کاهش قیمت نفت به سالها ثبات در کردستان عراق پایان داد. اعتصاب کارکنان بخش های عمومی شهرهای اربیل و سلیمانیه را به لرزه انداخته است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا،بحران اقتصادی خفقان آور تمامی محاسبات مسعود بارزانی رهبر کردستان عراق را برهم زده است.
دامنه اعتصاب کارکنان بخش عمومی در کردستان عراق گسترش یافته است تا آنجا که پلیس راهنمایی رانندگی در شهر سلیمانیه را نیز در برگرفته است و آنها در اعتراض به تاخیر چند ماهه پرداخت حقوق شان دست از کار کشیده اند.
پزشکان شهر اربیل نیز به طور جزیی دست به اعتصاب زده اند و تهدید کرده اند اگر دولت خودمختار کردستان به خواسته های شان پاسخ ندهد و حقوق شان را به طور کامل پرداخت نکند، اعتصاب خود را گسترش خواهند داد.
هم اکنون منطقه کردستان عراق با بحران خفقان آوری روبه رو است زیرا قیمت نفت متلاشی شده است و مسعود بارزانی که دوران ریاست وی بر این منطقه به پایان رسیده، تصمیم گرفته تا در خصوص تجزیه کردستان همه پرسی عمومی برگزار کند و همین امر رابطه کردستان را با دولت مرکزی بغداد دچار تنش کرده است.
بغداد دولت خودمختار کردستان عراق را تهدید کرده که در صورت انجام چنین رفراندومی پرداخت سهمیه ۱۷ درصد این منطقه از بودجه عمومی کشور را متوقف خواهد کرد.
معلمان شهر سلیمانیه اولین قشری بودند که تقریبا از دو هفته پیش در اعتراض به عدم پرداخت حقوق شان از ماه سپتامبر به این سو دست به اعتصاب زدند.
دولت خودمختار در کردستان عراق هم اکنون با بحران مالی دست به گریبان است و همین امر باعث شده تا نتواند حقوق کارکنان بخش های عمومی خود را بپردازد.
دولت بارزانی هفته گذشته اعلام کرد که در نتیجه بحران شدید مالی تنها بخشی از حقوق کارکنانش را پرداخت کرده است.
کردها نفت میدان های کرکوک و دیگر میدان های موجود در اختیار نیروهای پیشمرگه را به طور مستقل از بندر جیهان ترکیه برخلاف خواست دولت فدرال در بغداد صادر می کند. دولت منطقه کردستان برای تامین هزینه های نهادهای وابسته به خود بر فروش نفت متکی است که قیمت آن به شدت کاهش یافته و به تقریبا بیست دلار در هر بشکه رسیده است.
تحلیل گران می گویند: بحران موجود در این منطقه تنها نشات گرفته از کاهش قیمت نفت نیست بلکه بخش عمده آن ناشی از فساد اداری و مالی و اختصاص درآمد نفت برای تعداد اندکی از خانواده ها و روسای عشایر مسلط بر صحنه سیاسی کردستان به ویژه آن دسته از افراد و خانواده های مرتبط با حزب دمکرات کردستان وابسته به مسعود بارزانی است.
بخش عمده ای از درآمدهای نفت برای جلب حمایت حامیان ادامه ریاست بارزانی که دوران ریاستش در سال ۲۰۱۵ خاتمه یافت، در نظر گرفته شده است. علاوه بر آن باید به مسلح کردن نیروهای پیشمرگه و مطرح کردن آنها به عنوان یک طرف جدی و فعال در رویارویی با گروهک تروریستی داعش و جلب حمایت خارجی ها برای گزینه تجزیه اشاره کرد.
فاروق یوسف نویسنده عراقی از اعتراضات شکل گرفته به عنوان ‘ حباب کردستان’ یاد کرد که در آستانه انفجار است و یا آنکه منفجر شده است و نمی توان بر رسوایی های فساد موجود در آن سرپوش گذاشت.
فاروق در گفت وگو با العرب تصریح کرد: آنچه که دولت اربیل به آن افتخار می کرد، چیزی جز یک نمای دروغین از پیشرفت نبود و هیچ تلاش واقعی برای اجرای طرح های رشد و توسعه را به همراه نداشت تا بتواند کردستان را در مسیر بی نیازی اقتصادی به بغداد قرار دهد.
وی توضیح داد: بارزانی هر گاه احساس کرد از سوی دیگر طرفهای کرد زیر فشار قرار گرفته، تهدید کرد که کردستان را از عراق جدا خواهد کرد.
فاروق در پایان این سوال را مطرح کرد: منطقه ای که در آستانه ورشکستی قرار گرفته، چگونه می تواند به یک کشور مستقل تبدیل شود؟
لینک خبر:https://marznews.com/?p=85179