مردمان شهرستان های مرزی به عنوان مرزبانان کشور در نقاط مرزی محسوب می شوند که شاید دوری از مرکز کشور باعث شده تا مسایل و مشکلات شان مورد کم توجهی قرار گرفته باشد، اما این رسانه در راستای رسالت رسانه ای خود در نظر دارد با شناساندن ظرفیتهای بالقوه این شهرستان ها و استان های مرزی به عنوان شتابدهنده، این پتانسیل ها را در تمامی زمینه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، گردشگری، صنعتی، کشاورزی و دامپروری و… مورد بررسی قرار داده و این موضوعات را در این رسانه معرفی و منعکس نماید.
به همین منظور گفت وگویی اختصاصی و صمیمانه ای را با مهندس حسن قبادی، فرماندار سخت کوش شهرستان بیلهسوار از توابع استان اردبیل ترتیب داده ایم که ماحصل آن را با هم می خوانیم:
به عنوان اولین سئوال کمی از موقعیت شهرستان بیله سوار و ظرفیت ها و پتانسیل های آن برای مخاطبین این رسانه بگوئید:
شهرستان بیله سوار یکی از شهرستان های مرزی و در قسمت شمال شرقی استان اردبیل واقع شده است.
این شهرستان به لحاظ نزدیکی به منطقه قفقاز به عنوان دروازه ورودی کشورهای CIS از اهمیت بالای استراتژیکی برخوردار بوده و همچنین وجود اشتراکات تاریخی و فرهنگی بین دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران در طول تاریخ این اهمیت را چندین برابر کرده است.
زمانی خاک کشور جمهوری آذربایجان جزو قلمرو کشور ایران بوده و به خاطر برخی از معاهدات بین المللی با کشور روسیه تزاری از خاک این سرزمین جدا شده و اکنون به عنوان یک کشور مستقل محسوب می شود. این اشتراکات فرهنگی موجب شده تا شاهد گسترش ارتباطات و مبادلات در زمینه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و… در سطح عالی باشیم و بین این دو کشور دیدارهای رسمی در سطح عالی ترین مقامات تصمیم گیر – رئیس جمهور – انجام گرفته است. در دولت تدبیر و امید نیز این ملاقات ها به حد قابل توجهی افزایش یافته است.
هم دولت و هم مردم این دو کشور نسبت به هم وابستگی های مستحکمی داشته و به همین خاطر اکنون ۱ میلیون و پانصد هزار تردد در سامانه ثبت شده است.
از سوی دیگر جمهوری خودمختار نخجوان نیز به لحاظ مشکلاتی که با کشور ارمنستان دارد، ارتباط این کشور با جمهوری آذربایجان از طریق خاک ایران و خصوصاً بخش عمده ای از آن در شهرستان بیله سوار می باشد که طی مسیر پارس آباد، اصلاندوز و جلفا در استان آذربایجان شرقی این حلقه وصل بین جمهوری خودمختار نخجوان و جمهوری آذربایجان به وجود آمده است.
برای توسعه و تحول این شهرستان و همچنین گسترش صنعت گردشگری چه برنامه هایی پیش بینی کرده اید؟
از اردیبهشت سال گذشته با پیگیری های استاندار محترم، فعالیت گمرک و پایانه مرزی این شهرستان ۲۴ ساعته شده و امور گمرکی و تردد مسافران به صورت شبانه روزی در حال انجام است.
بر اساس بررسی های به عمل آمده در خصوص عملکرد این دستگاه ها در بخش تجاری و مسافری شاهد روند رو به رشد هستیم و حدود ۳۰ درصدی مسافرانی که برای درمان وارد کشور شده اند نشانگر گسترش گردشگری سلامت می باشد.
به همین منظور و در راستای توسعه صنعت گردشگری در سال رونق تولید تمهیداتی اندیشیده شده و پیگیری این مهم به عنوان اولویت در سیاست های کلان استان لحاظ شده که برنامه های بسیاری در این خصوص انجام شده و برخی از آنها نیز در دست اقدام می باشد.
افزایش ۳ برابری اعتبارات در بخش گردشگری گواهی بر این مدعا بوده و در کمیته برنامه ریزی شهرستان نیز مشوق هایی برای جذب سرمایه گذار در نظر گرفته شده تا زیرساخت های لازم برای مسافرانی که پیش از این به استان های آذربایجان شرقی، گیلان و یا تهران برای درمان مراجعه می کردند از این پس در استان اردبیل به خصوص شهرستان بیله سوار پذیرای آنها باشیم.
سعی می کنیم تا با همکاری بخش خصوصی و حمایت های دولت زیرساخت های لازم و شرایط مناسب را برای توسعه و گسترش صنعت گردشگری فراهم آوریم تا گردشگری سلامت در این شهرستان رونق گیرد.
چه مشکلاتی در این راه وجود دارد؟
نبود تجهیزات پزشکی، کمبود امکانات اسکان و اقامتگاه های استاندارد از موانع موجود در این زمینه هستند که با تأمین آنها می توانیم به خوبی پذیرای مسافران و میهمانان گرامی کشورهای همسایه و حتی از اقصی نقاط جهان باشیم.
البته به این نکته نیز اشاره کنم، امسال به همت بخش خصوصی هتلی به نام کوثر که تا سال گذشته ساختمانی بلااستفاده و متروکه بود با صرف هزینه ای بالغ بر ۳ میلیارد تومان ببازسازی شد و اکنون به عنوان هتل کلنیک، هم دارای بخش درمانی و هم به عنوان اقامتگاه مورد بهره برداری قرار گرفته است.
البته بسته های پیشنهادی برای سرمایه گذاران چندمنظوره بوده و حتی برای پر کردن اوقات فراغت همراهان بیمار نیز برنامه هایی شامل طبیعت گردی، بوم گردی و سایر استعدادهایی که در این منطقه وجود دارد، در نظر گرفته شده است.
چه توفیقاتی در خصوص راه اندازی مراکز تفریحی داشته اید؟
سرمایه گذاری بخش خصوصی برای راه اندازی اکوکمپ گردشگری جدیدتری پروژه ای است که با نگاه ویژه در حال راه اندازی آن می باشیم و بعد از جانمایی محل، سند آن صادر شده و بقیه کارهای اداری شامل گرفتن مجوز موافقت اصولی و سایر مجوزها برای بهره برداری آن نیز در حال پیگیری می باشد.
همچنین سایت استاندارد ورزش های هوایی و پروازهای تفریحی مانند پاراگلایدر، کایت و… در منطقه گردشگری گلی بلاغ راه اندازی شده است.
این مجموعه به عنوان یکی از سایت های کم نظیر که مورد تأیید مربیان استانی و ملی قرار گرفته مزایای بسیاری داشته و یکی از آنها به لحاظ بازه زمانی فعالیت جزو معدود سایت های پروازی است که می تواند در ۹ ماه از سال فعالیت داشته و فاصله کم محل پرواز (شروع) و محل فرود این امکان را به علاقمندان این رشته ورزشی می دهد تا چندین بار بعد از فرود و استراحت دوباره برنامه پروازی خود را ادامه دهند.
این سایت در ۵ کیلومتری سه راهی خروسلو و منطقه گردشگری گلی بلاغ در شهرستان بیله سوار واقع شده است.
البته راه دسترسی به این سایت به همت اداره راه و شهرسازی شهرستان بیله سوار در حال تعریض بوده و تمام تلاشمان بر این است تا اولین فستیوال ورزش های هوایی را در این منطقه گردشگری با هدف توسعه گردشگری ورزشی برگزار نمائیم.
اعتقاد ما بر این است سایت ورزش های هوایی و پروازهای تفریحی گلی بلاغ و اکوکمپ در کنار سایر جلوه های گردشگری در شهرستان بیله سوار می تواند این شهرستان را به عنوان یک نماد و برندینگ در حوزه گردشگری در سطح جهان مطرح نماید و به تمامی جهانیان بشناساند، چون صاحب نظران و کارشناسان تأکید داشته اند که این سایت با توجه به ظرفیت های موجود می تواند در سطح بین المللی فعالیت داشته باشد.
برنامه دیگری که از منظر گردشگری در عالی ترین سطح برگزار شد، جشنواره ملی کوچ عشایر بود که هر ساله بخاطر کوچ عشایر این منطقه و خواستگاه این رویداد بزرگ جزو نمادهای این شهرستان محسوب می شود.
عشایر در عرصه تولید نقش آفرین هستند و به عنوان سربازان عرصه اقتصاد مقاومتی در تولید گوشت، لبنیات و… حرف های زیادی برای گفتن دارند.
چندین سال قبل برای ارزش گذاری به جایگاه این قشر زحمتکش و ارج نهادن به تلاش های آنها، عزیزان فرماندار در دوره های گذشته زحمت کشیده اند و جشنواره ای را با عنوان جشنواره کوچ عشایر ترتیب داده اند که پس از سه دوره برگزاری به نام بیله سوار و به عنوان تنها رویداد عشایری در سطح ملی در کشور به ثبت رسیده است.
امسال نیز نهمین دوره این جشنواره در اردیبهشت ماه ۹۸ با استقبال کم نظیری برگزار شد و حدود ۴۰ هزار نفر از استان اردبیل، هموطنان و میهمانان خارجی در این جشنواره حضور داشتند.
با توجه به استعداد منطقه و همچنین وجود جمعیت عشایری در کشورهای آذربایجان، ترکیه، عراق، قرقیزستان و… هدف ما این است که این جشنواره را در سطح بین المللی برگزار کرده و این امکان سنجی از سوی فعالان گردشگری در کشورهای دارای جمعیت عشایری هستند اعلام شده و این امکان نیز وجود دارد با مشارکت آنها جشنواره سال آینده به صورت بین المللی برگزار شود.
اعتقاد داریم عشایر شاهسون یکی از عالی ترین ظرفیت های توسعه گردشگری استان بوده و در کنار برگزاری این جشنواره به جذب گردشگری توجه خاصی خواهیم داشت. جایگاهی که این جشنواره در استان به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی در قالب یک جشنواره برپا می شود تنها یکی از ظرفیت های جذب توریست به شمار می رود.
به نظر شما آیا می توان گردشگری مرزی نیز داشته باشیم؟
بله. توریست ها اهداف بسیاری برای سفر به سایر کشورها دارند و بیشتر به خاطر شناخت فرهنگ ها، آداب و رسوم، مراسمات و خوراک و پوشاک و… پا به آن سرزمین می گذارند و مناظری که در مناطق مرزی وجود دارد می تواند جاذبه ای برای جذب توریست باشد.
در مرز ایران و آذربایجان مناطق بکری وجود دارد که با برنامه ریزی و هماهنگی دستگاه های اجرایی و امنیتی بستری مناسب برای حضور گردشگر در این مناطق باشد. همچنین با توجه به اشتراکات موجود در این حوزه بین ایران و آذربایجان و منطقه قفقاز این نوع گردشگری می تواند یکی از بزرگترین ظرفیت برای تبادلات اقتصادی، فرهنگی و… باشد که در قالب «گردشگری مرزی» به صورت مشترک برگزار شود.
نمونه همین موضوع در عید نوروز امسال اتفاق افتاد و با پیگیری های به عمل آمده از سوی مرزبانی کشور، مراسم نوروز مشترک با حضور فرماندهان مرزبانی دو کشور ایران و آذربایجان در نقطه صفر مرزی برگزار شد.
این اتفاق بسیار نادر بود و در کمتر کشوری این نوع از مراسمات وجود دارد که در نقطه مرزی در کنار سفره هفت سین، آغاز سال جدید را جشن بگیرند. در این مراسم پیام نوروزی رهبر انقلاب اسلامی ایران و سخنان رئیس جمهور آذربایجان پخش شد که به عنوان رویداد فرهنگی- سیاسی در تاریخ به ثبت رسید.
همین مراسم می تواند نقطه عطفی برای گسترش چنین رویدادها و فعالیت های فرهنگی- اجتماعی بوده و جنبه گردشگری نیز داشته باشد.
نظر شما درباره «مرز» چیست؟
این مرزها در عالم طبیعی خیلی گویا نیست و بین کشورها در حد یک قرارداد بوده و قابل مشاهده نیست، تنها خطی در روی نقشه است. همین دیدارهای مرزی و تبادلات مرزی می تواند به ایجاد علاقه همکاری بین دو کشور و توسعه فرهنگ مشترک کمک کند.
لطفاً به توانمندی های بخش صنعتی شهرستان نیز اشاره ای داشته باشید؟
ناحیه صنعتی این شهرستان فعال است اما آنچنان که باید از ظرفیت صنعت در این شهرستان استفاده نشده است. یکی از ضعف های صنعتی، کمبود صنایع تبدیلی فرآورده های کشاورزی و دامپروری در این منطقه می باشد. همانطور که همه می دانند کشاورزان و دامپروران همیشه برای فروش محصولشان دغدغه دارند.
کشاورز زحمتکش نباید در زمان برداشت دغدغه فروش داشته باشد. خام فروشی باعث می شود سود زحمات کشاورز در جیب دلالان برود.
کشاورز عزیز باید اطمینان داشته باشد که در زمان مقرر محصول خود را برداشت کرده و بوسیله صنایع تبدیلی و تکمیلی حاصل دسترنج خود را بدست خواهد آورد.
اداره کشاورزی این شهرستان نیز اولویت فعالیت خود را بر فعال کردن صنایع وابسته بخش کشاورزی و دامپروری قرار داده و با خرید تضمینی گندم و دانه های روغنی مانند سویا، کلزا و… در راستای سیاست های دولت از تلاش این کشاورزان حمایت می کند
در بحث امنیت غذایی نیز تلاش های بسیاری انجام گرفته است. با عنایت به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص خودکفایی در تولید روغن تلاش می کنیم تا با گسترش سطح کشت دانه های روغنی هر ساله نسبت به سال گذشته و به تبع آن افزایش تولید و تبدیل آن به روغن فرآوری شده بتوانیم جلوی واردات روغن و قطع وابستگی به این محصول استراتژیک را شاهد باشیم.
تشکیل منطقه آزاد بیله سوار در چه مرحله ای قرار دارد؟
مناطق مرزی یکی از بزرگترین ظرفیت در دوران تحریم به شمار می رود. در این زمان می توان مراودات در حوزه اقتصاد و بازرگانی را با کشورهای همسایه در بهترین وضعیت ادامه داد، بزرگترین ظرفیتی که می تواند به عنوان شتابدهنده عمل نماید، منطقه آزاد تجاری می باشد.
همین جا لازم می دانم از زحمات حاج آقا عاملی نماینده محترم ولی فقیه در استان، آقای مهندس بهنامجو استاندار محترم اردبیل و مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی که با هماهنگی و همدلی این مهم را رقم زدند، تشکر و قدردانی می نمایم.
اگر بگوییم که منطقه آزاد استان اردبیل به صورت ویژه موجب توسعه استان اردبیل خواهد شد و به عنوان یکی از استان های پیشرو نقش آفرینی نماید.
همانگونه که اطلاع دارید سال گذشته لایحه از سوی دولت پس از انجام تمامی کارهای کارشناسی به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد و در صحن علنی با کسب رأی مثبت به تصویب رسید. طبق قانون به شورای نگهبان ارسال شد و چند مورد برای استان های دیگر ایراد گرفته اند که به کمیسیون تخصصی اقتصادی ارجاع شده و ایرادها نیز رفع شده و امید است مرکز پژوهش های مجلس نیز به عنوان پشتوانه کارشناسی لوایح و طرح ها محسوب می شود و در خصوص این مناطق نظر کاملاً مثبت دارد، ان شاء ا… مصوب شده و شاهد ابلاغ آن برای توسعه و تحول استان اردبیل به عنوان یک استان پیشرو در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران باشیم.
این منطقه چه مزایایی برای استان به ارمغان می آورد؟
منطقه آزاد تجاری در این منطقه هزینه را به دولت تحمیل نخواهد کرد. زیرساخت ها در شهرستان بیله سوار همچون گمرک، پایانه مرزی … وجود دارد و با تمام ظرفیت در حال فعالیت هستند. در حدود ۴۰ کیلومتری آن فرودگاه پارس آباد واقع شده است. در این مناطق مشوق هایی برای جذب سرمایه گذار وجود دارد و اکنون که تحت شرایط سخت تحریم های ظالمانه قرار داریم، می توانیم سرمایه گذار خارجی نیز داشته باشیم. قوانین منطقه آزاد دارای قوانین خاصی بوده و دارای تسهیلات ویژه بین المللی است.
در خصوص پروژه پایاب سد خدآفرین نیز توضیح دهید؟
به دستور مقام معظم رهبری اعتبار این پروژه ملی در منطقه مغان از محل صندوق توسعه ملی تأمین شده و مبلغ یک میلیارد دلار نیز به این پروژه اختصاص یافت. وسعت اراضی این پروژه حدود ۳۷۶۰۰ هکتار بوده و در سه شهرستان اصلاندوز، پارس آباد و بیله سوار واقع شده که شهرستان بیله سوار ۲۷۰۰۰ هکتار آن را در اختیار دارد و به عبارتی قسمت اعظم آن در این شهرستان قرار دارد. کل پروژه به ۴ ناحیه تقسیم شده است که نواحی ۳ و ۴ کاملاً و قریب به ۸۰ درصد ناحیه ۲ نیز در اختیار شهرستان بیله سوار می باشد.
این پروژه در حوزه آب و خاک بزرگترین موتور محرکه اقتصادی منطقه به شمار می رود و با اجرای کامل آن حدود ۱ میلیون تن به محصولات کشاورزی و باغی افزوده خواهد شد. تمام تلاش مان را به کار خواهیم بست تا دومین دشت مغان که به واسطه این پروژه بوجود خواهد آمد، به ثمر نشسته و شاهد رونق تولید و اشتغالزایی باشیم.
با اتمام پروژه پایاب خداآفرین نه تنها منطقه و استان بلکه اقتصاد شمالغرب کشور تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
برای تحول و توسعه شهرستان با چه مشکلاتی مواجه هستید؟
سال گذشته با دستور و عنایت ویژه استاندار محترم جناب آقای مهندس بهنامجو مشکلات اصلی این شهرستان احصاء شد و مسایل و مشکلاتی که مردم با آن مواجه هستند مشخص گردید. در یک جمع بندی که به استانداری اردبیل نیز منعکس شد، مهتمرین مشکلات این شهرستان، «راه» و «آب» می باشد که اگر این کمبودها رفع شود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
چندی پیش در شورای مدیران عامل بانک های کشور که به همت استاندار محترم و برای اولین بار در استان اردبیل تشکیل شد، مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه آبرسانی و تأمین آب شرب اختصاص یافته و به تصویب رسید. یکی از پروژه های بزرگ آبرسانی به منطقه خروسلو که حدود ۲۰۰ روستا را تحت پوشش قرار خواهد داد، توسعه و آبادانی را به دنبال خواهد داشت. مشکل آب باعث شده تا ساکنین روستا به شهرها
مهاجرت کنند و با وجود آب آشامیدنی شاهد اشتغال و آغاز زندگی دوباره در روستاهای این منطقه خواهیم بود و همین موجب مهاجرت معکوس خواهد شد.
راه های این شهرستان نیاز به تعریض و بازسازی دارد که با موافقت استاندار محترم مبلغ ۱۸۰ میلیارد تومان نیز برای بزرگراه بیله سوار – گرمی اختصاص یافته است.
چند نفر زائر اربعین از مبادی ورودی و خروجی این شهرستان به کربلای معلی مشرف شدند؟
بالغ بر ۱۰ هزار نفر برای شرکت در مراسم بزرگ اربعین از پایانه این شهرستان تردد کردهاند.
به عنوان سئوال پایانی آمار عملکرد ۸ ماهه گمرک را بیان کنید؟
ارزش صادرات کالا از گمرک بیله سوار در طول هشت ماه ابتدایی سال جاری بیش از ۶۰ میلیون دلار بوده که در مقایسه با سال گذشته ۱۱۳ درصد افزایش داشته است.
ارزش صادرات چمدانی نیز در این مدت بیش از ۴۵ میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته ۱۹ درصد افزایش نشان میدهد.
شیشه، سنگ ساختمان، پروفیل، قیر، میلگرد، آهنآلات و کاشی از جمله کالاهای صادراتی و کنجاله، شیرین بیان، پنبه، انواع نخ، ضایعات کارتن و کاغذ از جمله کالاهای وارداتی از گمرک بیلهسوار است.
همچنین از ابتدای سال جاری بیش از یک میلیون مسافر از گمرک و پایانه مرزی بیله سوار تردد کرده است که از این میزان ورود و خروج مسافران ایرانی به ترتیب ۲۳ و ۱۸درصد کاهش و ورود و خروج مسافران خارجی نیز به ترتیب چهار و هفت درصد افزایش نشان میدهد.
خبر خوش نیز اینکه مقدمات ارتقای گمرک بیلهسوار به ادارهکل فراهم شده و این مساله طی بازدید کارشناسان گمرک ایران مورد تایید و موافقت قرار گرفته شده است.
با تشکر از وقتی که در اختیار مرزنیوز قرار دادید.
مصاحبه: فرهاد قنبری
1 دیدگاه
مرتضی دهقان آزاد
آیا از این مرز هم به کشور آذربایجان می توان رفت برای گردشگری؟