خبرگزاری رویترز در گزارشی از نبرد کشورهای حاشیه خلیج فارس برای تصاحب بازار آسیا خبر داد که به ویژه به زیان صادرکنندگان نفت در غرب آفریقا و آمریکای جنوبی تمام شده است.
خبرگزاری رویترز نوشت: هفته گذشته، عربستان سعودی بهای نفت خود را در بازار آسیا به پایین ترین سطح طی ۱۲ سال اخیر رساند تا بتواند در نبرد برای سلطه بر بازار بزرگترین واردکنندگان نفت جهان، دست برتر را داشته باشد.
جنگ نفت، به نوشته رویترز، از ماه نوامبر گذشته (مهر – آبان) و زمانی آغاز شد که عربستان سعودی و تولیدکنندگان عرب در سازمان اوپک تصمیم گرفتند سقف تولید این سازمان را کاهش ندهند. در نتیجه آن تصمیم، بهای نفت در مدت دو ماه به زیر ۵۰ دلار سقوط کرد.
از آن زمان تا امروز، تولیدکنندگان نفت در حاشیه خلیج (فارس)، به ویژه عربستان و امارات متحده عربی، پیوسته در حال افزایش صادرات به کشورهای آسیایی بوده اند.
این سیاست، به ویژه به زیان کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین تمام شد که در رقابت با عرب های خاورمیانه، نمی توانند به اندازه آنان به کشورهای آسیایی تخفیف بدهند.
بدین ترتیب، فروش نفت خاورمیانه به چین به عنوان بزرگترین واردکننده آسیا، تنها در مدت دو ماه، با ۲.۵ درصد افزایش به حدود ۳.۸ میلیون بشکه در روز رسید. فقط در ماه ژانویه (نخستین ماه سال ۲۰۱۵) صادرات نفت عربستان به چین ۱۳ درصد افزایش یافت.
افزایش فروش نفت عرب ها به آسیا، ضربه هایی چشمگیر به نیجریه، آنگولا و ونزوئلا وارد آورد. این ضربه ها البته کلمبیا و برزیل را هم که در سال های اخیر با کاهش واردات نفتِ آمریکا شروع به صادرات نفت به آسیا کرده بودند، بی نصیب نگذاشت.
بنابراین، صادرات نفت غرب آفریقا به چین ۶ درصد و صادرات نفت آمریکای لاتین ۹ درصد کاهش یافت.
همه این تحولات در حالی رخ می دهد که روسیه تقریبا صادرکننده انحصاری به اروپا است و شکوفایی نفت شِیل نیز سبب شده است که حجم واردات نفت در آمریکا بسیار کاهش یابد و آسیا به عنوان بازار نوظهور نفت و گاز جهان مطرح شود.