پروفسور حسن اونال تحلیل گر ترک مسائل خاورمیانه در مصاحبه با ایرنا گفت: محمد بن سلمان ولیعهد سعودی با نقش آفرینی در قتل جمال خاشقچی به بازیچه کاخ سفید تبدیل شد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:این استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه مال تپه آنکارا در تشریح نقش ولیعهد عربستان در قتل خاشقچی بیان کرد: قتل خاشقچی، به اهرم فشاری در اختیار ترامپ بدل شده تا توسط آن، حکومت ریاض به واشنگتن وابسته تر شده و منابع مالی بیشتری در اختیار دولت ترامپ قرار دهد.
وی تاکید کرد: محمد بن سلمان همواره در راستای منافع آمریکا گام برداشته و ترامپ نیز به تداوم ولیعهدی بن سلمان اصرار دارد ولی بر این باورم که احتمال برکناری وی از ولیعهدی سعودی به رغم فشار ترکیه و رسانه های غربی مبنی بر آمریت وی در قتل خاشقچی را بسیار ضعیف است.
پروفسور اونال اظهار کرد: در ارتباط با تحکیم قدرت بن سلمان، نباید نقش جرد کوشنر داماد رییس جمهوری آمریکا و دوستی نزدیک وی با ولیعهد عربستان را نادیده گرفت چرا که به نوشته رسانه های آمریکایی، نفوذ و لابی های گسترده کوشنر در کاخ سفید، پشت گرمی خاصی به بن سلمان داده است.
وی به روند افشای قتل خاشقچی پرداخت و تاکید کرد: دولت ترکیه در مدیریت این بحران و افشای قتل و چگونگی آن توسط ماموران آل سعود بسیار عالی عمل کرد به طوری که شاهد بودیم مقامات امنیتی ـ اطلاعاتی ترکیه بدون آشکار شدن نام خود، اسناد و اطلاعات لازم از این جنایت اعم از چگونگی قتل، ورود تیم ترور ۱۵ نفره سعودی برای عملی کردن این جنایت و سایر موارد را به تدریج به رسانه های غربی به ویژه روزنامه های مشهور آمریکایی از جمله واشنگتن پست ارسال کردند.
استاد دانشگاه مال تپه آنکارا ادامه داد: در صورت سکوت آنکارا درباره قتل، عدم پیگیری ماجرا و یا اعلام بی خبری از زوایای پنهان جنایت، بی گمان رسانه های غربی اتهام رشوه خواری را به ترکیه منتسب می کردند اما مدیریت عالی این بحران توسط مقامات کشور به ویژه خواست اردوغان در آشکار شدن همه ابعاد جنایت باعث شد تا آل سعود با تاخیر فراوان مجبور شود تا به قتل خاشقچی اعتراف کند.
این استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه مال تپه آنکارا اظهار کرد: قتل خاشقچی، جنایتی است که به صورت احمقانه ای برنامه ریزی شده و به طرز وحشیانه ای انجام گرفت.
وی بیان کرد: به شخصه با این فرضیه مبنی بر اینکه آل سعود با آگاهی کامل، شهروند خود را به ساختمان کنسولگری در استانبول هدایت کرده و ضمن کشتن وی در این مکان دیپلماتیک، قصد ارسال پیام به ترکیه داشته اند و همچنین پس از این جنایت باید منتظر حوادث متعددی باشیم، موافق نیستم و با احتیاط به این فرضیه نگاه می کنم.
به گفته این استاد روابط بین الملل و تحلیل گر مشهور ترک، ارتکاب جنایت در ساختمان کنسولگری علیه یک شهروند، اقدامی غیر قابل انتظار و غیر قابل قبولی بود چرا که تاکنون چنین امری در تاریخ دیپلماسی ـ سیاسی جهان سابقه نداشته است.
وی گفت: با توجه به فعالیت خاشقچی به عنوان یک روزنامه نگار مشهور عرب در مطبوعات آمریکایی به ویژه واشنگتن پست و نیز روابط استراتژیک عربستان سعودی با آمریکا در منطقه، همگان در انتظار واکنش کاخ سفید به این جنایت بودند اما واشنگتن ابتدا با ناگوار خواندن و محکوم کردن این حادثه، امیدوار به مختومه شدن سریع پرونده این ماجرا و سرپوش گذاشتن بر آن بود.
پرفسور اونال افزود: با گذشت زمان، مقامات دولت ترامپ متوجه شدند که امکان سرپوش گذاشتن بر این جنایت وجود ندارد چرا که آنکارا قاطعانه پیگیر زوایای پنهان قتل خاشقچی است و با افشای اسنادی دقیق، خیال سکوت ندارد و به همین دلیل رییس جمهوری آمریکا در برابر فشار افکار عمومی جهان ناگزیر شد تا حداقل در ظاهر امر، مواضعی تندتر علیه آل سعود ابراز کند.
بنا به گفته این تحلیل گر مشهور ترک، اغلب رسانه های آمریکایی همواره آماده وارد کردن اتهامات و انتقادات به حکومت آل سعود هستند و اسناد ارسالی مقامات آنکارا درباره قتل خاشقچی باعث شد تا از یک سو بعضی از زوایای پنهان این جنایت وحشتناک برای افکار عمومی جهان آشکار شده و جو رسانه ای سنگینی علیه دولت ترامپ و حکومت آل سعود ایجاد شود تا جایی که بسیاری از سناتورهای کنگره آمریکا تحت فشار افکار عمومی جهان خواهان تصویب مجازات تنبیهی علیه عربستان سعودی شدند.
وی بیانیه ریاض مبنی بر ارتکاب جنایت توسط ماموران خودسر سعودی را فاقد وجاهت لازم دانست و گفت: پاسخ آل سعود به هیچ وجه قابل قبول نبود و هیچ کسی، توضیحات آنها را باور نکرد به طوری که حتی رسانه های آمریکایی به شدت این بیانیه را مورد انتقاد قرار دادند.
این تحلیلگر مشهور ترک به اختلافات فکری خاشقچی با بن سلمان اشاره کرد و گفت: این روزنامه نگار عربستانی انتقادات شدیدی از بن سلمان کرده و وی را فردی نالایق و مخرب اصول پادشاهی عربستان سعودی توصیف کرد اما به باور من، حمایت خاشقچی از اخوان المسلمین از مهمترین دلایل کینه ورزی بن سلمان نسبت به این روزنامه نگار مشهور و شاید مهمترین دلیل حذف فیزیکی وی بود.
این استاد دانشگاه مال تپه آنکارا همچنین گفت: ولیعهد عربستان با حکومت مصر در راستای مقابله با اخوان المسلمین همکاری می کند و بی گمان تحریم قطر از سوی چندین کشور عربی با رهبری ریاض نیز به دلیل حمایت دوحه از فعالیت اخوان المسلمین در جنگ داخلی سوریه بود.
به گزارش ایرنا، این روزها رسانه های ترکیه بر روی نقش محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در قتل خاشقچی متمرکز شده و او را آمر اصلی قتل این روزنامه نگار منتقد مقامات ریاض عنوان می کنند.
روزنامه ینی شفق روز گذشته با انتشار گزارشی تحت عنوان ‘فیلم، تازه برای بن سلمان آغاز می شود’ نوشت: رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در آخرین اظهار نظر خود اعلام کرد که دستور قتل خاشقچی از سوی عالی ترین مقام های آل سعود صادر شده و این امر تکان های شدیدی را به کاخ یمامه ریاض وارد کرد و پس از آن هجمه های سنگین جهانی علیه محمد بن سلمان بار دیگر آغاز شد.
این رسانه ترک، بار دیگر با تشریح نحوه قتل خاشقچی و اجرای آن توسط نزدیک ترین افراد ولیعهد عربستان عنوان کرد: همه می دانند که آمر جنایت قتل خاشقچی کیست و ترامپ از چه شخصی حمایت می کند و فقط امروز افکار عمومی جهان در تب و تاب دانستن چگونگی آینده سیاسی بن سلمان به عنوان بازیگر نقش اول مستند جنایت خاشقچی است.
روزنامه ینی شفق در این گزارش نوشت: افشای نقش بن سلمان در بسیاری از فتنه های آمریکایی ـ اسراییلی در منطقه از جمله پشتیبانی از کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ ترکیه و همچنین اسناد ارائه شده به افکار عمومی جهان درباره قتل خاشقچی، امروز شرایط را برای بن سلمان به گونه ای رقم زده که وی بر تداوم یافتن مقام ولیعهدی خود در شرایط سختی قرار دارد.
دولت ترکیه بررسی پرونده قتل خاشقچی را همچنان دنبال می کند ولی در چند روز اخیر ابعاد جدیدی از این رویداد را اعلام نکرده است.
خاشقچی ۶۰ ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان، این کشور را ترک کرده و به آمریکا رفته بود و در روزهای منتهی به قتل، قصد ازدواج با یک تبعه ترکیه را داشت.
وی روز ۲ اکتبر (۱۰ مهر) برای طی مراحل ثبت ازدواج با خدیجه چنگیز نامزد ترکیه ای خود، به ساختمان کنسولگری عربستان مراجعه کرد، اما پس از ورود به کنسولگری ناپدید شد.
نامزد وی پس از اطمینان از خارج نشدن خاشقچی از ساختمان کنسولگری، پلیس و مقام های عالی ترکیه را در جریان رویداد قرار داد ولی مقام های آل سعود منکر اطلاع از وضعیت خاشقچی شدند.
حکومت آل سعود پس از ۱۸روز انکار، در پی فشار بین المللی با صدور بیانیه ای به قتل او در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف و اعلام کرد که در ارتباط با پرونده قتل او، ۱۸ نفر از جمله ۱۵ مامور تیم ترور اعزامی از ریاض دستگیر شده اند.
همه مدارک و شواهد نشان می دهد که ۱۵ مامور از نزدیکان محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که از طرف او به استانبول اعزام شده بودند، عامل قتل خاشقچی هستند و بر این اساس، دولت ترکیه خواستار استرداد این افراد برای محاکمه در استانبول است؛ درخواستی که از سوی مقامات سعودی رد شد.
تحلیل گر ترک در مصاحبه با ایرنا:ولیعهد سعودی با قتل خاشقچی بازیچه کاخ سفید شد