری کشور به علت دارا بودن مناظر بدیع و چشم اندازهای طبیعی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و به علت موقعیت جغرافیایی و قدمت تاریخی جاذبه های گردشگری متعدد مانند برج های تاریخی میل گنبد (بزرگترین برج آجری جهان) و میل رادکان، مدارس و تکایای باستانی، مقبره مشاهیر، تپه های باستانی، کاخ های قدیمی، غارها و کاروانسراها، پارک های جنگلی از جمله پارک بین المللی گلستان، آبشارها، چشمه سارها، جنگل و تالاب های بین المللی، گل فشان ها، دهکده های ییلاقی و از همه زیباتر تنها جزیره ایرانی خزر یعنی آشوراده را دارد.
گفته می شود که گلستان در ایام نوروز افزون بر ۱۵ میلیون گردشگر و مسافر دارد که در استان اقامت کرده و یا از آن عبور می کنند.
گلستانی های فارس، ترکمن، سیستانی و دیگر اقوام ساکن آن همچنین قبل از سفر گردشگران سوغات آنها را فراهم می کنند که شامل صنایع دستی همچون جاجیم، هنرصنعت های دستی، بافته های ابریشمی رامیان، قالیچه و پشتی ترکمن بوده و نیز ماهی، خاویار، حلوا اماج، نان شیرینی، زنجبیلی، نون عیدی (کلمبو)، قُطاب، پشت زیک (کنجدی) بابتو، پادرازی، حلوا گردویی، نان بهارهٔ تورشو چُرَگ، نان کاک و نان شیرمال می باشد.
رنگ های زیبای رنگین کمان نگارستان ایران در قالب شهرها و روستاهای چهارده شهرستان بندرگز، کردکوی، بندرترکمن، گمیشان، آق قلا، گرگان، علی آباد، رامیان، آزادشهر، گنبدکاووس، مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوه تپه در کنار هم قرار گرفته و قبل از آغاز سال نو ما با معرفی کوتاه هریک گذری به این مناطق داریم.
* بندرگز
ابتدا از غرب گلستان و بندرگز آغاز می کنیم؛ این شهرستان در منتهی الیه غربی و در فاصله ۴۲ کیلومتری مرکز استان (گرگان) و در حاشیه جاده تهران – ساری – گرگان واقع شده است، جمعیتی بالغ بر ۴۸۲۲۷ نفر و وسعتی در حدود ۳۱/۲۳۹ کیلومترمربع داشته و شامل دو شهر بندرگز و نوکنده و چندین روستا است.
جاذبه های گردشگری آن در راستای دریا، جنگل، اماکن تاریخی و صنایع دستی تعریف شده و از جمله مراکز دیدنی آن اسکله توریستی، ساحل دریا، چشمه قلقلی، توسکا چشمه، چشمه بلبل، جنگل باغو، جنگل وطنا، خلیج گرگان، سیکاپل، جرکلباد، امامزاده حبیب الله و امامزاده سفید چال و امامزاده علیرضا و بازار هفتگی سه شنبه بازار است.
صنایع دستی شهرستان بندرگز شامل گلیم بافی، نمدمالی، سوزن دوزی است.
امامزاده حبیب الله نوکنده در مسیر جاده بین المللی تهران – گرگان روبروی جاده روستای لیوان شرقی، امامزاده علیرضا سرطاق در همین مسیر در روستا سرطاق، مسجد محمدیه بندرگز در خیابان شهید اسدی عرب، مسجد امام حسین (ع) در مسیر جاده بندرگز – بندرترکمن – جنب ره بند باغو کناره واقع شده اند.
اسکله و بازارچه بندرگز نیز در ضلع شمالی این شهر واقع شده و از جاده آسفالته برخوردار است و امکاناتی همچون بازارچه، رستوران و آلاچیق برای استراحت موقت گردشگران دارد.
پارک جنگلی باغو، جر کلباد، سیکاپل، امامزاده اسماعیل، چشمه قلقلی از دیگر جاذبه های گردشگری این شهرستان است.
بندرگز و سواحل آرام آن با امکانات تفریحی، اقامتی و رفاهی مناسب بخشی از جاذبه های گردشگری در این شهرستان است.
اسکله و فراهم بودن امکان پرداختن به انواع ورزش های آبی و قایق سواری، ماهیگیری بخشی از امکانات ساحل این شهر را تشکیل می دهند.
۴۰ کیلومتر نوار ساحلی بندرگز در فاصله حدود سه کیلومتری از جاده اصلی تهران – گرگان – مشهد واقع است.
* شهرستان کردکوی
این شهرستان در فاصله ۲۷ کیلومتری گرگان و در غرب استان گلستان واقع است، افزون بر ۷۵ هزار نفر جمعیت و مساحتی در حدود ۹۴/۸۱۸ کیلومتر مربع دارد.
کردکوی در قسمت جنوب شرقی خلیج گرگان قرار گرفته و از شمال به بندرترکمن، از جنوب به نواحی جنگلی بخشی از رشته کوه های البرز شرقی و استان سمنان، از غرب به شهرستان بندرگز و از شرق به گرگان محدود شده است.
چشم اندازهای طبیعی زیبا و اماکن تاریخی و صنایع دستی موقعیت گردشگری مناسبی را برای این شهرستان بوجود آورده است.
از صنایع دستی کردکوی می توان به حصیربافی، نمد مالی، بافتن چادر شب و جوراب و دستکش پشمی اشاره کرد.
بخشی از مناطق گردشگری و باستانی این شهرستان نیز شامل منطقه حفاظت شده جهان نما، روستای ییلاقی درازنو، پارک جنگلی امام رضا (ع)، برج رادکان، شهر قدیمی تمیشه و دیوار تمیشه، قلعه شاه نشینی، قلعه تاق و غارهای ˈیخچال، گنج خانه، اژدر غار، جهان نما، امامزاده روشن آباد، امامزاده النگ، امامزاده چهار کوه، جاده شاه عباسی و آبشار دوآب و بازار هفتگی آن یکشنبه بازار است.
شهر قدیمی تمیشه و دیوار آن در غرب روستای سرکلاته خرابشهر از توابع شهرستان کردکوی قرار دارد و به صورت تپه های پست و مرتفع دیده می شود.
فاصله این محوطه تا مرکز شهرستان کردکوی حدود ده کیلومتر بوده و دیدن آن برای علاقه مندان به آثار تاریخی و قدیمی خالی از لطف نیست.
برج رادکان دیگر بنای تاریخی این شهرستان نیز در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب کردکوی و در نزدیکی روستای رادکان واقع است.
پارک زیبا و جنگلی امام رضا (ع) کردکوی نیز در چهار کیلومتری جنوب این شهر و با امکاناتی همچنین آبخوری، سرویس بهداشتی، مبلمان و کمپینگ قرار دارد.
از سوی دیگر دهکده ییلاقی درازنو در ارتفاعات جنوب شرقی کردکوی و در ۳۵ کیلومتری این شهر با جاذبه هایی همچون کلبه های چوبی و آب و هوای مناسب واقع است.
آبشار دو آب (دِ او – De Ou) از دیگر جاذبه های این منطقه بوده که در ۵ کیلومتری جنوب شهر کردکوی و در دامنه کوه که پوشیده از درختان متنوع جنگلی است، واقع می باشد.
این آبشار به دو آب معروف است «دِ» به معنی عدد ۲ و «او» به معنای آب است، چرا که در این منطقه دو رودخانه جریان دارد که از ارتفاعات البزر سرچشمه گرفته و پس از طی مسافتی در دل جنگل در نقطه ای به نام «دِ او» به یکدیگر می پیوندند و آبشار دو آب را بوجود می آورند.
ارتفاع این آبشار حدود ۱۴ متر است، آنچه که موجب مزید این آبشار شده، راه دسترسی به آن است، چرا که تمام افراد با هر گروه سنی می توانند به آن دسترسی داشته باشند، جاده دسترسی به آن آسفالته و با ۲ کیلومتر راه خاکی همراه است.
فضای اطراف آبشار زیبا و ترنمی که از ریزش آرام آب از بلندی کوه و زمزمه حرکت آب رودخانه بوجود می آید، آرامش بخش روح و اعصاب بیننده بوده و یک مکان مناسب برای گذران اوقات فراغت خانواده ها می باشد.
* بندرترکمن
بندرترکمن که از شهرهای غربی استان گلستان است، در فاصله ۴۰ کیلومتری از گرگان واقع شده و افزون بر ۶۱ هزار نفر جمعیت و مساحتی در حدود ۴۱/۲۹۱ کیلومتر مربع دارد.
این شهرستان با وجود جاذبه های طبیعی مانند دریا، جزیره آشوراده و صنایع دستی ترکمن، یکی از مهمترین مراکز گردشگری استان محسوب می شود.
صنایع دستی این شهرستان قالی، قالیچه و پشتی ترکمنی، سوزن دوی، زیورآلات و نمدمالی است.
از مهمترین مناطق گردشگری و تاریخی شهرستان ترکمن می توان از جزیره آشوراده، اسکله توریستی ساحل دریا، میدان سوارکاری ،پادگان روسها، زیارتگاه بهاءالدین نفشبندی و آرامگاه آق امام نام برد.
بازارچه مرزی در کنار ساحل و بازار هفتگی دوشنبه بازار، پادگان روس ها واقع در جزیره آشوراده، زیارتگاه بهاءالدین نقشبندی در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شرقی بندرترکمن و از همه مهمتر آشوراده در فاصله ۲ کیلومتری شهر و در دل آب و بازارچه ساحلی از جاذبه های گردشگری این شهرستان محسوب می شوند.
آشوراده در مرکز شبه جزیره میانکاله واقع شده و تنها جزیره ایرانی دریای خزر محسوب می شود و به دلیل برخورداری از جاذبه های منحصر به فرد، یکی از قطب های مهم گردشگری شمال کشور است.
آشوراده با آب و هوای معتدل در حاشیه ساحل و غرب بندرترکمن از شمال به دریای خزر، از شرق به تنگه ای باریک موسوم به چپق اوغلی و از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله بوده و از جنوب به خلیج گرگان منتهی می شود.
جزیره آشوراده در برخی منابع تاریخی به عنوان مجمع الجزایر آشوراده که متشکل از سه جزیره بوده نیز آمده است و گفته می شود با بالا آمدن سطح آب دریای خزر هر دو جزیره کوچک انتهای آن در آب فرو رفته و هم اینک تنها یک جزیره باقی مانده است.
این جزیره تا سال ها قبل با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از هزار نفر سکنه داشت که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشه وری و ماهیگیری مشغول بودند، اما با وقوع سیل در سال ۱۳۷۲ خالی از سکنه شد.
آشوراده در سال ۱۳۵۴ جزو نخستین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت شد، در همین حال در کنوانسیون جهانی رامسر در زمره تالاب های مهم دنیا قرار گرفت و سومین اهمیت این منطقه بدلیل بحث پناهگاه حیات وحش است که در تمام ایام سال میزبان انواع پرندگان می باشد ضمن اینکه ۴۰ درصد خاویار ایران نیز در نزدیکی این جزیره به دست می آید.
پوشش گیاهی این جزیره بوته های تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در آن زندگی می کنند.
تماشای صیدماهیان خاویاری، اسکله، بازارچه ساحلی و تاسیسات بندرترکمن از دیگر جاذبه های این ناحیه از استان گلستان است.
طرح گردشگری آشوراده نیز که در توسعه اقتصادی و اجتماعی استان گلستان تاثیرگذار است، در قالب تفاهمنامه ای بین دو سازمان حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امضا و اجرای آن در سفر آذر ماه ۹۳ رییس جمهوری به استان گلستان اعلام شد.
براساس این تفاهمنامه قرار است ۱۰ درصد این جزیره به منطقه گردشگری و توریستی تبدیل شود.
در سال های گذشته گردشگران و مسافران روزانه با قایق از ساحل بندرترکمن به آشوراده منتقل و گردش یکروزه داشته و برمی گشتند، اما امسال فرماندار بندرترکمن از اجرای طرح اسکان مسافران نوروزی برای نخستین بار در آشوراده خبر داد و گفت: مکان های اقامتی گردشگران در این جزیره با ظرفیت ۱۸۰ تخت آماده سازی شده است.
مرجان نازقلچی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: مساحت چهار هکتاری اردوگاه ملی دانش آموزی بندرترکمن در جزیره آشوراده و سالن بزرگ آن محیطی زیبا و آرام بوده و برای اسکان مسافران نوروزی در نظر گرفته شده است.
به گفته وی، در قالب این طرح مسافران نوروزی با تعرفه اسکان در مدارس، در این جزیره زیبا اقامت خواهند کرد.
* شهرستان گمیشان
این شهرستان ساحلی و بندری در فاصله حدود ۵۰ کیلومتری از مرکز استان گلستان واقع بوده و دارای حدود ۶۰ هزار نفر جمعیت و مساحت ۱۲۸۵ کیلومتر مربع است.
وجود آثار تاریخی و تپه های باستانی، نشان از فرهنگ و تاریخ دیرینه این شهرستان دارد، این منطقه نقطه آغاز دیوار تاریخی گرگان به شمار می رود که تا شرق گلستان ادامه یافته است.
صنایع دستی شهرستان گمیشان بیشتر تولید قالیچه، قالی، گلیم، نمد، پشتی، روسری ترکمنی، جاجیم و فرش های دستباف است که علاوه بر ایجاد اشتغال برای زنان و دختران ترکمن نقش مهمی در صادرات کشور دارد.
از سوی دیگر وجود آبزیان گوناگون و بویژه ماهیان خاویاری در سواحل این شهرستان، زمینه فعالیت شرکت های تعاونی خاویاری پره را فراهم کرده است و با سرمایه گذاری و بهره برداری صحیح می توان علاوه بر ایجاد فرصت های شغلی، صادرات این محصول را نیز توسعه داد.
از مناطق گردشگری و باستانی این شهرستان، تالاب گمیشان، گل افشان نفت لیجه، بافت قدیم شهر گمیشان، موزه مردم شناسی، دیوار تاریخی گرگان و قیزلر قلعه و نیز سه شنبه بازار است.
تالاب بین المللی گمیشان یک زیستگاه منحصر به فرد با وسعت بیش از ۲۰ هزار هکتار است که ۱۴ هزار هکتار آن جزو مناطق شکار، صید و تیراندازی ممنوع سازمان حفاظت محیط زیست به شمار می رود.
گمیشان یک تالاب ساحلی محسوب می شود و طیف گسترده ای از گونه های مختلف پرندگان همچون مرغابی، غاز، قو، پلیکان، باکلان، پرستوی دریایی، سلیم، کاکایی، چنگر، اگرت، خوتکا، گیلان شاه به آن مهاجرت می کنند.
همچنین تعداد گونه های موجود که دارای زمستان گذرانی یا زادآوری در تالاب هستند، حدود ۱۱۰ گونه برآورد می شود.
همه ساله این تالاب میزبان تعداد زیادی از پرندگانی نیز است که از نیمکره شمالی به مناطق جنوبی مهاجرت کرده و ماه ها در این تالاب ها می مانند و دوباره برای جوجه آوری به وطن اصلی خود باز می گردند.
مهاجرت پرندگان از اواسط پاییز آغاز و پرندگان از عرض های بالاتر و نواحی شمالی سیبری به تالاب بین المللی گمیشان می آیند.
از مهمترین گونه های موجود در تالاب گمیشان می توان به گونه های باارزشی مانند پلیکان، فلامینگو و قو که جزو گونه های حمایت شده و نیز پلیکان پاخاکستری و عقاب دریایی دم سفید که از جمله گونه های در خطر انقراض به شمار می روند، اشاره کرد.
* آق قلا
شهرستان آق قلا که در ۱۵ کیلومتری شمال گرگان و در کنار رودخانه گرگان رود قرار گرفته دارای جمعیتی بالغ بر ۱۰۹ هزار نفر و وسعتی در حدود ۵۲/۱۷۶۳ کیلومترمربع است.
از صنایع دستی مردم این منطقه می توان قالی، قالیچه و پشتی ترکمن، زیورآلات، ساخت دو تار سنتی و سوزن دوزی را نام برد.
اماکن دیدنی و گردشگری این شهرستان شامل میدان اسب دوانی، گل افشان قارینیارق، پل تاریخی آق قلا و دیوار دفاعی گرگان و پنجشنبه بازار است.
از جمله آثار تاریخی و دیدنی این شهرستان پل آق قلا بر رودخانه گرگانرود در داخل شهر و سد وشمگیر در ۲۷ کیلومتری شمال شرقی آن است.
بیشتر ساکنان شهرستان های آق قلا، بندرترکمن و گمیشان در استان گلستان را هموطنان ترکمن تشکیل می دهند.
پل تاریخی آق قلا از بناهای دوران صفویه است که بر رودخانه گرگانرود ساخته شده و در حدود ۱۸ کیلومتری شمال گرگان قرار دارد، این اثر ثبت شده به طول حدود ۷۰ متر، عرض گذرگاه چهار متر و ۳۰ سانتی متر و حداکثر ارتفاع ۱۴ متر از سطح آب یکی از نمونه های منحصر به فرد در این منطقه است.
* گرگان
گرگان مرکز استان گلستان شهری زیبا و نگینی در طبیعت چشم نواز شمال ایران با وسعت ۸۱/۱۶۱۵ کیلومترمربع و جمعیتی حدود ۵۰۰ هزار نفر با جاذبه های فراوان طبیعی و تاریخی و یکی از مناطق سیاحتی و میعادگاه دوستداران طبیعت و تاریخ است.
آثاری که متعلق به دوران قبل از تاریخ از نقاط مختلف این شهرستان از جمله تورنگ تپه و شاه تپه به دست آمده نمایانگر حضور دیرینه انسان در این منطقه و نشان دهنده تمدن آن در هزاره ششم پیش از میلاد است.
نام قدیم آن هیرکانیا بوده و مرکز ایالت هیرکانی در زمان اشکانیان بوده است.
مرکز گلستان دارای جاذبه های زیبای گردشگری مشتمل بر کوهسارها، دره ها، رودخانه ها، آبشارها، چشمه سارها و جنگل های سرسبز می باشد.
از جمله پارک های جنگلی و گردشگری آن ناهارخوران، النگ دره، قرن آباد، شصت کلاته، قرق و گرمابدشت بوده و پارک شهر، سدنومل، آب گرم و آبشار دوقلوی زیارت، هزارپیچ، بازار نعلبندان، چهارشنبه بازار و دهکده های توریستی زیارت و شاهکوه از دیگر نقاط دیدنی این شهرستان است.
بلندترین ارتفاعات شهرستان گرگان با ۳۵۰۰ متر و از نقاط دیگر دیدنی و باستانی و مذهبی آن کاخ آغامحمدخان، کاخ موزه سلطنتی، موزه گرگان، مسجد جامع، مدرسه عمادیه، بافت قدیم شهر و خانه تقوی، کبیر و باقری و تکایای محلات قدیمی، کاروانسراهای سنگی، قزلق، دیملو، رباط سفید و حمام قدیمی (سفره خانه سنتی)، تورنگ تپه، شاه تپه، خرگوش تپه، قلعه خندان، نرگس تپه است.
همچنین امامزاده اسحق (نور)، امامزاده عبدالله، نه تن، مرادبخش، محسن، بی بی هور بی بی نور، طیب قرن آباد در این شهرستان واقع بوده و سوغات و ره آورد سفر به این منطقه علاوه بر قالی، قالیچه، جاجیم و منسوجات و صنایع روستایی، شیرینی های محلی حلوا اماج، نان خرمایی، زنجبیلی، نانک(پادرازی) است.
از دیگر مکان های گردشگری گرگان بازارچه قیصریه است که دایمی بوده و در زمینه تولید و عرضه محصولات صنایع دستی فعالیت دارد.
این بازارچه در فضایی به مساحت ۱۸۰۰ مترمربع با ۸۰ غرفه درخیابان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان واقع است.
در این بازارچه هنرمندان با ارایه محصولاتی چون بافته های داری، انواع رودوزی های سنتی، صنایع چرم سازی، نگارگری، انواع البسه محلی استان، ملیله کاری، کاشی سنتی، قلمزنی، منبت، معرق، مشبک، سفال، شیشه گری و نساجی سنتی فعالیت دارند.
از سوی دیگر کاروانسراهای قزلق، دیمه لو، رباط سفید، کاخ آغا محمدخانی، ارتفاعات روستای ییلاقی شاهکوه، جنگل رنگو و توسکستان، سد کوثر، امامزاده عبدالله، شاهزاده قاسم، امامزاده نه تن، تکایای پاسرو، نعلبندان، میخچه گران و میدان عباسعلی از دیگر دیدنی های این شهرستان است.
پارک جنگلی و گردشگری ناهارخوران گرگان واقع در حدود هشت کیلومتری از مرکز این شهر، از اولین محل های بازدید مسافران ورودی به مرکز استان گلستان است.
ناهارخوران از هوای مطبوع و ملایمی در مقایسه با دیگر مناطق شهر برخوردار است، به مرور زمان و با افزایش جمعیت و وسعت شهر گرگان از حدود ۲۰ سال قبل فاصله بین مرکز شهر و ناهارخوران به خیابانی عمومی و پررفت و آمد تبدیل شده و اکنون یکی از خیابان های طولانی و اصلی گرگان و مسیری برای پیاده روی و تفریح مردم و گردشگران در ایام مختلف سال است.
* علی آباد
این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۱۳۲ هزار نفر وسعتی حدود ۱۹/۱۱۶۰ کیلومتر مربع داشته و در فاصله ۴۰ کیلومتری از شرق گرگان واقع است و بدلیل جاذبه های طبیعی و تاریخی و صنایع دستی متنوع از جمله مراکز عمده گردشگری در استان گلستان است.
شغال تپه از کهن ترین یادگار استقرار بشر در شهر علی آباد کتول واقع است و به دوران تاریخی تعلق دارد.
از صنایع دستی این شهرستان می توان به قالی بافی، نمدمالی، بافت پارچه های ابریشمی و پشمی، خورجین دوزی و چادر شب بافی و سوزن دوزی و نواربافی و لباس های محلی کتول اشاره کرد.
از مراکز مهم باستانی و گردشگری این شهرستان آبشار زیبای کبودوال و پارک جنگلی کبودوال، دهکده های ییلاقی، افراخته، زرین گل الستان و سیاه مرز کوه، ارتفاعات شاهوار، چلچلی ذخیره گاه های جنگلی افرا تخته، پونه آرام، زرین گل و سورکش و زیستگاه های مارال، ذربین و سرخه دار و زیستگاه انحصاری سرونوش، رودخانه و دهانه زرین گل، دهنه زیبای محمد آباد، امامزاده الازمن، معصوم آباد، شیخان و هشت امامزاده دیگر است.
همچنین نرگس تپه شیرین آباد، قزقلعه و توران گلین و بازار هفتگی علی آباد کتول، نوع لباس و موسیقی محلی برخی از اقوام از دیگر توانمندی های گردشگری این شهرستان است.
کمتر مسافری در سفر به استان گلستان و شهر علی آبادکتول از دیدن آبشار تمام خزه ای و زیبای کبودوال چشم می پوشد، در محوطه جنگلی اطراف این آبشار صدای آب در سکوت جنگل جلوه های زیبایی از خلقت خدا را نشان می دهد.
منطقه و آبشار خزه ای کبودوال، واقع در ۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر علی آبادکتول از تفرجگاه های عمومی استان گلستان است.
* رامیان
رامیان از نظر طبیعی به دو قسمت جلگه ای و کوهستانی تقسیم می شود، رامیان، دلند و خان ببین از شهرهای تابعه این شهرستان است، براساس آخرین سرشماری جمعیتی بالغ بر ۸۲ هزار نفر و وسعتی در حدود ۷۳/۷۸۰ کیلومترمربع دارد.
این شهرستان در فاصله ۷۵ کیلومتری از شرق گرگان مرکز استان گلستان دارای جنگل های غنی و چشم اندازهای زیبا و کم نظیر است.
مهمترین اماکن گردشگری و تاریخی این رامیان چشمه گل رامیان و سرخه کمر، غار شیرآباد، قلعه ماران، پارک جنگلی آهنگران، پارک جنگلی دلند، دهکده توریستی پاقلعه. آبشارهای شش گانه شیر آباد -جوزک و ارتفاعات ییلاقی پشمکی، بادو، النگ و پاقلعه هستند.
همچنین امامزاده پیرخان ببین. امامزاده قاسم دلند و بقعه متبرکه بی بی حلیمه خاتون، امامزاده پیر بی بی، امامزاده قاسم، مسجد سادات، تپه های سنجران، باقر آباد، توران فارس، انجیلو، نقارخانه، مدرسه و کاخ رضا شاهی و حمام قدیمی اروج و مسجد سادات، قلعه محمود، قلعه نور، قلعه کافر و قلعه امیرخان از دیگر دیدنی های رامیان است.
صنایع دستی رامیان عبارت از ابریشم بافی، تهیه منسوجات ابریشمی از جمله لباس های محلی، حوله، دستمال و چادر شب بوده و بازار هفتگی رامیان سه شنبه بازار می باشد.
از جمله محصولات کشاورزی شهرستان توت فرنگی، گندم، شالی، محصولات باغی و صیفی است.
باغ تاشته، اردوگاه تفریحی انجیلو چشمه، ارتفاعات ییلاقی بادو اولنگ، روستای ییلاقی پاقلعه و ارتفاعات قلعه میران، ارتفاعات ییلاقی و چشمه پشمکی، چشمه نیلبرگ، چشمه سید کلاته و دیو چشمه از دیگر مناطق گردشگری این شهرستان است.
چشمه گل رامیان نشانگر بسیاری از زیبایی های طبیعی این منطقه است، این چشمه که به صورت یک استخر طبیعی بیضی شکل به طول و عرض ۹۰ و ۸۰ متر و گودی آن ۴۴ تا ۸۰ متر است، در ۶ کیلومتری جنوب شهر رامیان قرار دارد و به دلیل این که آب آن از عمق زمین می جوشد منظره بسیار زیبایی دارد.
گفته می شود گل رامیان از چشمه های آهکی است که نمی توان برای آن عمق معین و مشخص بیان کرد اما مساحت تقریبی آن حدود ۵ هزار و ۶۵۸ متر مربع است.
از نظر مطالعات زمین شناسی و جغرافیایی طبیعی، چشمه گل رامیان از جمله چاله های بیضی شکل است که نیمرخ آن شبیه یک طشت بوده و در نتیجه یک نقطه فرونشست در سطح تشکیلات آهکی به وجود آمده است.
پوشش گیاهی اطراف گل رامیان را درختان بلوط و درختچه های ولیک تشکیل می دهند، این ناحیه یکی از زیستگاه ها و ذخیره گاه های درختان زربین (سرو کوهی) است.
در این استخر طبیعی در برخی از ماه های سال انواع گونه های ماهیان شامل ماهی سفید رودخانه ای، سیاه ماهی نیز دیده شده است.
* آزادشهر
این شهرستان در فاصله ۷۷ کیلومتری شرق گرگان در محل تلاقی مسیرهای گرگان – گنبدکاووس – شاهرود – مشهد و نیز مسیر تهران – گرگان – مشهد واقع شده و دارای چشم اندازهای طبیعی و تاریخی بسیاری است.
این شهرستان مساحتی در حدود ۷۴/۸۷۲ کیلومترمربع و جمعیتی بالغ بر ۹۳ هزار نفر دارد و از جاذبه های گردشگری، فرهنگی و مذهبی آن بقعه متبرکه امامزادگان آق امام که بر بلندای تپه ای زیبا و مشرف بر منطقه دیدنی آزادشهر واقع شده است.
پارک جنگلی شهرداری، پارک شبنم نوده خاندوز، بافت قدیم روستای فارسیان، کاخ پهلوی (خوش ییلاق)، پل غزنوی و زائرسرای امام هشتم از دیگر مناطق دیدنی و امکانات برای گردشگران است.
بازار هفتگی آزادشهر، شنبه بازار و صنایع دستی این شهر شامل ابریشم بافی، تهیه منسوجات ابریشمی و لباس های محلی می باشد.
* گنبدکاووس
گنبدکاووس بزرگترین شهرستان استان گلستان از لحاظ وسعت با مساحتی حدود ۳۲/۵۰۷۱ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۳۰۲۱۸۵ نفر در فاصله ۹۸ کیلومتری گرگان است و با توجه به سکونت قومیت های مختلف در آن رنگین کمانی از اقوام را تشکیل داده است.
مهمترین مراکز گردشگری و باستانی این شهرستان شامل بلندترین برج آجری جهان به عنوان میل گنبد، تالاب های بین المللی آلماگل، آلاگل و آجی گل، بازارچه مرزی اینچه برون، یاریم تپه، گبری قلعه، شهر باستانی جرجان، امامزاده یحیی بن زید و بقعه دانشمند هستند.
همچنین شهر قدیم جرجان و بخشی از دیوار گرگان در محدوده این شهرستان واقع است.
بازار هفتگی آن جمعه بازار بوده و از صنایع دستی این شهرستان قالی بافی، گلیم بافی، پلاس، دوتارسازی، زیورآلات، سوزن دوزی، رنگرزی و نمدمالی و از شیرینی های محلی این منطقه تاتارچرک و بیشمه است.
برج قابوس، بلندترین برج آجری جهان و یکی از بی نظیرترین یادمان های برجسته معماری ایران در دوره اسلامی است که در مرکز شهر گنبدقابوس و در ۳ کیلومتری بازمانده شهر قدیم جرجان مرکز حکومت آل زیار قرار دارد.
این برج روی تپه ای به بلندی ۱۵متر قرار گرفته و به سال ۳۹۷ هـ . ق به عنوان یادمان شمس المعالی قابوس بن و شمگیر ساخته شد.
ارتفاع این برج ۵۵ متر و با احتساب بلندی تپه در مجموع ۷۰ متر از سطح زمین است؛ برج یا میل گنبدکاووس بیش از هزار سال، سرفرازانه سر به آسمان کشیده و تمدن کهن مردم این دیار را رخ جهانیان می کشد، این بنا از چهار بخش تشکیل شده که شامل پی و صفه بنا، سردابه، بدنه و گنبد مخروطی می شود و ارتفاع بنا ۵۵ متر، بدنه بنا تا مخروط سقف ۳۷ متر و دارای ۱۰ ترک است.
این بنای باشکوه به دستور قابوس بن وشمگیر، مشهورترین پادشاه آل زیار که به گفته یاقوت حموی، هم جنگجویی بی همتا و هم ادیبی فاضل بود، ساخته شد.
* مینودشت
این شهرستان در ناحیه شرقی استان گلستان در دنباله دامنه کوههای البرز شرقی در فاصله ۱۱۶ کیلومتری از گرگان واقع شده است.
مساحت این شهرستان حدود ۵۷/۱۵۷۶ کیلومترمربع و جمعیت آن بالغ بر ۱۳۴۳۱۱ نفر است.
نام قدیم مینودشت حاجیلر بوده، این شهرستان با توجه به مناظر طبیعی، تفریحگاه های زیبا، وجود آثار باستانی، صنایع دستی و تولید ابریشم و تولید عسل یکی از جاذبه های گردشگری گلستان محسوب می شود.
از جمله اماکن گردشگری و باستانی شهرستان مینودشت شامل جنگل باقرآباد و فارسیان، تنگه چهل چای، آق چشمه، ماهی پران، دشت حلقه، غارهای مبارک آباد، سیدرشید، فرنگ، وکیارام، ماران کوه، کهنه حمام و امامزاده جعفر(ع) است.
قدیمی ترین بقایای حضور انسان که در استان گلستان شناخته شده در غار کیارام بدست آمده است که به دوره پارینه سنگی میانه (موسترین) تعلق دارد.
بازار هفتگی مینودشت سه شنبه بازار می باشد و از صنایع دستی آن گلیم بافی، قالی بافی و چادر شب بافی سوزن دوزی و ابریشم بافی و سراجی نمدمالی را می توان نام برد.
همچنین دشت حلقه بعنوان وسیع ترین سایت باستانی استان گلستان که ۳۳۸ هکتار وسعت دارد در این شهرستان قرار گرفته است.
یکی از زیبایی های این شهرستان منطقه جنگلی باقرآباد است که در مسیر جاده بین المللی تهران – گرگان – مشهد واقع می باشد.
این منطقه سرسبز از جاذبه های طبیعی شهرستان مینودشت به شمار می رود که به صورت اردوگاه در اختیار آموزش و پرورش مینودشت قرار دارد و برای استراحت به مسافران نوروزی توصیه می شود.
آبشار حسینا، در ۲۱کیلومتری شهر مینودشت قرار دارد، حسینا نام روستایی است که در مجاورت آن چشمه ای وجوددارد و در مسیر خود با ایجاد آبشارهای کوتاه و بلند تا ارتفاع ۲۰متر و غارهای آهکی، مناظر دیدنی خلق کرده است.
آبشار لولوم نیز در نزدیکی روستای لولوم و در بخش مرکزی مینودشت قرار دارد برای دسترسی به آبشار باید از کنار شهرک صنعتی که در جاده بین المللی تهران – گرگان – مشهد واقع است، عبور کرد.
ارتفاع این آبشار نزدیک به ۵۰متر می باشد که چشم انداز زیبای آن باعث جذب علاقه مندان به طبیعت در این منطقه می شود.
* کلاله
این شهرستان در منتهی الیه شرقی استان گلستان در فاصله ۱۳۶ کیلومتری از گرگان واقع است.
کلاله با وسعت ۴۳/۱۷۵۲ کیلومترمربع و جمعیتی بالغ بر ۱۰۶۹۴۸ نفر شامل دو بخش مرکزی و پیشکمر می باشد.
از جمله مراکز گردشگری طبیعی و آثار تاریخی این شهرستان چشمه زاو، آق سو، زیارتگاه خالد بن سنان (خالد نبی) و مزار باستانی آن و زیارتگاه امام زاده عبدالله و سه کارگاه کاوش باستان شناسی در دیوار تاریخی گرگان به نام های قره دیب، یساقلیق و کارگاه قره سیر( کرگز) است.
بازار هفتگی کلاله یکشنبه بازار می باشد و از صنایع دستی آن می توان به گلیم بافی، قالی بافی، ابریشم بافی، چادر شب بافی و پلاس اشاره کرد.
همچنین از مناطق قدیمی ودیدنی این شهرستان زیارتگاه خالد بن سنان است که در فاصله ۵۵ کیلومتری شمال شرقی کلاله واقع شده و از مشرق به کوه های باباشملک و از شمال، جنوب و غرب به هزار دره اطراف پیوسته است.
مجموعه تاریخی و فرهنگی خالد نبی در شرق استان گلستان هر ساله پذیرای زایران و گردشگران داخلی و خارجی بوده و شامل زیارتگاه خالد نبی (ع)، بقعه عالم بابا، بقعه چوپان عطا، گورستان و چشمه خضردندان است.
براساس برخی آمارها هر سال ۷۰تا ۸۰هزار زایر و گردشگر داخلی و همچنین ۲۰گروه گردشگر و محقق خارجی از این زیارتگاه دیدن می کنند.
این مجموعه از مشرق به کوه های باباشملک و از شمال، جنوب و غرب به هزاردره منتهی می شود.
مجموعه خالد نبی بر فراز قله کوه گوگجه داغ واقع شده که حدود ۷۰۰متر از سطح دریا ارتفاع و از این حیث نیز چشم اندازی بی بدیل دارد.
حضرت خالد نبی از پیامبران تبلیغی و نیز طبق اعتقادات رایج عالم بابا پدر همسر خالد نبی و چوپان عطا یکی از اولیای گمنام او است که همگی آنها در منطقه بخصوص در بین ترکمن ها مورد توجه و احترام هستند.
در حاشیه بنای خالد نبی گورستان عظیمی روی تپه ماهور اطراف وجود دارد که همگی دارای سنگ مزارهای ایستاده هستند که از نظر فرم و تزیینات با دیگر سنگ مزارهای شناخته شده در منطقه متفاوت است.
در این گورستان بیش از ۶۰۰سنگ مزار ایستاده تا ارتفاع حداکثر دو متر دیده می شود. در سال ۸۰گورستان خالد نبی و مجموعه های وابسته به آن توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
زیارتگاه خالد نبی به صورت بنایی مسقف با پلان چهار ضلعی و تعدادی پنجره و در ورودی است که در ورودی بقعه دارای قوس هلالی و پنجره ها و در ورودی فلزی ساده است که هیچ کتیبه یا نقش تزیینی در آن دیده نمی شود.
سقف آرامگاه از بیرون گنبدی مدور سبزرنگ است و داخل بقعه فقط قبری ساده به شکل قبرهای پشته ای به ارتفاع حدود ۱.۵متر دیده می شود که فاقد کتیبه تاریخی است، همچنین سقف بقعه روی دو ستون فلزی استوار شده است.
در داخل زیارتگاه روی قبر پارچه سفیدی کشیده شده که روی آن نوار و تکه پارچه های رنگی به صورت افقی دوخته شده است.
در نزد ترکمن ها سنتی وجود دارد که براساس آن زمانی که فرد جوان تازه ازدواج کرده فوت شود، برای وی علاوه بر سنگ مزار نماد خاصی از پارچه های سفید که روی آن نوارهای رنگی دوخته شده قرار می دهند.
در اطراف بقعه خالد نبی همچنین تعدادی اتاق و زایرسرا برای اقامت و استراحت زایران و یک باب مسجد و تعدادی سرویس بهداشتی و آب انبار ساخته شده است.
ترکمن ها به این آب انبارها لاری می گویند، آب آن از باران تامین و به وسیله شیروانی و لوله ها به داخل مخزن هدایت می شود.
یکی دیگر از بخش های این مجموعه بقعه عالم بابا با بنایی ساده و چهار ضلعی است که در هر ضلع آن یک پنجره وجود دارد که پنجره ضلع جنوبی آن تبدیل به مدخل ورودی به اتاق هلالی است.
سقف و گنبد بقعه عالم بابا به صورت نوک تیز و شش ضلعی در مرکز سقف ساخته شده است و در داخل آن فقط صورت قبری ساده بدون کتیبه دیده می شود.
کمی دورتر از زیارتگاه خالد نبی و بر سر قله هزار دره شمالی بقعه چوپان آتا (عطا) وجود دارد که به صورت بنایی ساده، مسقف با پلان چهار ضلعی ساخته شده و هر ضلع آن یک پنجره با قوس هلالی دارد که پنجره شمالی تبدیل به مدخل شده و گنبد بقعه فلزی به صورت نوک تیز شش ضلعی در مرکز سقف ساخته شده و دارای کمربندی است.
همچنین در مجاورت زیارتگاه خالد نبی چشمه آبی وجود دارد که بیشتر در فصل بهار جریان دارد.
* گالیکش
این شهرستان محل تلاقی سه استان گلستان، خراسان شمالی و سمنان و به عنوان گلوگاه استان در منتهی الیه شرقی آن بشمار می آید.
گالیکش که مدت طولانی از شهرستان شدن آن نمی گذرد، از شمال به کلاله وگنبدکاووس، از جنوب به استان سمنان، از شرق به استان خراسان شمالی و شهرستان بجنورد و از غرب به مینودشت محدود و متصل می شود.
این شهرستان در فاصله ۱۲۳ کیلومتری از شرق گرگان واقع شده، مساحت آن حدود ۱۰۰۰ کیلومترمربع و جمعیت آن بالغ بر ۶۰ هزار نفر است.
شهرستان گالیکش با توجه به مناظر طبیعی، تفریحگاه های زیبا، وجود آثار باستانی صنایع دستی و تولید ابریشم و تولید عسل یکی از جاذبه های گردشگری استان گلستان محسوب می شود.
از جمله اماکن گردشگری و باستانی گالیکش می توان به پارک ملی گلستان، آبشارهای لوه، آق سو، گلستان، موزه های حیات وحش وتاریخ طبیعی پارک ملی گلستان، آق چشمه، چشمه لال، ماهی پران، دشت حلقه، غارهای ˈمبارک آباد، سیدرشید، فرنگ، وکیارام اشاره کرد.
بازار هفتگی گالیکش جمعه بازار است و از صنایع دستی آن گلیم بافی، قالی بافی و چادر شب بافی سوزن دوزی و ابریشم بافی و سراجی نمدمالی را می توان نام برد.
* مراوه تپه
شهرستان مراوه تپه، در شرقی ترین نقطه استان گلستان واقع می باشد که از لحاظ موقعیت جغرافیایی از طرف شمال به کشور ترکمنستان و از شرق به خراسان شمالی و از غرب به بخش داشلی برون شهرستان گنبدکاووس و از طرف جنوب به کلاله (جنگل گلستان) منتهی می شود.
مساحت شهرستان حدود ۳۰۶۰ کیلومتر مربع بوده و جمعیت آن بالغ بر ۵۰ هزار نفر بوده و دارای ۲ بخش مرکزی و گلیداغ است.
از اماکن گردشگری مراوه تپه می توان به آرامگاه مختومقلی فراغی، مدرسه دینی سید قلیچ ایشان، آرامگاه ابوالقاسم جرجانی و آل خان بابا اشاره کرد.
آبشارهای بالی قایه – شارلوق. چشمه ساوه از اماکن طبیعی این شهرستان بوده و وجود پسته، انار، انجیر، زرشک وحشی نیز از سرمایه های خدادادی مراوه تپه محسوب می شود.
گندم، شالی، آفتاب گردان، زیره از استعدادهای کشاورزی و قالی ترکمن، نمد، گلیم بافی، پوستین دوزی از صنایع دستی مهم شهرستان مراوه تپه است.
مختومقلی فراغی بزرگترین شاعر ایرانی ترکمن است که در اشعار خود بیشتر به مسایل اجتماعی و سیاسی می پرداخت.
وی در سال ۱۱۱۲ هجری شمسی در روستای حاجی قوشان در شمال شرق گنبدکاووس به دنیا آمد؛ پدرش دولت محمد آزادی از شاعران سرشناس قرن دوازدهم ترکمن و گوگلان و مادرش ارازگل از طایفه گوکلان، تیره گرکز بودند.
تحصیلات ابتدایی و زبان های فارسی و عربی را نزد پدر خود آموخت، سپس برای تحصیل به مدرسه شیرغازی در خیوه رفت و پس از آن سفرهای دیگری نیز به بخارا، افغانستان و هندوستان داشت.
بر پایه برخی منابع، مختومقلی در سال ۱۱۶۹ هجری شمسی در کنار چشمه اباساری در دامنه کوه سونگی داغ درگذشت که او را در کنار روستای آق تقه در ۴۰ کیلومتری غرب مراوه تپه (شمال شرق استان گلستان) و در جوار آرامگاه پدرش به خاک سپردند.
و نیز باید گفت جمعیت تقریبی یک میلیون و ۸۵۰ هزار نفری گلستان در سطح ۱۴ شهرستان شامل ۲۹شهر، ۲۵ بخش و ۵۶ دهستان در قالب افزون بر ۹۰۰روستا زندگی می کنند.
بخشی از زیبایی گلستان به دلیل جغرافیای طبیعی آن است که شامل سه بخش کوهستانی، دامنه ای و جلگه ای تقسیم شده و از نظر آب و هوایی دارای اقلیم مدیترانه ای و نیمه بیابانی است.
کشاورزی از محورهای اصلی فعالیت اقتصادی مردم استان است و در کنار آن دامداری، شیلات، صنایع تبدیلی و صنایع دستی از رونق مناسبی برخوردار است.
از محصولات عمده کشاورزی و غیرکشاورزی منطقه می توان به گندم، پنبه، دانه های روغنی، غلات، توتون، برنج، ماهی، خاویار، انواع صنایع دستی اشاره کرد.
* آماده سازی گلستان برای میزبانی مسافران
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با اشاره به عبور سالانه ۱۵ تا ۱۷میلیون نفر مسافر و گردشگر از استان، بر تبدیل این منطقه به مقصد گردشگری تاکید کرد و گفت: این اقدام علاوه بر رونق اقتصادی زمینه ساز اشتغال جوانان است.
ابراهیم کریمی همچنین از فعالیت کمیته های ۱۲گانه ستاد تسهیلات سفر در استان خبر داد.
جانشین فرماندهی انتظامی گلستان نیز از فعالیت ۵۳ ایستگاه انتظامی، پلیس راه و پلیس راهور در ایام تعطیلات نوروز ۹۴ خبر داد و گفت: طرح نوروزی و ترافیکی ناجا، از ۲۵ اسفند آغاز و تا ۱۵ فروردین ۹۴ ادامه خواهد داشت.
سرهنگ علی اکبر جاویدان تامین نظم و امنیت را رسالت اصلی ناجا دانست و افزود: علاوه بر نیروهای داخلی، از ۸۰۰ نیروی کمکی مراکز آموزشی نظامی و ۵۰۰ پلیس افتخاری در طرح نوروزی استفاده خواهد شد.
مهدی میقانی مدیرکل حمل و نقل و پایانه های گلستان با اشاره به آمادگی دو هزار و ۲۵۰ دستگاه خودروی ناوگان حمل و نقل عمومی برون شهری برای ارایه خدمات به مسافران نوروزی اظهار داشت: فعالیت ۶۰ خودروی امدادی، دو مرکز معاینه فنی خودرو، ۲۸ دستگاه تردد شمار و ۱۶ دوربین نظارت تصویری از دیگر اقدامات این اداره کل در ایام نوروز ۹۴ است.
قاسم محمدی مدیر ستاد اقامه نماز گلستان با یادآوری فعالیت شبانه روزی ۲۰ مسجد بین راهی، نمازخانه های جایگاه های سوخت از ارایه چای و قند رایگان به مسافران در ایام نوروز ۹۴ خبر داد.
همچنین رضا مروتی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان از راه اندازی پورتال اطلاع رسانی و نقشه های مکان یابی GPS برای دسترسی آسان مسافران به نقاط گردشگری استان در آینده نزدیک خبر داد و با گلایه از بی نظمی و تعدد منابع اطلاع رسانی به مسافران در نوروز ۹۳ گفت: با راه اندازی این پرتال که در دست طراحی است، این مشکل برطرف خواهد شد.
به گفته وی ارایه اطلاعات یکسان در قالب یک بروشور یا کتابچه واحد به مسافران، زیباسازی و نظافت شهرها و روستاها و نیز نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی بین راهی و درون شهری، نظافت و پاکیزکی پارک های جنگلی و رفع کمبود خودروهای امدادی باید مورد توجه متولیان قرار گیرد.
مروتی، ارایه خدمات متفاوت و رضایتمندی مسافران را شعار امسال ستاد اجرایی خدمات سفر گلستان عنوان کرد و افزود: ستادهای شهرستانی باید در این زمینه یک شعار انتخاب و آن را اجرایی کنند.
وی ظرفیت های گلستان برای جذب گردشگر را فراوان بیان کرد و افزود: این استان با تنوع اقوام و فرهنگ و آداب و رسوم مختلف، سابقه هفت هزار ساله، آثار تاریخی و مذهبی، منابع طبیعی زیبا، وجود عشایر و مناطق مرزی زمینه های جذب گردشگر را دارد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر گلستان نیز با اشاره به برپایی ۷۰ پایگاه امداد و نجات، ۱۴ ایستگاه دوستدار کودک، ۱۰ ایستگاه سلامت و ۹ تیم دوچرخه سوار هدایت مسافران در ایام نوروز ۹۴، گفت: در این پایگاه ها افزون بر ۱۰ هزار نفر – روز از نیروهای داوطلب این جمعیت همکاری دارند که در مقایسه با نوروز ۹۳ معادل ۱۵ درصد افزایش خواهد داشت.
مجتبی اکبری اظهار داشت: ۴۳ پایگاه اورژانس شهری و جاده ای، ۱۴ خیمه نماز و ۱۰ ایستگاه آتش نشانی نیز با همکاری اورژانس، آتش نشانی و ستاد اقامه نماز گلستان برپا خواهد شد.
به گفته وی، ارایه خدمات جمعیت هلال احمر به مسافران نوروز ۹۴ در قالب دو طرح ملی امداد و نجات و نیز ایمنی و سلامت مسافران اجرا می شود.
از سوی دیگر در راستای خدمت رسانی به گردشگران نوروز ۹۴، آموزش و پرورش استان ۱۸۴ مدرسه با یک هزار و ۶۲۴ کلاس را برای اسکان مسافران پیش بینی کرده که ۱۷۸ کلاس ویژه با تمام امکانات رفاهی، ۶۹۳ کلاس نوع الف، ۵۷۲ کلاس نوع ب و بقیه نیز نوع ۳ است.
حجت الاسلام روح اله سلیمانی فرد رییس اداره اوقاف و امور خیریه مرکز گلستان از آمادگی بقاع برای استقبال از زائران و مسافران نوروزی خبر داد و گفت: طرح آرامش بهاری در ۲۰ بقعه متبرکه گرگان، کردکوی، آققلا و بندرترکمن برگزار می شود.
وی اظهار کرد: این طرح از ۲۸ اسفند سال جاری لغایت ۱۵ فروردین ۹۴ به منظور خدمترسانی به زایران بقاع متبرکه و مسافران نوروزی اجرا میشود.
سلیمانیفرد راهاندازی نمایشگاه، برپایی خیمههای معرفت، فعالیت مبلغان برای مشاوره احکام، پاسخگویی به شبهات و وقف جدید، برپایی غرفههای کودکان، ایستگاههای نقاشی و هنری را از مهم ترین برنامههای اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان گرگان اعلام کرد.
وی از توزیع رایگان محصولات فرهنگی در بقاع متبرکه و امامزادگان خبر داد و افزود: توزیع ۱۰ هزار نقشه راهنمای اماکن مذهبی و نقشه جانمایی شده بقاع و اماکن مذهبی در مبادی ورودی و خروجی شهر صورت میگیرد.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه گرگان با یادآوری تقارن نوروز با ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) ادامه داد: سوگواره یاس نبوی دو روز قبل و دو روز بعد از شهادت در امام زادگان برگزار میشود.
به گفته وی، سوگواره یاس نبوی از دوم الی ششم فروردین همزمان با طرح آرامش بهاری اجرا و در این مراسم از سخنرانان برجسته بهرهگیری خواهد کرد.
به گفته وی، ویژه برنامه سوگواره یاس نبوی با برگزاری مسابقات مختلف، برپایی نمایشگاه و دسته های عزاداری همراه خواهد بود.
در سطح استان گلستان ۱۲۳ بقعه متبرکه وجود دارد که از این تعداد ۱۰۳ بقعه شامل حرم امام زادگان است که در آن ۱۸۰ امام زاده مدفون هستند.
۲۰ بقعه نیز شامل سقاخانه، زیارتگاه و قدمگاه است.
همچنین طرح آرامش بهاری در ۵۱ بقعه متبرکه و امامزاده در شهرستان های استان گلستان اجرا می شود.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان گلستان نیز از تشکیل ستاد نوروزی مدیریت درمان در ایام نوروز سال ۹۴ خبر داد و گفت: این ستاد با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی فعالیت می کند.
نصرتی
احمد گلستان را از استان های پرتردد در ایام نوروز بیان کرد و اظهار داشت: برای خدمت رسانی مناسب به مسافران نوروزی در مراکز درمانی و بیمارستان های سازمان تأمین اجتماعی در استان پیش بینی های لازم انجام شد.
به گفته وی، در ایام تعطیلات نوروز فعالیت تمام وقت بیمارستان ها و مراکز درمانی شبانه روزی تابعه مدیریت درمان استان ادامه دارد و متناسب با تعداد مسافران، در طول روز آماده ارایه خدمات به مراجعه کنندگان هستند.
وی بر حضور پزشکان کشیک در تمامی بیمارستان ها و ستاد مدیریت درمان تاکید کرد و گفت: سایر پزشکان نیز برای خدمت رسانی به بیماران در دسترس خواهند بود.
مدیریت درمان تامین اجتماعی استان گلستان دارای دو بیمارستان و ۶ درمانگاه تخصصی و عمومی است.