“در حالی که عربستان به دنبال پیشرویهای نیروهای حامی دولت سوریه به ویژه در استان حلب این کشور درصدد قدرتنمایی برآمده است اما نگرانیها در داخل عربستان از بابت افزایش درگیر شدن هرچه بیشتر این کشور با جنگها افزایش یافته است.”
مرزنیوز به نقل از ایسنا،روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشته است: ارتش دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه با پشتیبانی حملات هوایی روسیه همچنین ایران، همچنان به پیشبرد حمله بزرگ خود در شهر حلب در شمال این کشور حتی با وجود پیشرفتهایی در زمینه آتش بس میپردازد.
این وضعیت باعث تهدید نیروهای شورشی شده است که از عربستان پول و سلاح دریافت کردهاند. مقامهای عربستانی در پاسخ به وضعیت به وجود آمده در سوریه اقدام به اعزام جنگندههای این کشور به ترکیه، یکی دیگر از دشمنان سوریه کردهاند.
این مقامها گفتهاند که ممکن است نیروهای زمینی خود را به بهانه جنگ با گروه تروریستی داعش به سوریه اعزام کنند اما این نیروها میتوانند باعث ایجاد چالش برای نیروهای حامی بشار اسد شوند.
رهبران عربستان همچنین به اعلام برگزاری رزمایش بزرگی با حضور ۲۰ کشور موسوم به رزمایش “رعد شمال” پرداختند.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان چند روز پیش در مصاحبه با سی ان ان گفت: هیچ تردیدی نداشته باشید که بشار اسد از قدرت کنار خواهد رفت. او یا با فرآیند سیاسی و یا با زور از قدرت کنار خواهد رفت.
عربستان در حال جنگیدن در یمن نیز هست و بسیاری از عربستانیها از بابت دورنمای درگیر شدن کشورشان در یک جنگ پر هزینه دیگر در زمانی که با مشکلات اقتصادی مواجه هستند، نگران شدهاند.
یک ناظر سیاسی برجسته عربستانی که به مقامهای بلندپایه این کشور نزدیک است، میگوید: اقتصاد ما حقیقتا به مشکل برخورده و برخی رهبران آمده و چیزهایی میگویند که ممکن است ما را وارد یک جنگی مقابل روسیه در سوریه کنند.
اشاره وی به مداخله روسیه در سال گذشته میلادی در جنگ سوریه از طریق حملات هوایی به منظور تقویت دولت بشار اسد بوده است.
این اقدام روسیه باعث تغییر روند جنگ داخلی سوریه که تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار کشته برجای گذاشته، شده است. در مقابل به نظر میرسد که نیروهای نظامی عربستان در یمن در مقابله با حوثیهای مورد حمایت ایران درگیر یک جنگ فرسایشی شدهاند که به خاک خود عربستان نیز سرایت کرده است.
حوثیها هرچه بیشتر دست به حملاتی در جنوب خاک عربستان زده و این کشور را وادار به استقرار دهها هزار سرباز برای دفاع از مرز خود با یمن کردهاند.
در جبهه داخلی نیز وضعیت دارایی عربستان چندان خوب به نظر نمیرسد و کاهش شدید قیمت نفت مقامهای عربستانی را مجبور به کاهش هزینههای عمومی، قطع یارانههای انرژی و آب و توقف استخدام در نهادهای دولتی کرده است.
یک مقام برجسته سعودی که نامش را فاس نساخت، گفت: در همه سطوح جامعه عربستان از جمله در خود خاندان سلطنتی نگرانی جدی درباره مداخله ما در همه این جنگهای خارجی بروز پیدا کرده است. من فکر میکنم که این احساس ایجاد شده که ما قادر به دیدن واقع گرایانه مسائل نیستیم.
این نگرانی وی بازتاب تردیدهای گستردهتر در برخی محافل عربستانی بر سر اقدامات محمد بن سلمان، وزیر دفاع ۳۰ ساله و جانشین ولیعهد این کشور بوده است.
وزیر دفاع عربستان این کشور را که به لحاظ تاریخی همواره محطاط عمل میکرد وادار به یک رویکرد تهاجمیتر و پرهزینهتر کرده است. بسیاری از مقامهای عربستان این سیاست خارجه وی را به هدف مقابله با آنچه که توسعه طلبی ایران در منطقه خواندهاند، میدانند.
از جمله تغییراتی که وی ایجاد کرده تشکیل ائتلاف نظامی عمدتا عربی بوده که سال گذشته میلادی تجاوز هوایی و زمینی به یمن را آغاز کرد. همچنین وی در این راستا به افزایش حمایت از شورشیان مخالف دولت سوریه پرداخته است. در ماه دسامبر عربستان میزبان کنفرانسی برای متحد کردن گروههای مخالف سوری پیش از مذاکرات صلحی بود که نهایتا ماه جاری میلادی به بهانه پیشرویهای نیروهای حامی دولت سوریه در حلب فروپاشید.
درگیریها در حلب مخاطرات جنگ در سوریه را افزایش داده است. در این درگیریها نیروهای دولت سوریه در حال تهدید کردن خطوط تامین شورشیان از جانب ترکیه هستند که منجر به تقویت چندین گروه شورشی در این شهر و دیگر مناطق سوریه میشد.
این وضعیت میتواند قابلیت عربستان برای فرستادن کمک به شبه نظامیان مخالف بشار اسد را مختل کند.
سلمان الانصاری، یک تحلیلگر عربستانی که هم در ریاض و هم در واشنگتن زندگی میکند افتادن شهر حلب به دست نیروهای دولت سوریه را تهدید احتمالی علیه امنیت ملی عربستان خوانده اما میگوید که عربستان با این حال از هرگونه اقدام یک جانبه در سوریه خودداری خواهد کرد.
جمال خشوجی، یک روزنامه نگار عربستانی بیشتر از هر چیز رزمایشهای اخیر در عربستان و صحبتهای این کشور در خصوص اعزام نیرو به سوریه را به مثابه آزمونی برای حمایت آمریکا از سیاستهای عربستان توصیف میکند.
رهبران عربستان نگران هستند دولت اوباما به ویژه در سوریه از مواضع عربستان حمایت نکند. در حالی که رئیس جمهور آمریکا هرگونه مداخله نظامی گسترده در سوریه را رد کرده است.
از سوی دیگر یکی دیگر از نگرانیهای ویژه عربستان مربوط به برداشته شدن تحریمهای آمریکا علیه ایران در پی توافق هستهای با این کشور بوده است.
خشوجی گفت: مخلص کلام این است که عربستان سعودی بسیار دغدغه این را دارد که اجازه به پیروزی ایران و روسیه در سوریه ندهد زیرا این یک تهدید علیه امنیت ملی عربستان است.
وی با اشاره به آمریکا گفت: اما گزینههای ما بسیار محدود هستند. بنابراین تلاشهایی که از جانب کشور ما میبینید بیشتر به منظور متعهد کردن دوباره همپیمانان اصلی به ما صورت میگیرد.
مقامهای آمریکایی خواهان مشارکت بیشتر عربستان در جنگ با داعش شدهاند. با وجود آنکه نیروهای عربستانی در ائتلاف تحت رهبری آمریکا برای مبارزه با داعش مشارکت کرده و با حملات هوایی مواضع این گروه در سوریه را هدف قرار میدهند اما در یک سال گذشته بیشتر توجه خود را صرف یمن کردهاند.
لبیب قمحاوی، تحلیلگر اردنی میگوید: عربستان با اعلام کردن حرفهای احمقانه حتی خودش را ضعیفتر نشان داده است. به هیچ وجه آنها نمیتوانند هنگامی که در یمن گرفتار هستند نیروی زمینی به سوریه بفرستند.
لینک خبر:https://marznews.com/?p=90619