خبرگزاری صدای افغان (آوا) در تحلیلی درباره تحولات اخیر در افغانستان و نقش ایران در مذاکرات صلح این کشور نوشت: تهران در طول جنگ ۱۸ ساله افغانستان، همواره برای ایجاد صلح و ثبات و روابط دوستانه با کابل تلاش کرده زیرا ثبات در افغانستان، ثبات در ایران است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:«ثبات ایران، ثبات افغانستان است»، اضافه کرد: همکاری های اقتصادی دو کشور در میان سایر همسایگان افغانستان، مثال زدنی و چه بسا بی همتاست. ایران در طول ۱۸ سال گذشته، به رغم حضور نظامی آمریکا و سایر دشمنان جمهوری اسلامی در افغانستان، همواره تلاش کرده است تا با دولت مرکزی افغانستان، روابطی مثبت، حسنه و دوستانه داشته باشد.
نویسنده، گزارش اخیر پنتاگون را یادآور شد که هدف ایران را ایجاد حکومتی با ثبات در افغانستان اعلام کرده بود،حکومتی که پاسخگوی اهداف ایران از جمله از بین رفتن داعش، خروج نیروهای آمریکا از افغانستان و رعایت حقوق آبی و امنیت مرزی دو کشور است.
در این تحلیل آمده است: البته پنتاگون بار دیگر ایران را متهم به ارتباط با طالبان کرده است اما هدف از این ارتباط را نفوذ در این گروه به منظور جلوگیری از تبدیل طالبان به خطری برای دولت مرکزی افغانستان و هدف دیگر این رابطه را امکان میانجگیری بین دولت مرکزی و طالبان به منظور مبارزه با داعش عنوان کرده است.
پنتاگون در گزارش خود اعتراف کرده است، اگرچه سال هاست که آمریکا ایران را به بی ثبات کردن منطقه، حمایت از جنگ و تروریسم متهم کرده است، اما حالا خود آمریکا نیز به این نتیجه رسیده است که منافع ایران نیز در ایجاد ثبات در منطقه به ویژه در افغانستان است؛ ایران با توجه سیاست خارجی اخلاق مدار و مسالمت جویانه خود، چنین اقداماتی را پیش نخواهد گرفت، رویکردهای خرابکارانه در قبال کشورهای دیگر، از نظر نظام جمهوری اسلامی که بر گرفته از آموزه های اسلامی است، غیر مشروع است.
در این تحلیل آمده است، در طول جنگ ۱۸ ساله افغانستان، ایران همواره تلاش کرده است تا با دولت کابل روابط دوستانه و همکاری های اقتصادی داشته باشد و با مشارکت در پروزه چابهار به افغانستان کمک کرد تا با بازارهای جهانی در ارتباط باشد.
به نوشته خبرگزاری آوا، ایران به هیچ عنوان به دنبال بی ثباتی منطقه و بخصوص افغانستان نیست، زیرا ثبات افغانستان، ثبات ایران است و این، از سیاست های اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال افغانستان محسوب می شود؛ ایران نیز همچون افغانستان و دیگر کشورهای منطقه در صدد نابودی داعش است.
مخالفت ایران برای حضور نیروهای آمریکایی که دشمنی دیرینه با ایران دارند، در خاک افغانستان کاملا منطقی است و خطری مستقیم برای امنیت ملی ایران محسوب می شود؛ ایران در صدد این است که از طرف های افغان خود تعهد بگیرد که امریکا از خاک افغانستان، علیه ایران استفاده نخواهد کرد و مقام های افغان هم بارها بر این امر، تأکید کرده اند. بنابراین به هیچ عنوان منطقی به نظر نمی رسد که ایران برای بی ثبات کردن منطقه و افغانستان تلاش کند زیرا با این کار مرز و شهرهای مرزی خود نیز در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
تحلیل رسانه افغانستانی از نقش تهران در کابل؛تلاش ۱۸ ساله ایران برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان