خبرگزاری رویترز گزارش داد: وزیران امورخارجه هفت کشور صنعتی جهان (گروه ۷) در نشست دو روزه خود در «تورنتو»ی کانادا، درباره تنش ها با روسیه، ایران و کره شمالی گفت و گو کردند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:این خبرگزاری دیروز (یکشنبه) در گزارشی که تماما بر اساس سخنان منابع ناشناس در این نشست نوشته شده است، افزود: مسائل سیاسی ونزوئلا و میانمار دیگر محورهای این مذاکرات را تشکیل می داد.
رویترز به نقل از یک مقام وزارت امور خارجه که خواست نامش فاش شود، ادامه داد ‘وزیران درباره مذاکرات کنونی بین آمریکا و سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به گروه E3 درباره ایجاد تغییراتی در توافق سال ۲۰۱۵ بین تهران و شش قدرت جهان گفت و گو کردند’ ولی به حاصل این گفت و گوها اشاره ای نکرد.
رویترز در ادامه گزارش خود نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا ۱۲ ژانویه (۲۲ دی ۱۳۹۶) به قدرت های اروپایی هشدار داد با (به گفته او) ‘اصلاح نقاط ضعف فاحش’ توافق هسته ای موافقت کنند و در غیر این صورت از تمدید معافیت تحریم های (یک جانبه این کشور علیه) ایران خودداری خواهد کرد. این مهلت ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) به پایان می رسد و ترامپ وعده داده که در صورت اصلاح نشدن توافق، تحریم های ایران را از سرخواهد گرفت.
ایران در مقابل می گوید برنامه هسته ایش اهداف صلح آمیزی را دنبال می کند و تا زمانی که دیگر امضاکنندگان توافق به آن احترام بگذارند، این کشور نیز به این توافق پایبند خواهد بود اما اگر واشنگتن از آن خارج شود، این توافق را «پاره» خواهد کرد.
«حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران روز یکشنبه گفت، اگر آمریکا از توافق خارج شود، سازمان انرژی اتمی ایران، آماده هر نوع واکنش «قابل پیش بینی یا غیرمنتظره» است.
«بوریس جانسون» وزیر امور خارجه انگلیس در حاشیه نشست گروه ۷ گفت: یکی از مسائلی که اکنون ما را نگران می کند موضوع توافق هسته ای است و ما می خواهیم بدانیم این توافق به کدام سو می رود.
روسیه نیز یکی دیگر از موضوع های مورد مذاکره گروه ۷ بود و این گروه باب مذاکره با روسیه را با وجود مخالفت با اقدامات مسکو باز گذاشت.
مقام وزارت امور خارجه آمریکا روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: گروه ۷ در مخالفت با رفتارهای مخرب روسیه وحدت نظر داشتند.
وی افزود: اعضا از مذاکره با روسیه استقبال کردند هر چند که این کشور را به دلیل فعالیت های مخربش و تلاش هایش برای ایجاد بی ثباتی در کشورها مسئول دانست
رویترز به نقل از دو مقام مطلع از گفت وگوهای این نشست نوشت: انتظار می رود وزیران گروه ۷ امروز (دوشنبه) در بیانیه پایانی خود مواضع سختگیرانه ای را علیه مسکو اتخاذ کنند.
خبرگزاری انگلیسی در ادامه گزارش خود اضافه کرد: یکی از منابع مذکور که به دلیل اجازه نداشتن برای مصاحبه با رسانه ها خواست نامش فاش نشود، افزود: لحن این بیانیه به دلیل آنچه که روس ها تاکنون انجام داده اند، سختگیرانه خواهد بود.
منبع یاد شده همچنین گفت: ما به روس ها می گوییم اگر می خواهید به عنوان یک ابر قدرت با شما رفتار شوید، با ما همکاری کنید.
ایران و روسیه از «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه حمایت می کنند. «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان از مسکو خواست به حل بحران سوریه کمک کند.
این مقام آلمانی روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: ما می دانیم که برای مثال درگیری در سوریه بدون کمک روسیه حل نمی شود، اما این کمک باید شامل ارائه پیشنهادهای سازنده باشد.
در حالی که کشورهای غربی بشار اسد را مسئول حمله شیمیایی ۷م آوریل (۱۸م فروردین) می دانند، دولت سوریه این اتهام را رد می کند.
یکی از مقامهای وزارت امور خارجه آمریکا، افزود: وزیران گروه ۷ به اتفاق از «روند ژنو» تحت حمایت سازمان ملل متحد حمایت کردند؛ روندی که انتقال سیاسی در سوریه را که در آن کناره گیری اسد از قدرت پیش بینی شده است، دنبال می کند.
مقام یادشده افزود: روند سیاسی که به دنبال هر جنگی اجرا می شود نشیب و فرازهایی دارد. روند ژنو محور تمرکز پیشرفت سیاسی است.
مذاکرات وزیران امور خارجه گروه ۷ که دیروز آغاز شد، دوشنبه (امروز) پایان می یابد. این نشست مقدمه برگزاری نشست سران گروه ۷ در کانادا است که قرار است اوایل ماه ژوئن (خرداد) برگزار شود.
گروه ۷ که شامل کشورهای آمریکا، انگلیس، کانادا، آلمان، فرانسه، ایتالیا و ژاپن است، هفته گذشته آنچه را که به گفته اعضایش، حمله روسیه در انگلیس با استفاده از گاز اعصاب بود، محکوم کرد.
یک مقام ارشد یکی از اعضای گروه ۷ گفت وزیران عمیقا نگران رفتارهای غلط روسیه هستند.
روسیه هر گونه دخالت در حمله گاز اعصاب در خاک انگلیس را رد می کند.
مسموم شدن اسکریپال جاسوس دوجانبه روسیه و انگلیس و دخترش در خاک انگلیس با گاز اعصاب، سبب تنش در روابط لندن و غرب با روسیه شد و در این میان، واشنگتن و اتحادیه اروپا از انگلیس حمایت کردهاند.
دو دیپلمات دیگر به رویترز گفتند: انتظار نمی رود در نشست های گروه هفت درباره اقدامات تنبیهی بیشتری علیه روسیه تصمیم گیری شود زیرا انگلیس، فرانسه، آلمان و ایتالیا جزو ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا هستند که باید درباره هر گونه اقدام بعدی، جمعی تصمیم گیری کنند.
یکی از این مقامات گفت: این مساله با این حال ممکن است در مذاکرات دوجانبه بین اعضای گروه هفت بررسی شود.
وزیران امور خارجه گروه ۷ همچنین «مذاکرات خوبی» درباره برنامه هسته ای کره شمالی داشتند. ترامپ و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی خود را آماده می کنند درباره این برنامه در اواخر ماه مه یا اوایل ماه ژوئن (اردیبهشت- خرداد) گفت و گو کنند. پیونگ یانگ شنبه (پریروز) اعلام کرد آزمایش های موشکی و هسته ای تردیدآمیزش را متوقف و سایت آزمایش هسته ای اش را تعطیل خواهد کرد.
روسیه، ایران وکره شمالی محورهای مذاکرات وزیران خارجه گروه ۷ بودند