رسانه های محلی گزارش دادند که ‘رکس تیلرسون’ وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا طی هفته آینده در سفر آسیایی خود به پاکستان سفر می کند، اقدامی که گفته می شود، می تواند برای کاهش تنش های موجود بین دو کشور راهگشا باشد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا؛ گفته می شود تیلرسون با نخست وزیر پاکستان، وزیر امور خارجه و مقامات ارشد ارتش دیدار و گفت و گو می کند تا در خصوص اقدامات مشترک برای مبارزه با گروه های تروریستی تبادل نظر کنند.
این سفر برای نخستین بار است که یک مقام دولتی با یک هواپیمای بدون سرنشین مخصوص (پهپاد) به کشور دیگری سفر می کند.
بر اساس گزارش های رسانه های پاکستان، مقامات وزارت امور خارجه آمریکا قصد دارند با مانور تبلیغاتی بر سفر تیلرسون به اسلام آباد با هواپیمای بدون سرنشین، به دیگران نشان دهند که عصر جدیدی از اعتماد بین ایالات متحده و پاکستان آغاز شده است.
در پی افزایش تنش های سیاسی بین اسلام آباد و واشنگتن و موضعگیری صریح «شاهدخاقان عباسی» نخست وزیر پاکستان مبنی بر اینکه کشورش دیگر وابستگی گذشته به آمریکا را ندارد، دو طرف در تلاشند با اعزام مقامات بلند پایه به پایتخت های دو کشور تنش های سیاسی را کم کنند.
پس از اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ۲۱ ماه اگوست (۳۰ مرداد) راهبرد ضد پاکستانی جدید آمریکا در قبال تحولات افغانستان و جنوب آسیا اعلام کرد، روابط دو کشور به شدت با سردی روبرو شد.
دولت آمریکا اسلام آباد را به حمایت از تروریستم در افغانستان متهم می کند، ولی این اظهارات از سوی مقامات پاکستان تکذیب شده است.
رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرد در صورتی که اسلام آباد نگرانی های واشنگتن را برطرف نکند، تحریم های جدیدی علیه این کشور اعمال می شود.
متیس وزیر دفاع آمریکا نیز در نشست کنگره این کشور با بیان اینکه یک شانس دیگر به پاکستان داده می شود، خاطرنشان کرد: اگر پاکستان در انجام اقدامات جدید با شکست روبرو شود، آمریکا علاوه بر تحریم ها حملات هواپیماهای بدون سرنشن در خاک پاکستان را بار دیگر گسترش خواهد داد.
منابع دیپلماتیک در واشنگتن بر این عقیده اند که هشدارهای آمریکا نمی تواند به عادی سازی روابط بین دو کشور کمک کند.
این منابع می گویند که پاکستان در واکنش به تهدیدهای آمریکا ممکن است، مجبور شود گزینه نزدیکی با چین و روسیه را در دستور کار خود قرار دهد.
از سوی دیگر پاکستان به دلیل عبور کامیون های لجستیکی آمریکا از خاک این کشور به افغانستان از اهمیت زیادی برخوردار است و هر گونه افزایش تنش بین دو کشور می تواند مشکلاتی را برای آمریکا در افغانستان داشته باشد.
البته خواجه محمد آصف وزیر امور خارجه پاکستان نیز در تازه ترین واکنش ها با شرکت در برنامه سیاسی «تا فردا» اعلام کرد: نیازی به کمک مالی ناچیز آمریکا نداریم و در صورت افزایش فشارهای واشنگتن ایران، چین، روسیه و ترکیه در کنار پاکستان هستند.
وی افزود: همیشه در معامله با آمریکا ضرر کردهایم اما این بار چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
خواجه آصف تأکید کرد: پاکستان در جنگ مبارزه با تروریسم پیروز شد اما آمریکا در افغانستان شکست خورد و سعی دارد با استفاده از نام شبکه حقانی ناکامی خود را به اسلامآباد نسبت دهد.
وی افزود: به آمریکا پیشنهاد دادیم که با تبادل اطلاعات بین سرویسهای امنیتی مواضع شبکه حقانی را مشخص کند تا علیه آنها وارد عمل شویم.
** آزادی گروگان های آمریکایی – کانادایی و تشکر آمریکا از پاکستان
اخیرا ارتش پاکستان با انتشار بیانیهای اعلام کرد که زوج کانادایی-آمریکایی را که در دوران اسارت صاحب دو فرزند شدهاند طی عملیات ویژهای آزاد کرده است.
بر اساس بیانیهای ارتش پاکستان، این زوج زمانی نجات یافتند که ربایندگان در حال انتقال گروگانها به داخل خاک پاکستان بودند.
اما سرپرست سفارت آمریکا تاکید میکند که گروگانها از سال ۲۰۱۲ میلادی تا کنون در خاک پاکستان نگهداری میشدند.
از سوی دیگر، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد که «دیوید هیل» سفیر آمریکا در اسلامآباد به مقامات پاکستانی هشدار داده بود که در صورت عدم آزادی این خانواده کانادایی-آمریکایی، نیروهای ویژه این کشور و هواپیماهای بدون سرنشین در شمال غرب پاکستان وارد عمل خواهند شد.
البته پس از این اتفاق، «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا در گفتوگوی تلفنی با «شاهد خاقان عباسی» نخست وزیر پاکستان دعوت وی برای بازدید از این کشور را پذیرفت.
پنس در این گفتوگوی تلفنی از خدمات ارتش و سرویس امنیت پاکستان برای رهایی خانواده گروگان گرفته شده آمریکایی – کانادایی تشکر کرد.
معاون رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سخنانش بر همکاری واشنگتن و اسلام آباد برای برقراری امنیت در منطقه و مبارزه با تروریسم تأکید کرد.
شاهد خاقان عباسی نیز در این گفتوگوی تلفنی، گفت: در صورت فراهم شدن اطلاعات موثق از جانب سرویس امنیت آمریکا اقدامات موثر علیه تروریستها ادامه می یابد.
وزیر دفاع آمریکا چندی پیش گفت: قبل از اینکه ترامپ به گزینههایی روی آورد که مربوط به حمایت پاکستان از تروریسم است بار دیگر همکاری با این کشور در خصوص افغانستان را امتحان خواهیم کرد.
چندی پیش ترامپ رئیسجمهوری آمریکا بعد از تعیین استراتژی خود در افغانستان گفت: پاکستان با ادامه اقدامات خود در پناه دادن به افراطگرایان در آینده بسیار ضرر خواهد کرد، زیرا این کشور به تروریستهایی پناه میدهد که با واشنگتن میجنگند.
سخنان ترامپ واکنش شدید پاکستان و لغو دیدار مقامات دو کشور را به دنبال داشت.