رایزن بازرگانی، صنعتی و معدنی ایران در همایش «معرفی بازار افغانستان» گفت که واحدهای تولیدی اندک، واردات کالاهای خارجی و نقش کمرنگ دولت افغانستان در تامین مایحتاج عمومی و برخی دیگر از ویژگی های بازار این کشور زمینه را برای سرمایه گذاری در صنایع کوچک آن فراهم کرده است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا،«محمدرضا کریم زاده» روز سه شنبه در این همایش که یک روز پیش از آغاز سومین نمایشگاه اختصاصی ایران در کابل پایتخت افغانستان برگزارشد، از ضعف زیرساخت های تولیدی و تامین بودجه اغلب طرح های عمرانی این کشور از محل کمک های خارجی را از دیگر ویژگی های بازار افغانستان دانست.
به گفته وی، افغانستان سرشار از فرصت های سرمایه گذاری در صنایع کوچک است و دولت نقش کمرنگی در نظارت بر قیمت ها دارد و بازار این کشور به صورت سنتی توسط بخش خصوصی اداره می شود.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان افزود: توزیع سنتی کالاها و محصولات، ظرفیت های مناسب از جمله آب فراوان برای تولید محصولات کشاورزی، وجود معادن متنوع و بازار مصرف ۳۱ میلیونی، این کشور را به منطقه ای برای سرمایه گذاری با سودآوری هنگفت تبدیل کرده است.
وی افزود که افغان های علاقه مند به ایجاد کارخانه و تولید کالا در کشور خود شده اند و در حوزه های مختلف از جمله مواد غذایی، مواد بهداشتی، لوله های آب رسانی سبک و برخی محصولات حوزه ساختمان این سرمایه گذاری ها مشهودتر است و ما به بازرگانان و سرمایه گذاران ایرانی پیشنهاد می کنیم در تامین تجهیزات و مواد اولیه وارداتی با افغان ها مشارکت کنند.
وی گفت: مشکلات عمده افغان ها در بخش صنعت، کمبود نیروی متخصص، مواد اولیه مورد نیاز، کمبود انرژی «برق و گاز»، است از سوی دیگر این کشور نیاز جدی به سرمایه گذاری در حوزه بسته بندی دارد.
بیش از نیمی از واحدهای تولیدی در افغانستان به دلیل نداشتن برق در حالت تعطیلی قرار دارند.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان در ادامه این کشور را سرشار از منابع معدنی دانست و گفت: براساس مطالعات سازمان زمین شناسی آمریکا، افغانستان دارای ۳۶ تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی، ۳.۶ میلیارد بشکه نفت، یک هزار و ۳۲۵ میلیون بشکه مایعات گاز طبیعی است.
کریم زاده درخصوص وضعیت تجارت در افغانستان هم گفت: براساس آمارها، ۹۶ درصد کالاهای مصرفی این کشور وارداتی است و صادرات این کشور در سال تنها به ۴ درصد می رسد.
وی، مواد غذایی و نوشیدنی، روغن و مصالح ساختمانی را عمده ترین اقلام وارداتی این کشور دانست و گفت: موادغذایی ۲۳ درصد، روغن ۱۶ درصد و مصالح ساختمانی با ۱۳ درصد، واردات این کشور را به خود اختصاص داده اند.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان، از واردات دارو و محصولات شیمیایی به عنوان بیشترین سهم در بخش واردات کالاهای غیراساسی یا سایر اقلام یاد کرد و گفت: طلا، پوشاک، تایر و مواد پلاستیکی در این بخش در جایگاه های بعدی قرار دارند.
افغانستان در منطقه «شبرغان» استان بدخشان دارای معدن طلا است، اما این منطقه در کنترل طالبان قرار دارد و به گفته منابع افغان، نیروهای این گروه روزانه حدود ۱۵ هزار دلار از این معدن کسب درآمد می کنند.
وی با تاکید بر اینکه اگر تجار و بازرگانان ایرانی برای حضور موثر خود در بازار افغانستان نگاه دراز مدت نداشته باشند، دیر یا زود بازار این کشور را در مقابل سایر رقبا از دست خواهند داد، گفت: پاکستان، چین، روسیه، ازبکستان، کره جنوبی، هند، قزاقستان، ترکمنستان، آلمان، ترکیه، امارات، کنیا و آمریکا مهمترین رقبای ما در افغانستان هستند.
کریم زاده همچنین مزیت های کشورمان در صادرات به این کشور را مواد غذایی، شوینده ها، مصالح ساختمانی، دارو و تجهیزات پزشکی، ظروف ملامین و پلاستیکی، انواع سوخت، موکت و فرش ماشینی دانست.
مسئول اقتصادی سفارت ایران در کابل نیز در این همایش گفت که اولویت های همکاری فعالان اقتصادی دو کشور را صنایع سبک، مواد غذایی، مصالح ساختمانی، صنایع دارویی، صنایع کاربردی و اشتغال زا، صنایع دارای مزیت تکنولوژیک ایرانی، صدور خدمات فنی و مهندسی، صنایع تبدیل کشاورزی، صنایع دامپروری، تامین مواد اولیه قالی، پلاستیک، شیشه، سیمان، محصولات بهداشتی ساختمان، توریسم درمانی و گردشگری مذهبی عنوان کرد.
«ناصر زمانی» افزود: قرابت فرهنگی دو کشور و اعتماد به مصرف کالاهای ایرانی، نزدیکی مسیر و توانمندی های اقتصادی ایران، وجود بازار مناسب، نیاز افغان ها به خدمات فنی و مهندسی، موقعیت خوب کالاهای ایرانی نزد طیف وسیع مهاجرانی که در ایران بودند، نقاط قوت ایران در تجارت با افغانستان است.
وی در باره سومین نمایشگاه اختصاصی ایران در کابل به خبرنگار ایرنا گفت که امسال در سومین نمایشگاه اختصاصی ایران در افغانستان حدود ۱۰۰ شرکت در قالب ۱۲ گروه کالایی و خدماتی مشارکت دارند که این شرکت ها در فضایی به مساحت ۲ هزار و ۲۰۰ متر مربع، غرفه های خود را دائر خواهند کرد.
ساختمان و تاسیسات، مواد غذایی، لوازم خانگی، کشاورزی، دام و طیور، نساجی، فرش و موکت، خودرو و صنایع وابسته، معدن، محصولات پتروشیمی، شوینده، آرایشی و بهداشتی، فناوری اطلاعات و مخابرات، دارو و گردشگری و هوایی مشارکت دارند.
مسئول اقتصادی سفارت ایران در افغانستان افزود که تعدادی از شرکت های افغان نیز به عنوان میزبان در این سومین نمایشگاه اختصاصی ایران در کابل حضور دارند.
وی گفت: نمایشگاه اختصاصی ایران در افغانستان سال گذشته با استقبال بالای مردم، تجار و صنعتگران همراه شد و فضای مساعدی را برای معرفی برندهای ایرانی فراهم کرد.
وی، تثبیت برند ایرانی را از اهداف عمده نمایشگاه امسال ایران دانست و خاصر نشان کرد که برای بازاریابی کالاهای صادراتی لازم است کیفیت کالاها و سلایق و تقاضای مصرف کننده افغان مورد توجه قرار بگیرد.
افغانستان حدود ۳۱ میلیون جمعیت دارد و بیش از ۹۰ درصد از کالاها و محصولات مورد نیاز این کشور از طریق واردات تامین می شود.
لینک خبر:https://marznews.com/?p=93104