کمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق ادعا کرد که تخلفات انتخاباتی جدی صورت گرفته در مناطق شرقی و جنوب شرقی ترکیه گزارش شده است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا: قلیچدار اوغلو پس از حضور در سر صندوق رای انتخابات ریاست جمهوری و بیست و هفتمین دوره انتخابات مجلس در منطقه چوکور آنبار آنکارا در مصاحبه با خبرنگاران اظهار کرد: نمایندگان حزب جمهوری خواه خلق ترکیه برای رسیدگی به شکایات، هر گونه اقدام لازم را انجام می دهند.
وی افزود: امروز همگی پای صندوق های رای حاضر شدیم و نمایندگان ما نیز در سراسر کشور برای تامین سلامت انتخابات بر صندوق آراء نظارت می کنند.
وی اضافه کرد: پیام من به همه کارکنان و کارمندان انتخاباتی این است که شما مامور دولت ترکیه هستید و نه کارمند یک حزب سیاسی خاص و به همین دلیل باید به وظیفه خود در خصوص بقای کشور عمل کرده و زیر بار فشار اشخاص خاص نروید.
وی تاکید کرد: شکایت هایی از نحوه برگزاری انتخابات به دست ما رسیده است و در این خصوص نیز عصر امروز بیانیه ای را صادر خواهیم کرد.
دقایقی پیش روزنامه جمهوریت ترکیه در وبسایت خود اعلام کرد که در پی گزارش ناظران انتخاباتی، پلیس امنیت دیاربکر سه نفر را که یکهزار برگه رای جعلی مهر شده به همراه داشته و قصد ورود به شعبه اخذ در مدرسه ابتدایی مسعود ییلماز این شهر را داشتند، دستگیر کردند.
انتخابات همزمان ریاست جمهوری و بیست و هفتمین دوره مجلس ترکیه از ساعت ۸.۰۰ صبح امروز آغاز شده و تا ساعت ۱۷.۰۰ ادامه دارد.
برای شرکت مردم ترکیه در این انتخابات ۱۸۰ هزار و ۶۵ صندوق رای پیش بینی شده و ۵۶ میلیون و ۳۲۲ هزار نفر واجد شرایط در مناطق مختلف این کشور می توانند در انتخابات شرکت کنند.
رای گیری در همه مناطق شهری، روستایی و صندوق های رای سیار از ساعت هشت صبح تا ۱۷ ادامه می یابد و طبق روال معمول ساعت انتخابات تمدید نخواهد شد.
سیستم رای دادن در انتخابات ترکیه ثبت نامی بوده و شعبه و حتی صندوق رای دادن هر شهروند تعیین و از طریق شوراهای محلی(مختارها) به شهروندان ابلاغ شده است.
سعدی گوون رییس شورای عالی انتخابات ترکیه در مصاحبه با خبرنگاران اعلام کرد که امیدواریم و تلاش می کنیم که نتیجه انتخابات را در کمتر از ۲۴ ساعت بعد از پایان زمان قانونی اخذ رای اعلام کنیم.
وی اضافه کرد: برای نظارت بر انتخابات ترکیه بیش از ۵۰۰ ناظر از ۴۸ کشور خارجی به ترکیه آمده اند.
واحد مطبوعاتی نخست وزیری ترکیه نیز اعلام کرد که برای پوشش خبری این انتخابات ۶۳۵ خبرنگار از ۳۴ کشور جهان به ترکیه آمده اند.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی و رهبر حزب عدالت و توسعه، تمل کاراملااوغلو رهبر حزب سعادت، محرم اینجه نامزد حزب جمهوری خواه خلق، دوغو پرینچک رهبر حزب وطن، مرال آکشنر رهبر حزب نیک و صلاح الدین دمیرتاش رهبر سابق و زندانی حزب دموکراتیک خلق ها ۶ نامزد حاضر در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ترکیه هستند.
برابر قانون انتخابات ترکیه، نامزدهای حاضر برای کسب پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری باید حدنصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای مجموع آرای صندوق ها را کسب کنند.
اگر نامزدی این حد نصاب قانونی را کسب نکند، انتخابات با حضور دو نامزدی که بیشترین رای را کسب کرده اند، به دور دوم می کشد که در این صورت، رای گیری این دور، دو هفته بعد و در روز هشتم جولای۲۰۱۸ (۱۷ تیرماه) انجام می شود.
بیست و هفتمین دوره انتخابات مجلس ترکیه نیز همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برای تعیین نمایندگان ۶۰۰ کرسی پارلمان این کشور برگزار می شود و در این انتخابات نیز هشت حزب سیاسی به رقابت می پردازند.
در انتخابات مجلس ترکیه، هشت حزب عدالت و توسعه و نیز حرکت ملی در قالب ائتلاف ‘جمهور’ و احزاب جمهوری خواه خلق، نیک و سعادت هم در قالب ائتلاف ‘ملت’ و احزاب هدی پار، وطن و دموکراتیک خلق ها به طور جداگانه و مستقل حضور دارند و نامزد انتخاباتی برای کسب ۶۰۰ کرسی معرفی کرده اند.
شورای عالی انتخابات ترکیه تعداد واجدان شرایط رای دادن در ترکیه را ۵۶ میلیون و ۳۲۲ هزار نفر و تعداد صندوق رای پیش بینی شده انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس در ترکیه را ۱۸۰ هزار و ۶۵ عدد اعلام کرد.
اخذ آرای انتخابات مجلس و ریاست جمهوری اتباع ترک ساکن خارج از این کشور طبق تقویم برگزاری انتخابات از تاریخ هفتم ماه جاری میلادی(۱۷ خردادماه ۹۷) در نمایندگی های خارجی و نیز در دروازه های مرزی و گمرکی این کشور آغاز شده و پنج روز پیش پایان یافت.
بر اساس اعلام شورای عالی انتخابات ترکیه یک میلیون و ۴۸۶ تبعه کشور ترکیه که حدود ۴۹ درصد از واجدان شرایط بودند، در انتخابات ریاست جمهوری و بیست و هفتمین دوره انتخابات مجلس این کشور در ۶۰ کشور خارجی و ۱۲۳ نمایندگی سیاسی این کشور و در دروازه های مرزی ترکیه پای صندوق های رای رفتند.
برای نخستین بار در تاریخ ۱۰ اوت ۲۰۱۴ رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی ترکیه به طور مستقیم با رای مردم انتخاب شد ولی انتخابات ریاست جمهوری جاری، نخستین انتخابات در قالب نظام ریاستی محسوب می شود.
نظام حکومتی ترکیه در پی تغییرات قانون اساسی این کشور که در فروردین ماه سال ۱۳۹۶ به تایید و تصویب مردم رسید، از پارلمانی به ریاستی تغییر یافت و پس از انتخابات پیش رو، رییس جمهوری رئیس کابینه و دولت شده و پست نخست وزیری در ترکیه حذف می شود.
انتخابات امروز ترکیه، نخستین انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس در تاریخ سیاسی ترکیه به شمار می رود و به همین علت از اهمیت مضاعفی برخوردار است.