یکی از نمایندگان ایالت بلوچستان در مجلس پاکستان معتقد است قانونمند کردن تبادل کالاهای مجاز در مناطق مرزی ایران و پاکستان، تا حد زیادی از پدیده قاچاق کالا میان دو کشور خواهد کاست.
‘سید عیسی نوری’ روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بهتر است ایران و پاکستان چاره ای برای قانونمند کردن رفت و آمدهای مرزی افرادی که برای امرار معاش و تامین حداقلی مخارج زندگی اقدام به تبادل غیرقانونی کالا از ایران به پاکستان می کنند، بیاندیشند زیرا این اقدام موجب خواهد شد تا ضمن کاسته شدن از پدیده قاچاق، تجارت مرزی میان دو کشور هم رونق بیشتری پیدا کند.
به گفته این نماینده مجلس ملی پاکستان، بیشتر پاکستانی هایی که نزدیک مرز ایران زندگی می کنند، اقشار کم درآمد هستند و اغلب، نه با هدف انجام قاچاق های عمده، بلکه برای کسب درآمد و تامین مخارج زندگی و خانواده، بطور غیرقانونی به منطقه بلوچستان ایران می روند .
وی گفت: این افراد اغلب بدلیل ورود غیرقانونی به خاک ایران، از سوی نیروهای پلیس ایران دستگیر می شوند که دستگیر شدن آنها مشکلات معیشتی بیشتری را خانواده هایشان ایجاد می کند ضمن اینکه مشکلاتی را هم برای دو کشور درخصوص نگهداری و تبادل این افراد ایجاد می کند و لازم است ایران و پاکستان چاره ای برای حل این مسایل بیاندیشند و با قانونمند کردن رفت و آمدهایی که با هدف تجارت کالاهای مجاز انجام می شود، این مشکلات را کاهش دهند.
سید عیسی نوری با طرح این پیشنهاد که دو کشور می توانند با امضای توافقنامه هایی، به ضابطه مند کردن و قانونمند کردن تجارت کالاهای مجاز در مناطق مرزی کمک کنند، تاکید کرد که هرگونه توافق باید به گونه ای باشد که هم به مردم بلوچستان پاکستان و هم به ساکنان طرف ایرانی سود برساند.
این نماینده مجلس، امنیت مناطق مرزی ایران و پاکستان را یکی دیگر از مسایل نیازمند توجه جدی مسوولان دو کشور برشمرد و گفت: مقامات دو کشور بخصوص مسوولان ایالت بلوچستان پاکستان و استان سیستان و بلوچستان ایران باید نشست ها و جلسات پی در پی و منظم برای چاره اندیشی درباره مسایل امنیتی میان دو کشور برگزار کنند.
وی تحکیم و تقویت بیش از پیش روابط میان پاکستان و جمهوری اسلامی ایران به عنوان دو کشور برادر و همسایه را به ویژه در شرایط کنونی منطقه، بسیار ضروری و حیاتی دانست و گفت دولت های دو کشور وظیفه دارند تمام تلاش خود را در راستای محقق شدن این مهم بکار گیرند.
این مقام پارلمانی پاکستان، سفر اخیر ‘علی اوسط هاشمی’ استاندار سیستان و بلوچستان ایران را به ایالت بلوچستان پاکستان بسیار مفید ارزیابی کرد و گفت: خوشبختانه رفت و آمدهای زیادی میان مقامات عالی و مسوولان دو کشور و دو استان هم مرز در جریان است و بهتر است مقامات ایالتی و استانی بلوچستان پاکستان و سیستان و بلوچستان ایران، اختیارات بیشتری برای تقویت روابط استانی به ویژه در زمینه تجارت مرزی داشته باشند.
وی گفت که این امر در نهایت موجب کمک به تقویت و گسترش روابط دو کشور و ثبات و توسعه اقتصادی مناطق مرزی می شود.
استاندار سیستان و بلوچستان حدود ۱۰ روز پیش سفری به ایالت های بلوچستان و سند پاکستان داشت و با بسیاری از مسوولان و مقامات عالی این ایالت ها و نیز با برخی مسوولان نظامی و امنیتی دیدار و گفت و گو کرد.
** آثار مثبت رفت و آمدها و تماس های مکرر میان مقامات ایران و پاکستان
روزنامه انگلیسی زبان ‘داون’ پاکستان در سرمقاله شماره روز چهارشنبه خود، تماس ها و رفت و آمدهای مکرر میان مقامات ایران و پاکستان را در پیشبرد روابط دو کشور و کاستن از مسایلی چون تنش های مرزی که گاهی موجب بروز مشکلاتی می شود، بسیار موثر توصیف کرده است.
در این سرمقاله آمده است: طی دهه های اخیر، روابط ایران و پاکستان فراز و نشیب ها زیادی داشته است. دو کشور همواره از روابط گرم و برادرانه سخن می گویند و برای گسترش روابط تلاش می کنند اما گاهی برخی مسایل و مشکلات بین دوطرف ایجاد می شود که اجازه نمی دهد این روابط به حد ایده آل برسد.
با این وجود، به لطف تماس های مکرر و رفت و آمد مکرر مقامات دو کشور همسایه، سیر تحولات در روابط دوجانبه مثبت بوده است و با ادامه این روند، می توان شاهد پیشرفت قابل توجه در مناسبات و روابط دو همسایه بود.
نویسنده این سرمقاله در ادامه به سفر اخیر ‘علی اوسط هاشمی’ استاندار سیستان و بلوچستان به ایالت های ‘بلوچستان’ و ‘سند’ پاکستان اشاره کرده و آورده است: این سفر نیز بخشی از تحولات مثبت میان دو کشور است که طرف پاکستانی از آن استقبال می کند.