صنعت هلتداری در دنیا یکی از سریعترین بخشهای در حال رشد اقتصاد جهانی است. تا جایی که در سال ۲۰۲۲، درآمد صنعت هتلداری جهان به ۲.۲ تریلیون دلار رسیده که نسبت به سال ۲۰۲۱ رشد ۱۲.۸ درصدی داشته است. موضوعی که نشان میدهد تا چه اندازه گردشگری و هتلداری و سرمایهگذار در این صنعت در جهان مورد توجه واقع شده است.
به گزارش مرزنیوز و به نقل از سایت شرکت توسعه گردشگری آتیه خاورمیانه؛ اما کسب و کار هتلداری انواعی دارد که هر کدام سهمی از این بازار بزرگ را به خود اختصاص میدهند. برای سرمایهگذاری در این صنعت باید با انواع مدلهای آن آشنا شد.
در این مقاله با انواع مدلهای کسب و کار هتل آشنا میشویم و میزان سهم آنها از بازار و مزایا و معایب هر یک را بررسی میکنیم.
انواع مدلهای کسبوکار هتلداری
هتلها بر اساس عوامل مختلفی طبقهبندی میشوند. عواملی از جمله موقعیت مکانی، اندازه، کیفیت خدمات و قیمت. اما یکی از مهمترین عوامل طبقهبندی هتلها، مدل کسب و کار آنها است.
به طور کلی، میتوان هتلها را بر اساس مدل کسب و کارشان به چهار دسته تقسیم کرد:
-
هتلهای زنجیرهای
هتلهای زنجیرهای هتلهایی هستند که تحت مالکیت یا مدیریت یک شرکت بزرگ زنجیرهای قرار دارند و حدود ۶۰ درصد از بازار هتلداری در جهان برای این مدل از هتلها است. این هتلها معمولاً در مکانهای پرتردد قرار دارند و خدمات و امکانات یکسانی ارائه میدهند.
از جمله مزایای و معایب هتلهای زنجیرهای باید به این موارد اشاره کرد:
مزایا:
- برند شناختهشده
- دسترسی به منابع مالی و مدیریتی
- استانداردهای بالای کیفیت
معایب:
- انعطافپذیری کمتر
- رقابت شدید
- هزینههای بالای بازاریابی و خدمات
-
هتلهای مستقل
هتلهای مستقل هتلهایی هستند که تحت مالکیت یا مدیریت یک فرد یا گروه خصوصی هستند. این هتلها کمتر از ۴۰ درصد بازار را در اختیار دارند.
اصلیترین مزایا و معایب مدل کسب و کار هتلهای مستقل عبارتند از:
مزایا:
- انعطافپذیری بیشتر
- رقابت کمتر
- هزینههای پایینتر بازاریابی و خدمات
معایب:
- برند کمتر شناختهشده
- دسترسی محدود به منابع مالی و مدیریتی
- استانداردهای پایینتر کیفیت
-
بوتیک هتلها
بوتیک هتلها یکی دیگر از انواع کسبوکار هتلداری هستند که خدمات و امکانات لوکس و منحصربهفردی را ارائه میدهند. بوتیک هتلها کمتر از ۱۰ درصد بازار را به خود اختصاص میدهند. این هتلها معمولاً در مکانهای خاصی قرار دارند و از معماری و فضاهای متفاوتی بهره میگیرند.
مزایا و معایب این مدل از هتلها شامل موارد زیر است:
مزایا:
- خدمات و امکانات لوکس و منحصربهفرد
- مکانهای خاص و جذاب
معایب:
- هزینههای بالای راهاندازی و نگهداری
- رقابت محدود
-
هتلهای اقامتگاهی یا مسافرخانهها
هتلهای اقامتگاهی با اقامتگاههای بومگردی متفاوت هستند و ایران با نام مسافرخانه شناخته میشوند. اقامتگاههای بومگردی را بیشتر میتوان در دسته بوتیک هتلها دستهبندی کرد. این دسته هتلهایی هستند که خدمات و امکاناتی را برای اقامت طولانیمدت مسافران ارائه میدهند. این هتلها معمولاً در مکانهای نزدیک به محل کار یا تحصیل مسافران قرار دارند.
مسافرخانهها نیز مثل دیگر مدلها درآمدی هتل مزایا و معایب خود را دارند که شامل:
مزایا:
- قیمتهای پایینتر
- خدمات و امکانات مناسب برای اقامت طولانیمدت
معایب:
- خدمات و امکانات محدودتر
- رقابت شدید
چگونه میتوان مدل کسبوکار مناسب برای هتل خود را انتخاب کرد؟
با شناخت انواع کسبوکار هتل و مدلهای درآمدی آن میبینیم که نتخاب مدل کسب و کار مناسب برای هتل، تصمیمی مهم و استراتژیک است. برای انتخاب مدل کسب و کار مناسب، باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود:
- موقعیت مکانی هتل: موقعیت مکانی هتل یکی از مهمترین عوامل در انتخاب مدل کسب و کار است. هتلهای واقع در مکانهای پرتردد، معمولاً مدل کسب و کار زنجیرهای یا اقامتگاه را انتخاب میکنند. هتلهای واقع در مکانهای کمتر پرتردد، معمولاً مدل کسب و کار مستقل یا بوتیک را انتخاب میکنند.
- هدف هتل: هدف هتل از فعالیت عامل مهم دیگری است. اگر هدف هتل کسب درآمد بالا باشد، معمولاً مدل کسب و کار زنجیرهای یا اقامتگاه را باید انتخاب کرد. هرچند که بوتیک هتلها نیز با جذب مخاطب هدف میتوانند درآمدزایی بالایی داشته باشند.
- توان مالی و مدیریتی صاحب هتل: توان مالی و مدیریتی صاحب هتل، نیز عامل که خود در مدلهای مدیریت هتل دستهبندی میشود. بدیهی است که مدل کسب و کار زنجیرهای معمولاً نیاز به سرمایهگذاری و مدیریت بالایی دارد اما مدل کسب و کار مستقل معمولاً سرمایهگذاری و ظرفیت مدیریتی کمتری میخواهد.
قبل از انتخاب مدل کسب و کار و مدل مدیریت هتل این کارها را انجام بدهید!
با توجه به نکاتی که در این مقاله خواندید فراموش نکنید که برای باز هم برای سرمایهگذاری در کسبوکار هتلها باید این کار را انجام دهید:
- تحقیق کنید: قبل از انتخاب مدل کسب و کار، تحقیقات لازم را انجام دهید و اطلاعات کافی در مورد انواع مدلهای کسب و کار هتلداری که در مقاله به آنها اشاره شد، کسب کنید.
- با متخصصان مشورت کنید: از مشورت با مشاوران و متخصصان هتلداری و استفاده از راهنمایی آنها غافل نشوید.
- بازخورد مشتریان را در نظر بگیرید: باید بازار هدف را بشناسید و بدانید که مشتریان از چه نوع خدمات و امکاناتی استقبال میکنند.
در این مقاله انواع کسبوکار هتلها را بررسی کردیم. با مدلهای درآمدی هتل آشنا شدیم و دیدیم که هر کسبوکاری مدلهای مدیریت متفاوتی را طلب میکند. پیشبینی میشود که بازار هتلداری جهان تا سال ۲۰۲۷ به ۲.۹ تریلیون دلار برسد. بنابرین سرمایهگذاری در این صنعت میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذارانی باشد که به دنبال رونق و رشد اقتصادی هستند.
لینک کوتاه: https://marznews.com/?p=211722