تولید قطعات باکیفیت شرط اساسی برای ارتقای صنعت خودروسازی به شمار میرود و در همین راستا باید از شرکتهای نمونه قطعهساز کشور از جمله شرکت پارس نیکان با سابقهای طولانی و درخشان در تامین قطعات حمایت شود.
به گزارش مرزنیوزو به نقل ازدنیای سرمایه گذاری؛ این شرکت متناسب با نیاز صنعت خودروسازی به برندسازی و تخصصی کردن محصولات تولیدی خود با ایجاد واحدهای مهندسی روی آورده و در سال ۱۳۹۹ افتخار تولید ۵ میلیون قطعه را کسب کرده است. به منظور آشنایی بیشتر با فعالیتهای این شرکت گفتوگویی با مهندس محمد رضایی، مدیرعامل شرکت پارس نیکان انجام دادهایم که ماحصل آن را میخوانیم.
شرکت پارس نیکان در چه سالی و با چه هدفی شروع به کار کرد؟
این شرکت از سال ۱۳۳۹ فعالیت خود را در حوزه قالبسازی، ماشینسازی با نام پارس تکنیک آغاز کرد و در سال ۱۳۶۸ همزمان با رشد و توسعه صنعت خودرو در ایران به عنوان یکی از تامینکنندگان اصلی خطوط تولید، جایگاه ویژهای را در این صنعت کسب کرد و در همین راستا نام تجاری خود را به پارس نیکان تغییر داد. با ورود پیکان به ایران، این شرکت تولید اولین محصول ساخت داخل خود را در حوزه قطعات خودرو آغاز کرد و بهرغم گذشت بیش از نیمقرن، نخستین و تنها تولیدکننده این قطعه برای گروه خودروسازی ایرانخودرو و بازار یدکی میباشد.
در حد فاصل سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ به دلیل مشکلات متعدد از جمله فقدان یکی از اصلیترین سهامداران، شرکت با بحران جدی روبهرو شد و نهایتا تصمیم به تعدیل و انحلال شرکت گرفتند. در سال ۱۳۹۰ در حالی که تقریبا عمده داراییهای ارزشمند شرکت پارس نیکان به فروش رسیده بود، بنده نسبت به خرید سهام آن اقدام کردم، در حالی که دارایی این شرکت صرفا محدود به ۶ دستگاه پرس و دو دستگاه قالب بود. به دنبال تغییر سهامداران و تدوین برنامهریزی استراتژیک مبنی بر تخصصی کردن تولیدات در سیستم خنککاری خودرو و با رویکرد افزایش سهم در صنایع خودروسازی و توسعه بازار قطعات یدکی، توسعه برند پارس نیکان، محور اصلی فعالیتهای این شرکت قرار گرفت.
هماکنون چه محصولاتی در این شرکت تولید میشود؟
شرکت پارس نیکان به پشتوانه بیش از نیمقرن تجربه و با تکیه بر تغییرات بنیادی در حوزههای مدیریت، فرآیندهای تولید، بهرهگیری از دانش، تجربه و حُسن شهرت، طی مدت ۱۰ سال سبد محصولات خود را از ۳ محصول به ۱۱۰ محصول افزایش داده، بهطوری که در حال حاضر امکان طراحی و ساخت محصول بر اساس خواستههای مشتری را نیز دارا میباشد و در همین راستا نیروی انسانی خود را از ۸ نفر به ۱۳۰ نفر افزایش داده است. از مهمترین محصولات این شرکت میتوان به تولید انواع ترموستات برای خودروهای سبک و سنگین، انواع دربهای رادیاتور، منابع انبساط، دربهای روغنریز، انواع هوزینگها و درپوشهای ترموستات، انواع فشنگی و سنسورهای دما و همچنین سایر قطعات مورد نیاز در سیستم خنککاری اشاره کرد.
تمرکز اصلی شرکت پارس نیکان بر تولید چه نوع محصولاتی است؟
تخصصی کردن تولیدات در سیستم خنککاری، این شرکت را به برترین تولیدکننده مجموعه قطعات این سیستم تبدیل کرده است. وجود دانش فنی و تکنولوژی در طراحی و تولید قطعات از مهمترین ویژگیها در انتخاب محصول جدید به شمار میآیند، از اینرو عمده محصولاتی که در فرآیند توسعه و ساخت داخل قرار گرفتهاند، صرف نظر از اینکه خود به صورت مجموعه میباشد، با بهرهگیری از دانش فنی و تخصصی روز دنیا تولید و عرضه میشوند. همکاری با شرکت طراحی موتور ایرانخودرو (ایپکو)، شرکت ساپکو، مرکز تحقیقات ایرانخودرو و شرکت مگاموتور در طراحی و تولید محصولات جدید برای خودروهای تارا و شاهین از جمله افتخارات این شرکت به شمار میرود.
علاوه بر این، تولید ترموستاتهای ولوو و فوتون برای شرکت خدمات رنای سایپا، ترموستات بنز ۱۰ تن برای ایدم تبریز و همچنین تولید ترموستات ایسوزو و بسترن برای گروه خودروسازی بهمن از جمله توانمندیهای این شرکت محسوب میشود. قابل ذکر است، تولید سالانه ۵/۲ میلیون انواع ترموستات و بیش از ۳ میلیون انواع دربهای رادیاتور، منابع انبساط و دربهای روغنریز نیز شرکت پارس نیکان را به توانمندترین تولیدکننده در این حوزه تبدیل کرده که این موضوع، منجر به جلوگیری از خروج ۳ میلیون دلار از کشور شده است. از سوی دیگر، طراحی انحصاری درب رادیاتور خانواده پژو و همکاری با ساپکو در پروژه بهبود سیستم خنککاری خودروهای ایرانخودرو از موارد با اهمیتی است که میتوان به آن اشاره کرد. همچنین این شرکت همواره با چابکی در طراحی و نمونهسازی در فرآیند ساخت داخل، مورد توجه خودروسازان بوده است. خوشنامی، کیفیت بالای محصولات و رضایتمندی مشتری از مهمترین شاخصهای منحصر به فرد شرکت پارس نیکان است.
وجود واحدهای R&D در شرکتها تا چه اندازه اهمیت دارد؟
کشورمان و صنعت خودروسازی برای توسعه، نیاز به جذب و تولید تکنولوژی به عنوان راه میانبری جهت دستیابی به اهداف بلندمدت دارند. واحدهای R&D (تحقیق و توسعه) به منظور انجام تحقیقات و دستیابی به فناوریهای پیشرفته، ساخت نمونه و توسعه محصولات جدید در واحدهای صنعتی ایجاد شدهاند. این واحدهای توانمند علاوه بر ارائه مشاوره در گزینش درست تکنولوژی و انتخاب فرآیند مناسب انتقال، نقش مهمی در شناسایی نقاط قوت و ضعف واحدهای صنعتی به منظور برنامهریزی جهت تبدیل نقاط ضعف به نقاط قوت ایفا میکنند. لذا واحدهای صنعتی برای بقا، نیازمند توسعه و پیشرفت میباشند و بدون کار تخصصی و کارشناسی در واحدهای R&D تحقق این مهم امکانپذیر نیست. مواردی مانند تقویت واحد تحقیق و توسعه، برنامهریزی و راهبرد توسعه در زمان رکود، رمز موفقیت شرکت پارس نیکان در یک دهه گذشته بوده است.
چه آیندهای برای صنعت خودروسازی و قطعهسازی متصور هستید؟
در حال حاضر شرکتهای خودروسازی ایرانی به دلایل متعدد از جمله سوء مدیریت، بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارند، در حالی که رقبای خارجی از جمله شرکتهای خودروسازی چینی به سرعت در حال پیشرفت و افزایش سهم بازارهای خود هستند و اتکای قطعهسازان به شرکتهای زیانده، مهمترین تهدید برای آنها به شمار میرود. باید توجه داشت، تصدیگری دولت، بزرگترین مانع پیشرفت صنایع خودروسازی کشور محسوب میشود. علاوه بر این، تغییرات بنیادی و زیرساختی در وزارت صنعت، معدن و تجارت که متاسفانه مدتها از وزیر توانمند و متخصص بیبهره است، از جمله راهکارهای برونرفت از این بحران میباشد. قابل ذکر است، استفاده از مشاوران داخلی و خارجی، بهرهمندی از تجربه سایر رقبا، تدوین برنامه استراتژیک و همچنین استفاده از تجربیات و توانمندی قطعهسازان بزرگ، مطمئنا واگن خارج شده از ریل را به مسیر اصلی خود بازمیگرداند.
دهه دوم توسعه پارس نیکان در چه مسیری ترسیم شده است؟
تقویت زیرساختهای افزایش تولید به منظور کاهش قیمت تمامشده و حضور در بازارهای صادراتی از جمله اهداف توسعه این شرکت خواهد بود.
از سوی دیگر، اجرای پروژه ERP(Enterprise Resource Planing) به منظور تمرکز و یکپارچهسازی تمامی واحدها که منجر به افزایش بهرهوری میشود، از مهمترین پروژههای در حال اجرا است. اخذ گواهی ۱۷۰۲۵، توسعه محصولات در خودروهای جدید و توسعه برند پارس نیکان به عنوان بزرگترین و تخصصیترین تولیدکننده قطعات در سیستم خنککاری از جمله اهداف آتی شرکت پارس نیکان به شمار میرود. امیدواریم با اجرای پروژههای افزایش ظرفیت در دو سال آینده، کشور از واردات انواع ترموستات، درب رادیاتور و مجموعه قطعات در سیستم خنککاری بینیاز گردد.
نشانی سایت شرکت پارس نیکان: www.parsnikan.com
مدیرعامل شرکت پارس نیکان مطرح کرد:راهبرد توسعه در زمان رکود، رمز موفقیت پارس نیکان