با مقدمه، تصحیح و توضیح دکتر احد پیشگر، کتاب «تاریخ شاهان صفوی»، انتشار یافت. این کتاب که با همکاری رسول شوفری با ۱۶۶ صفحه در انتشارات مهرنوشت به چاپ رسیده است یکی از آثار «مرتضی قلی شاملو» متولی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.
به گزارش مرزنیوز و به نقل از شمالغرب آنلاین؛ بنا به اطلاعاتی که مقدمه کتاب در اختیارمان قرار میدهد مرتضی قلی شاملو در سال ۱۰۰۵ هجری قمری چشم به جهان گشود. پدرش حسن خان که از ملازمان شاه عباس صفوی بود در سال ۱۰۱۶ قمری در فتح قلعه شماخی مجروح شد و درگذشت. پس از مرگ او فرزندش مرتضی قلی در سلک ملازمان شاه عباس اول درآمد و در سال ۱۰۳۶ هجری قمری با دستور شاه به سمت «یوزباشیگری» منصوب شد.
مرتضی قلی در سال۱۰۴۶ ندیم شاه صفی اول شد و اداره بسیاری از امور را بر عهده گرفت. چندی بعد شاه عباس دوم پس از روی کار آمدن منصب دیوان را هم به مدت سه سال به او سپرد.
بعد از رشادتهای مرتضی قلی در فتح قلعه قندهار و شهر هرات که توجه خاص شاه را در پی آورد وی مورد حسادت بدخواهان قرار گرفت و ۱۴ ماه در قلعه «کلاب» زندانی شد که در این مدت غالبا به مطالعه و نوشتن کتاب پرداخت. شاه که بالاخره به بیگناهی مرتضی قلی پی برده بود دو ماه پس از نوروز ۱۰۶۲ قمری فرمان آزادی او را صادر کرد
مرتضی قلی شاملو دوازده مقام موسیقی را در وزن و بحر شاهنامه فردوسی نگاشته است که مؤید چیرهدستی او در موسیقی است. شاملودر علوم قرآنی و دینی هم مهارت داشته و ترکیبات قرآنی را در اشعارش راه داده است. «بخیه یا خرقه»، «دیوان اشعار ترکی»، «دیوان اشعار فارسی»، «کلیات»، «ظفریه» و « جنگ مرتضی قلی ظفر» از دیگر آثار به جا مانده اوست.
گفتنی است آخرین مسؤولیت مرتضی قلی ظفر، تولیت بقعه شیخ صفی بوده و در اردبیل نیز وفات کرده است.
لینک کوتاه: https://marznews.com/?p=207910